ZION TRAIN – “Live As One”

ZION TRAIN šokdino mus “Be2gether”, kur susilaukė nemažai susižavėjusių atsiliepimų. Kai kuriems tai buvo malonus pasimatymas po daugelio metų virtualios pažinties, kitiems – netikėtas atradimas ir pirmoji pažintis su modernia šokių muzika, kurios pagrindas – jamaikietiška dub ritmika.

Taigi, mes juos matėme rugpjūtį, o jau kitą mėnesį pasirodė 9-asis ZION TRAIN albumas “Live As One” su 16 naujų kompozicijų. Laukti reikėjo ištisus 5 metus – paskutinis albumas “Dub/Dance pioneers” išleistas 2002-aisiais ir tapome vienais pirmųjų, girdėjusių naujuosius kūrinius

Tai pirmasis albumas įrašytas be grupės senbuvių Dave Tench ir Colin Cod – studiją perkėlus iš Anglijos į Vokietiją, joje liko tik pagrindinis “Siono traukinio” garvežys ir prodiuseris Neil Perch. Nors pats Neil programavo ir įrašinėjo boso, būgnų, klavišų, perkusijos partijas, darė dub miksus, jam padėjo solidus “sąstatas”: David Fullwood (trimitas), Bigga (trombonas) iš Ishen Rockers , Paolo Polcari (papildomi klavišai) iš Almamegretta, P.Lush (gitaros ir gyvi bosai) iš Nucleus Roots, Vedran Meniga (gyvi būgnai) iš RADIKAL DUB KOLEKTIV.

Truputį netikėta tai, jog daužniau instrumentinės grupės albume dalyvauja net 7 vokalistai. Tokie atlikėjai kaip Earl16, Tippa Irie ir Dubdadda jau gerai žinomi tarptautinėje scenoje, tačiau yra ir mažiau girdėtų, tačiau ne mažiau talentingų vokalistų: Raiz, Marlene Johnson, YT ir Lua. Pastaroji kartu su Marlene Johnson atstovauja švelnius moteriškus vokalus, Raiz ir Tippa Irie – teisingi ir politiškai sąmoningi (kaip jau tampa įprasta, kliūna ir JAV “demokratinėms” invazijoms), gilus Dubdadda vokalas labiau primena MC stilių ir bene labiausiai nustebina naujokas YT su savo tekstais.

Muzikantai iš Italijos, Vokietijos, Kroatijos, Jamaikos ir Anglijos išlaikė ZION TRAIN estetiką ir atpažįstamas kokybiškas ir gilias digi-dub pulsacijas. Tai tikrai yra pasaulinės klasės dub produkcija – integruoti dub vokalai, melodingos ir nostalgiškos pučiamųjų partijos, skoningi, kartais ant acid ribos, efektai, mielos melodijos ir, be abejo, tvirtai sudėliota ir tvinksinti tarsi pulsas ritmika.

Palyginus “Live As One” su tuo, ką ZION TRAIN grojo prieš 10-15 metų, galima rasti daugiau ramesnių roots vaibų, mažiau intensyvaus dub reivo (vienas geriausių to pavyzdžių – koncertinis ZION TRAIN albumas “Alive”, tačiau juk ne bmp’uose yra esmė. Bet kuriuo atveju, siūlau paklausyti šį albumą visiems naujojo mados klyksmo dubstep fanams, nes čia jie ras daug mielų, laiko išbandytų, vibracijų.