Hipsterio viltys čekų festivalyje „Creepy Teepee“

Čekija visuomet pasiūlo festivalius, kurie orientuoti į tam tikrą publiką, subkultūrą. Kiekvienas tikras hardkorščikas tikriausiai yra buvęs Fluff Fest, grinderis Obscene Extreme, o reperis Hip Hop Kemp. Čekai nesnaudžia ir su visokiais naujais dalykais, kaip witch house, noizais, eksperimentalais, lo-fi, chillwave.

O kas gi klauso viso šito naujoviško mėšlo? Taip taip – tai hipsteris. Creepy Teepee ir yra orientuotas į hipsterišką publiką, festivalis pasiūlys gyvai paklausyti tokios muzikos, kurią galima iškapstyti tiktai ilgai nardant po visokius blogspot‘us, naršant bandcamp‘uose ar panašiai. Žvilgtelėjus į praeitų metų playlist‘us (2009, 2010) net seilė nuvarva. O ir šiemet turėtų būti ne ką blogiau.

Apie festivalį

Creepy Teepee festivalį organizuoja čekai A.M.180 crew, kurie taip pat turi leiblą AM Discs ir leidžia įdomią muziką. Šiemet festivalis bus surengtas tiktai trečią kartą. Creepy Teepee vyks liepos 28 – 31 dienomis apie 90 km nuo Prahos nedideliam miestelyje Kutna Hora, GASK dailės muziejuje. Kaip ten viskas atrodo galima žvilgtelti youtubėje čia, čia ir panašiai. Deje festivalis neturi kempingavimuosi skirtos vietos, todėl nakvynės teks ieškotis hosteliuose, parkuose ar pan. Keturių dienų bilietas perkant ankščiau kainavo vos 500 čekiškų kronų (70 lt), dabar kainuoja 870 (120 lt).

Apie muziką

Nors Creepy Teepee nežada parodyti kažkokių didelių įžymybių, tačiau kaip ir kiekvienas festivalis turi savo headlinerius. Tarp jų jau dabar išsiskiria eksperimentalistai Xiu Xiu, lo-fi tėvas R.Steven Moore ir šokių aikštelės laužytojai YACHT.

Xiu Xiu veiklą pradėję dar 2000 m. yra išleidę jau 8 studijinius albumus. Pradžioj Xiu Xiu buvo Jamie Stewart ir jo draugų žaidimai su kompiuteriu ir visokiais instrumentais. 2003 m. prie Jamie prisijungė jo pusseserę Caralee McElroy, kuri neseniai Xiu Xiu iškeitė į Cold Cave. Dabar grupę sudaro Jamie, multiinstrumetalistė Angela Seo ir perkusionistas Ches Smith. Tikriausiai viena įdomiausių šuolaikinių eksperimentinių grupių, kur eksperimentai nenusivažiuoja į beprotybę, o išlieka melodingi ir harmoniški. Gyvas pasirodymas atrodo taip:

Virš 400 kasečių ir cdr‘ų pats išleidęs R. Stevie Moore galime pavadinti tikra lo-fi lergenda. Ariel Pink įkvėpėjas, multiinstrumentalistas, DIY ideologijos propaguotojas, nenuilstantis ir dabar 59 m. Stevie jau įsirašęs į muzikos istoriją. O pamatyti istoriją visuomet įdomu.

2009 m. išgarsėję su hitu Psychic City (Voodoo City) YACHT , o veiklą pradėję dar 2003 m. nesnaudžia ir dabar. Naujausiame albume “Shangri-La” grupė atsiskleidžia kaip dar labiau subrendus, tačiau tokia pat kieta ir užvežanti. Turint omenyje, kad YACHT gros paskutiniai šeštadienio naktį, galime nedvejoti, kad publika miegoti grįš šlapi ir išsekę.

Tačiau žmonės į Creepy Teepee važiuos tikriausiai ne dėl to, kad pamatyti grupes, kurias galima pamatyti ir kituose festivaliuose, o atvirkščiai – dėl tų mažyčių, vos metus, ar kelis egzistuojančių vardų.

Zoo Kid – 16 metų ryžas dainų kūrėjas stebina savo brandumu ir turi daug potencialo. “Gigers do have souls”

Dream Boat – witchhouse’riai iš AMDISCS leiblo, pirmąkart koncertuosiantys Europoje pažindins europiečius su naujomis muzikos srovėmis užgimusiomis už Atlanto.

Dream Boat – Your Beaches // Live @ 350 Broadway from Мишка Bloglin on Vimeo.

Dirty Beaches – vienas iš įdomesnių šiųdieninių lo-fi, taivanietis naudodamasis tik gitara, balsu ir keletu efektų, kuria subtilias melodijas, nukeliančias kažkur į šešiasdešimtuosius.

James Ferraro varo panašiai kaip Ariel Pink, kol dar anas nebuvo toks garsus. Po VHS ir kasetine kokybe slepiasi gražiai sudėlioti instrumentų mišrainė, nutolintas balsas ir nuoširdumas.

http://www.youtube.com/watch?v=r3W3ScsaHC8

Star Slinger prodiuseris iš UK daro dabar madingus beatus, naudodamasis įvairiais semplais iš senų funk ar reagee gabalų.

O visa kita atraskite patys Creepy Teepee www.creepyteepee.org