Ore bendradarbiai išpažįsta geriausius 2009 m. albumus II d.

Prieš jūsų akis antroji išpažinties dalis, pirmoji išguldyta čia. Tai – 2009 m. išleista muzika, kurios dėl įvairiausių priežasčių Ore.lt bendradarbiai klausė dar ir dar. Nesutinki? Vožk savo topą komentaruose, o dar geriau – balsuok Ore Geriausųjų rinkimuose.

Kilijonas Šikšnelis 2009 m. geriausiais įvardina:

Julian Plenti Is… Scyscraper (Matador)
Paul Banks grįžo į savo motininį Matador leiblą ir surašė savo dešimtmečio godas į ilgagrojį. Autorius būdamas Interpol fanboy turėjo Julian Plenti duoti gerus tris šansus, kol atsiskleidė visas užslėptas solinis Interpol vokalisto žavesys. Nuo to laiko dangroraižis tvirtai įsimūrijo MP3 grojike ir iš ten niekur greitu laiku nežada dingt.

Headlights – Wildlife (Polyvinyl)
Jei reiktų vertint visą albumą, tai tada būtų prastai ir nebūtų pasiteisinimo, ir kristų ausys. Bet kadangi rašau savo nuosavą penketuką, mano į indie pop linkęs skonis už pirmas dvi albumo dainas nuskina trečdalį laurų lauko, pina vainiką ir kabina ant pažibinčių. (Už likusią albumo dalį apčiuopiamą dalį laurų išpašo lauk).

Fuck Buttons – Tarot Sport (ATP recordings)

Kai per indie radiją groja elektroninę muziką, žinok – šitie bičai pavaro gerai. Tikrai gerai. Į priveligijuotą Air, M83 ir Daft Punk kompaniją (he he, visi prancūzai), įsipaišo ir !@#$ knopkės. Ir dar kaip! Surf solar ištaškė mano ekstazės jutiklius per visą horizontą, o Olympians kasdienę kelionę darbo dirbt paverčia Kubriko kosminės odisėjos tripu.

The xx – xx (Young Turks)
Dvigubas X mane pagavo ir laikė tvirtai apkabinęs su VCR demo. Išėjo visas albumas ir… tas demo žavesys nublanko, kai liko tik sterilus studijinis garsas. Uf! Būtum negirdėjęs demo – nykščiai stabiliai šautų į viršų, nes tokio pozityviai neperkrauto, nepretenzingo ir nenuobodaus indie debiuto seniai teko klausyt.

Editors – In This Light and On This Evening (Kitchenware Records)
Paskutinį sunkiausia išsirinkt. Visada. Ar tai Bat for Lashes, ar tai Phoenix, ar tai Animal Collective, Ladyhawke? Et, ne, deja, ne, ir vėl ach kodėl, bet tai Editors. Taip, jie nuobodūs, kaip Šeškinės daugiabučiai, taip jie, tik neseniai gavo sintezatorių užtaisus, taip jie erzina po trečio gabalo, taip yra daug vertesnių būt top 5, bet mano 2009 geriausių penkis užbaigia redaktoriai.

Tomas Savickis geriausiais 2009 m. įvardina:

Silkie – City Limits Vol. 1 (Deep Medi)
Labai sodrus, tingus ir miestietiškai melancholiškas albumas. Tai vienas iš gurmaniškų pavyzdžių, ką sugeba jaunieji prodiuseriai tinkamai suvirškinę dubstep bangą.

Mount Kimbie – Maybes EP (Hotflush)
Nerealus dubstep evoliucijos ir post-rock emocijų sintezės vaisius. Visiškai užhipnotizuojantis savo ambient srovėmis ir miniatiūriniais 2-step likučiais.

Fuck Buttons – Tarot Sport (ATP Recordings,)
Kaip ir praėjusiais, taip ir šiais metais išprotėjęs duetas sugebėjo išlaikyti pribloškiančią chaoso sieną. Antrąjį albumą prodiusuoti pasikvietę legendinį Andrew Weatherall, jie pasiekė dar aukštesnį garso sluoksnių susigulėjimo lygį dėl ko Fuck Buttons muzikos dažnai klausytis nepatartina, tačiau jai dar sunkiau atsispirti.

Major Lazer – Guns Don’t Kill People… Lazers Do (Downtown)
Visa tai, ką Diplo mėgsta ir groja, įgyvendino bendrame projekte kartu su prodiuseriu Switch ir iššovė puikų elektroninio ghetto-bastard-blast mišinį pranokstantį bet kokias pogrindžio madas, bet išlaikantį pastaraisiais metais itin dievinamo bass svarbą.

Few Nolder – New Folder (Planet Mu)
Tai muzika, atspindinti organiškąjį Lino kūrybinį etapą – be madų vaikymosi ir vilnietiško pižonizmo. Eksperimentinės muzikos orakulai Planet Mu įvertino jo kūrybą nušviesdami teisingą kelią – gal verta tikėtis, jog Linas nepasirinks takelio.

