Dunian: norėjau užgožti savo tapatybę tam, kad muzika eitų pirma

Latvija – mums tokia tolima ir artima. Trys šimtai kilometrų neprailgsta iki mėgstamos grupės koncerto kokioje Sapnu Fabrika, su pavydu žiūrim į festivalių atlikėjų sąrašus, landžiojam po Rygos kiemelius ir kartais net namie nueiname į Židrūns koncertą.

Artūrs Liepiņš iš kaimyninės Latvijos prieš gerus metus asmeniškai išplaukė į internetą su savo solo projektu Dunian ir ten sukėlė mažą sąmyšiuką tarp muzikos blogerių: kas tas latvis ir kodėl apie jį nieko nėra internete? Buvęs žymios ir puikios latvių gitarinės post-roko grupės Dun-Dun bosistas netruko atsidurti ir BBC eteryje, Mary Anne Hobbs vedamoje Experimental laidoje, kur 2010 m. rudenį nuskambėjo jo kūrinys „Where is the problem“.

2011-aisiais jo pasirodyme atplaiduoti kojas progą turėsime ir mes, Sūpynių 2011 lankytojai. Dunian slidūs garsai ir vėsūs, klampūs bosai turėtų pritikti Pakretuonės miškams ir juose plytintiems samanų čiužiniams.

Mes trumpam interviu su Dunian susitikome el. paštu.

Ką reiškia tavo pseudonimas Dunian?

Nieko ypatingo. Jis kilo iš grupės Dun Dun pavadinimo, kurios dalimi kaidaise buvau. Šios grupės pavadinimas reiškia afrikietišką instrumentą dundun. Grojome juo kuomet su grupės nariais susipažinome Berlyne (grupė susiformavo 2005 m., – aut. past.) ir norėdami pagerbti šį įvykį, savo grupei davėme afrikietiškų būgnų vardą. O ir šiaip, man patinka D raidė.

Ar kūrei muziką prieš išleisdamas Dunian EP? Pasipasakok.

Su Dun Dun išleidome 333 EP ir tai buvo paskutinis mūsų bendras leidinys. Galite jį parsisiųsti www.dundun.lv. Mus pašaukė skirtingi keliai – išsiskirstėme.
Sunku įrėminti žanruose tai, ką grojome su Dun Dun. Kažką panašaus į eksperimentinę instrumentinę muziką su džiazo ir pop prieskonių.

Tavo kuriama muzika atmosferinė, maloni ausiai, suteikia gerų emocijų. Kas tave įkvepia tokiai nuotaikai?

Mergina, katinas, draugai, istorijos, vakarėliai, miestas, gamta, nauji žmonės, nauja muzika ir beveik viska kita.

Sunku ką atrasti apie tave tinkle. Kaip manai, ar muzikantams reikalingas PRas. Kodėl? O gal muzika turėtų būti vertinama dėl muzikos?

Na žinai, neesu aš geras vadybininkas, bet kai pagalvoji – kam reikalinga informacija apie mane ar mano nuotraukos?

Nekuriu muzikos tam, kad ji mane populiarintų. Žinoma, natūralu domėtis žmogumi, kuris slypi už tam tikros muzikos: natūralu domėtis kas jis toks, iš kur jis, kaip atrodo. Tačiau šįkart aš norėjau užgožti savo tapatybę tam, kad liktų daugiau vietos muzikai, tam, kad muzika eitų pirma.

Sakykim, tau pažadėtų bet kokią aparatūrą, bet kur pasaulyje. Aukštis, temperatūra, valstybių sienos – nesvarbu. Kur ir kam norėtum sugroti?

Sūpynės 2011 :)

Kaip laikosi Latvijos elektroninės muzikos scena? Kas gero?

Pas mus nėra tokių vardų kaip Leon Somov & Jazzu. Pas jus (Lietuvoje, – aut. past.) elektroninės muzikos scena žymiai vešlesnė, nei Latvijos, būtent todėl man sunku kažką išskirti. Manau, yra daug kažką darančių žmonių, bet mes apie juos nedaug išgirstam.
Asmeniškai man labiausiai patinka senoji Latvijos elektronika, kaip NSRD, Dzeltenie Pastnieki.

http://www.youtube.com/watch?v=JXrV5YuVAOU

Kodėl atidavei savo muzika internete? Į kokius vienetus (monetarinius ar kitus) turėtų būti mainoma tavo muzika.

Manau, skirtumas tarp žmonių kurie mokėtų už muziką ir tų, kurie parsisiųs nemokamus gabalus, būtų milžiniškas.
Nemanau, kad daug žmonių perka muzika. Visi naudojasi mediafire ir rapidshare. Tad, laimėtojas čia aš. Nors internete mano gabalai plūduriuoja nemokamai, jie taip pat išleisti kasetėje (Sweet Lodge Guru) ir vinile (No Pain In Pop).

Kaip paveikė internetas elektroninę, eksperimentinę muzikos sceną? Kokį poveikį tu pats pajutai.

Manau, per pastaruosius 10 metų www muzikos veidą pakeitė visiškai. Atsimenu kaip lankydavausi vakarėliuose, kuriuose DJ grodavo iš kasečių, o muzika buvo įrašyta iš radijo dieną anksčiau. Manau, šiandien kiekvienas besidomintis ras sau po muzikos blogą. Norintis didžėjauti gali parsisiųsti Abletoną per torentus ir, padedamas YouTube mokymų, per porą dienų perprasti sistemą.

Galimybių daug ir informacijos (o taip pat ir muzikos) kiekiai tokie didžiuliai, kad norint rasti tikrai gerus dalykus reikia ilgai ir sunkiai ieškoti. Manau, tokiomis sąlygomis būti geru ir nusisekusiu menininku yra sunkiau, nei bet kada anksčiau, turi labiau stengtis. Nemanau, kad www įtaka muzikai bloga, bet baiminuosi ateities, to koks bus internetinės muzikos archyvas po 10 metų. Tik įsivaizduok visą tą muziką – beprotbė! Iki šiol mėgaujuosi atrasdamas muziką per draugus, skaitydamas žurnalus ar knygas.

Media

soundcloud.com/dunian

minimal.lt