Nemeluoti sau – pagrindinis tikslas parodoje „Esu. Būsiu“

Rugsėjo 2 d. 18 val. Vilniaus fotografijos galerijoje įvyks dar vienas festivalio „In Focus“ debiutas – bus pristatyta Kristinos Sereikaitės paroda „Esu. Būsiu“. Jos kuratorė Eglė Deltuvaitė teigia, kad išskirtinis autorės bruožas jaunųjų Lietuvos fotografų tarpe – išjausta režisūra.

Šioje parodoje yra atskleidžiamos ribinės moteriškos sielos būsenos, kurios nepriklauso nei nei nuo amžiaus, nei patirties. Fotografijose išreiškiamas gyvenimo instinktas prieš bauginančią realybę. Tai moterų klaidžiojimas užburtame rate, kai jos vengia akistatos su savimi – tuomet būties siaubas virsta asociacijomis ir atvirkščiai.

Projektas buvo kuriamas keletą metų: studijuodama ir dirbdama kino projektuose, autorė ieškojo personažų, kurių pasirinkimas buvo išskirtinai svarbus šiam ciklui.

Anot K. Sereikaitės, šioje serijoje ji bando giliau pažvelgti į moters pasaulį bei jos prigimtį. „Tai tarsi mikronaratyvas, kuriame vaizduojamos moters pasaulio būsenos“, teigia ji. Kuo gi ypatinga yra moters aura? Moteris gali suteikti gyvybę, kuri yra visa ko pagrindas ir esmė. Jos, kaip ir gyvūnijos pasaulyje – patelės ginančios savo jauniklius, gali būti žymiai žiauresnės ir negailestingesnės, bet tuo pačiu metu turėti didesnį jautrumo, švelnumo ir subtilumo jausmą, nei priešingos lyties atstovai. Todėl savo nuotraukų serijoje stengiausi užčiuopti būtent tai, ką jos turi išskirtinio, – paaiškina K. Sereikaitė.

Fotografas, kritikas Gytis Skudžinskas šias fotografijas apibūdino kaip kinematografiškas: „Akivaizdžiai režisuoti ir tarpusavyje neretai vos apčiuopiamomis gijomis sujungti vaizdiniai byloja apie užkadryje paliktą pagrindinį pranešimą, atvaizdų keliapakopiškumą ir paslankumą keičiant naratyvą. Tirštai nuorodomis, ženklais ir kartkartėmis citatomis prisodrinti fotolakštai suvokėjui palieka laisvę sukurti savo trumpametražinį trilerį.“

Tad stebint fotografijas pojūtis, jog riba tarp „esu“ ir „būsiu“ – paslaptinga ir neapibrėžiama tik dar labiau susitiprės. Šįkart svarbiausia bus nevaidinti savęs, o pripažįstant savo tikrąjį „aš“ ir nepasiduodant savisaugos instinktui priimti ir pripažinti visus potyrius, kurie apims žvelgiant į fotografijas.

Taip pat ši paroda lapkričio 12-21 dienomis bus pristatyta Artfiler galerijoje, Mois de la Photo 2010 festivalyje, Paryžiuje.

Paroda veikis iki rugsėjo 13 d.

Trumpai apie autorę:

2005m. Kristina Sereikaitė tapo Prancūzų kultūros centro Robert Doisneau garbei organizuoto fotografijos konkurso laureate, po to iškart sekė pirmoji jos personalinė paroda „Kelionė be bagažo“, Prancūzų kultūros centre, Vilniuje.

Tais pačiais metais baigusi fotografės specialybę Vilniaus Statybos ir Dizaino kolegijoje, toliau stažavosi Nacionalinėje fotografijos mokykloje Arlyje, Prancūzijoje.

Nuo 2007 metų dalyvauja grupinėse parodose Prancūzijoje, kurių metu pristatomi menininkės foto bei video darbai – 2007 m. grupinė paroda “W.I.P”, Arlio tarptautiniame fotografijos festivalyje, 2009m. – Strasbūro STIMULTANIA galerijoje.