Karolis Vyšniauskas 2009 m. geriausiais įvardina

Ramona Falls – Intuit (barsuk)
Ant pjedestalo užkeliant mažai žinomą vardą atsiranda rizika būti nesuprastam. Tačiau po „Ramona Falls“ pseudonimu besislepiančio amerikiečio Brento Knopfo debiutinis albumas argumentuoja pats už save. Intuit – tai kažkas tarp Arcade Fire ir Beirut, tik subtiliau, jautriau ir individualiau. Šedevras, kurį Brentas praktiškai pats vienas ir sukūrė, ir įrašė.

Ramona Falls – I Say Fever

The xx – xx (Young Turks)
Britų 20-mečiai The xx šiais metais koncertavo tiek, kad jų klavišininkė dėl pervargimo paliko grupę. Bet įrašius tokį šedevrą kaip jų debiutinis albumas, nekoncertuoti negalima. Tai minimalistinė nakties muzika, neužmigdanti, bet visiškai atpalaiduojanti. Profesionalus santūrumas. Kas bus, kai jiems sukaks 25-eri?

Kasabian – West Ryder Pauper Lunatic Asylum (RCA)
Pavyzdinis XXI a. rokas, kuriame tradicinis gitarinis skambesys persipina su elektronika ir neo-psichodelika. Maža to, didžioji dalis albumo dainų – potencialūs ar esami hitai. Karjeros viršūnėje šiuo metu esantys Kasabian neša britiško roko vėliavą ir neleidžia liūdėti net ir iširus Oasis.

Peter Bjorn and John – Living Thing (Almost Gold)
Švedų trio neoriginaliai originaliu pavadinimu subtiliai šėlsta su maksimumu perkusijos ir minimumu gitarų. Nesitaikydami prie masinės publikos užgaidų jie pateikia mums eklektiškiausią albumą savo dešimties metų karjeroje. Tiesa, čia nėra antrojo „Young Folks“ tačiau to ir nebuvo ir siekiama.

The Dead Weather – Horehound(Third man)
Supergrupė susikūrė neturėdama jokios krypties, ir negalvodama, kas iš viso to gausis. Rezultatas – garažinio roko albumas Horehound, stokojantis įsimintinų rifų, bet kupinas pikto Alison Mosshart (VV iš The Kills) seksualumo. Kai VV užnugaryje stovi Jackas White (The White Stripes, The Raconteurs), Deanas Fertita (Queens of the Stone Age) ir Jackas Lawrence (The Greenhornes, The Raconteurs) ši kompanija atrodo velniškai galingai.

Aleksandra 2009 m. geriausiais pripažįsta:

Passion Pit – Manners (Columbia)
Nes tapo visų metų garso takeliu.

Phoenix – Wolfgang Amadeus Phoenix (V2 Records)
Paryžietiškai rafinuotas ir žavintis lengvumu.

Miike Snow – Miike Snow (Downtown)
Profesionalu ir tuo pačiu metu nuoširdu ir emocinga. + už dainą ‘Animal’, kuri puikiai tinka gerai dienai pradeti.

The xx – xx (Young Turks)
Tapo mano metų atradimu.

Golden Parazyth – All The Truth About Blue Monkeys (Monako)
Tai viena iš lietuvių grupių, kurių muzikos norisi klausytis vėl ir vėl.

Direktorius geriausiais albumais 2009 m. LIETUVOJE pripažįsta:

The Analfists – The Early Years (The Analfists)
Jokių abejonių – karščiausias rokenrolas Marijos žemėje pernai. Ir, ko gero, labiausiai neįvertintas. „Pasidaryk pats“ grupė puikiai pataiko į pasaulinę „the ‘s“ grupių šeimą su greitu ir melodingu punk’n’rolu.

Turboreanimacija – Punk Circus 1991-2006 (TR Records)
Legendinės Lietuvos punk/hc/indie grupės best’as – pagaliau galima klausytis ne iš traškančių kasečių ir juostų. Patenka tarp geriausiu, nes:
a) iki šiol nieko geresnio ir neatsirado
b) kai jie grojo, jokiu topų iš viso nebuvo.
Collector’s item.

AVaspo – “Nėra okeano” (Kitos knygos)
Knygu leidyklos išleista ir originaliai apipavidalinta garso ir vaizdo sintezė. Intelektuali indie elektronika „užkepta“ poezija. Šiek tiek avansu tarp geriausių, nes MIR Project taip ir nesugebejo išleisti pilnaverčio albumo.

Golden Parazyth – All The Truth About Blue Monkeys
Simpatijų vertas atlikėjas žengia sunkiausią žingsnį – įrašo antrą albumą ir daro tai įtikinamai. Išmetęs į viršų singla su A.Orlova, „parazitas“ ramiai sau vynioja siūlą per savo pasaulį. Albumas, leidžiantis tikėti, kad mes artimesni skandinavams, o ne slavams.

Įvairūs atlikėjai – Lowvibe records 001
Ne visai albumas, bet… M.Splinterio užsuktas leiblas stengiasi koja kojon žengti su „dabstiepu“. Kol kas pristatomi tik 3 atlikėjai: Eleven Tigers, Genys ir Taksi. Belieka palinkėti atrasti kuo daugiau žemų vibracijų spalvų ir atspalvių.