Balkanų beprotybė Varšuvoje

Penktadienį kartu su „Baltic Balkan“ sostinės bare „Moldova“ pasirodysiantis Robertas Radzimirskis (Robert Radzimirski). Savo pasirodymuose su „Warsaw Balkan Madness“ jis, kaip pats sako, derina geriausią Pietų ir Rytų Europos muziką su šūkiu „In Etno Bass We Trust!”. Interviu jis mums papasakojo apie Lenkijos world muzikos sceną.

Papasakok, kaip pradėjai grot klezmerių ir Balkanų įtakotą muziką?

Anksčiau buvau artimai susijęs su Lenkijos reggae/dancehall scena – grodavau setus su iš Jamaikos gautomis tikromis plokštelėmis. Tuo pat metu mane labai domino elektroninė muzika – ragga jungle, drum&bass, ir pagaliau dubstep. Stengiausi kad būtų daug gilaus ir sunkaus boso!!

Tačiau jau nuo vaikystės man teko lankytis didžiausiame Lenkijoje Krokuvos žydų kultūros fetsivalyje – ir nuo tada labai pamėgau klezmer muziką. Ir štai beveik prieš tris metus per Purim – linksmausią žydų šventę – sugrojau savo pirmą balkan / klezmer setą.

Ar teko groti už Lenkijos ribų?

Taip, pats nerealausias pasirodymas įvyko Makedonijoje. Teko lakytis Kočani miestelyje, kurį garsina kolektyvas KOČANI ORKESTAR. Žmonės sakė, kad juos labai nustebino mano pasirodymas – folkloro garsai, trimitai ir kita tradicinė jų etininė muzika jiems buvo puikiai girdėta, tačiau kad ją galima derinti su klubiniais ritmais… jie to dar nebuvo girdėję!

Man tai buvo pati geriausa patirtis.

O kaip atsirado Warsaw Balkan Madness?

Balkanų muzikos projektas tapo svarbia mano karjeros dalimis, ir per tuos kelis metus teko sugroti ne vieną balkan/gypsy/klezmer rinkinuką, bet man to neužteko…

Taip 2010 metų pradžioje buvo pagimdytas projektas „Warsaw Balkan Madness“. Surengiau pirmą didesnį renginį – į kurį pasikviečiau šio stiliaus didžėjų ir produserį Delay iš Berlyno. Nuo tol kas nors vyksta kiekvieną mėnesį – kviečiu grupes, didžėjus ir kompozitorius iš įvariausių šalių.

http://www.youtube.com/watch?v=d_DVNVrHj0M

Mūsų išskirtinumas galbūt yra geri santykai su Lenkijos ir Serbijos Draugystės Asociacja, tai jie parūpina mums senų kultinių jugoslaviškų filmų… jie atrodo labai gerai! Žmonės juos dievina!

Kur Varšuvoje dažniausiai vyksta Balkanų vakarėliai?

Kiekveną mėnesį vakarėlis “Balkan Basement”vyksta labai gerą klmatą turinčios Varšuvos klubo „Sen Pszczoły“ rūselyje ( pavadinimas reiškia „Bitės sapnas“, o klubas yra įskūręs Inžynerska 3, kultiniame Pragos rajone – red. past.)

Ar į savo setukus įmaišai ir Lenkijoje pagamintos muzikos – kaip Warsaw Village Band ar senesnių gabalų kaip daininkė Kayah su Bregovičium?

Be abejo!!! Kaip teisingai paminėjai, Kayah&Bregovic yra būtina! Warsaw Village Band yra taip pat labai gera grupė ir užma svarbią vietą mano pasirodymuose. Dabar iškilo ir VILLAGE KOLLEKTIV – tikro folkstep projektas su labai sunkiais, elektroniniais bytais…. geriausia, kad yra dabar iš Lenkijos!

http://www.youtube.com/watch?v=ZuCnWLiuUHA

Dar reiktų paminėti Masala, kurie derina hindi/bhangra ir tradicinę lenkišką muziką. Ir Gooral – dar vienas pure folkstep pavyzdys, kuris maišo Pietų Lenkijos kalniečių (guralių) muziką su šiuolaikiniais ritmas. Jie taip pat visada būna mano mikse!

O kaip su gyvoms klezmer grupėmis?

Klezmeris Lenkijos kultūroje turi labai gilias šaknis. Praktiškai kiekviename didesniame mieste surasi klezmerį ar klezmerio įtakotą muziką. KROKE ar Max Klezmer Band yra praktiškai gerai žinomi vardai. Turime ir festivalių, į kuriuos atvažiuoja tokie žinomi atlikėjai kaip David Krakauer ar So-called, todėl nenuostabu, kad susirenka nemažai publikos.

Kokiuose festivaliuose tavo šalyje parekomenduotum apsilankyti?

“Cross Culture Festival” Varšuvoje – žinomi vardai, didelės scenos, atlikėjai iš viso pasaulio. Jau minėtas „Jewish Culture Festival“ Krokuvoje, kur skamba ne tik žydiškos tradicijos, bet ir latino ar gipsy muzika. Šiemet pagrindinį koncertą skėlė Parno Graszt iš Vengrijos.

Pajūryje, Gdynėje taip pat rengiamas „Globaltica World Cultures Festival“.

Ką dar veikia gyvenime, be to kad darai Balkanų vakarėlius?

Aš nepamiršau ir kitos muzikos – turi dar vieną projektą, kuriame groju dubstep / idm / techno / breakcore / drum&bass ir kitą elektroninę muziką.

Bandau prodiusuoti, nes visada norėjau kurti muziką. Dar truputį trūksta tobulumo, bet jau greitai, manau, ateis ta akimirka, kai turėsiu ką išleisti.

Dar studijuoju politologiją ir dirbu nevyriausybiniame sektoriuje – kaip savanoris, socialiniuose projektuose, organizuoju kultūrinius projektus. Projektus, kurie padėtų pasikeist šiai visuomenei.

Warsaw Balkan Madness – www.myspace.com/junglefeelingsselecta
Warsaw Balkan Madness Facebooke – www.facebook.com/warsawbalkanmadness
Village Kollektiv – www.myspace.com/villagekollektiv
Baltic Balkan internete – www.myspace.com/balticbalkan
Sen Pszczoly klubas internete – www.senpszczoly.pl
Cross Culture Festival Varšuvoje – www.estrada.com.pl/46
Jewish Culture Festival Krokuvoje – www.jewishfestival.pl/index.php?lang=e
Globaltica -www.globaltica.pl