COMIXPHOBIA III – Silent & Absurd: kaip komiksai Šakius absurdu ėmė

„Grįžtu namo kol Saulė dar nesusileido…“


PLYTA – kasmetinė menų savaitė Šakiuose, vykstanti pavasarį ir organizuojama kūrybingų „Žiburio” gimnazijos mokinių iniciatyva. Pačiai teko ten ramstyti alkūnėm suolą keturis metus ir išradinėti dviračius, statyti performansus ir teplioti sienas per šį renginį. Savo laiku į šį aūlą pavyko prisikviesti tai, kas tuo metu pačiai buvo įdomu ir aktualu, Sigitą Parulskį susitikimui-pokalbiui ir ‘ant šokiukų’ – Elektrogott ‘ us. Šiais metais pati buvau pakviesta jaunųjų organizatorių PLYTOJE padaryti savo darbų parodą ir pravesti komiksų dirbtuves. Prigriebiau už parankės Anną Pavlovą, savo grupiokę, grafikę ir komiksistę, ir išriedėjom į rūgpienių kaimą, prisikrovę pilnas tašes komiksų zinų ir pasiruošę užvaldyti mums paskirtą erdvę – apleistą registrų centro pastatą. 



PLYTA rengiama jau dvylikti metai, ir šiemet jos šūkis – „Menas neprivalo!”. Mes su Anna permąstėm ir sugalvojom, kad KOMIKSAI IRGI NEPRIVALO, plėtojant mintį, susifokusavom į tyliuosius ir absurdo komiksus, nes komiksai neprivalo:

-turėti tekstą;

-turėti siužetą;

-būti logiški;

-būti suprantami.



Per lietų atstriksėję iki vaiduokliško namelio pradėjome kurti komforto zoną, reikalingą dirbtuvėms: sėdmaišiai, 8bitų muzikytė, sausainiai „Gaidelis”, iškabinti popieriai komiksų piešimui, flomasterių arsenalas, zinų stalelis – READY.

Susirinko daugiau entuziastų nei tikėjausi – pilna kamūrkė gimnazistų, kažkoks labai kietas dešimtokas bandė pamandravoti ir pasirodyt viską žinąs. Situacija: „are you kidding me? Stay cool, or stay home.“ Likusį laiką vaikinukas pripiešinėjo personažam ant dantų briketus, nuoširdžiai atreply’indamas, kad džiaugiasi po dviejų dienų atsikratysiąs savųjų. POWER TO CHANGE THE ATTITUDE.

O startas buvo toks: Anna Pavlova trumpai papasakojo apie tyliuosius komiksus, kur siužetas suprantamas intuityviai iš vaizdų be teksto pagalbos. Pristatė tokius tyliųjų komiksų autorius kaip Moki, Shaun Tan. Tuo pačiu aš papasakojau apie komiksų kūrimo strategijas ir kokie principai yra kertiniai absurdo komiksų kūrime-suvokime. Kaip vieną iš pavyzdžių, pristačiau savo kolegą Crippa Almqvist, kuris su Guillaume Soulatges, 2012-ais išleido koloboracinį absurdo komiksų ziną „Schwarz Metall Wald“(=Black Metal Forest), (atspausdintas šilkografijos technika, Lyone, 100 vnt. tiražu). Jų kūrimo principas: piešiant palikti vietos vienas kitam, ir pratęsiant vienas kito darbus, užpildyti visą puslapio erdvę, ko pasekoje gaunasi visiškai powerful šyza (Schwarz Metall Wald fragmentų galit pažiūrėt galerijoje, – red.past.). Pats Crippa interviu (mano išleistam art-zine „Excessive Voyeurism“) pasipasakojo, kad dažniausiai komiksus piešia pigiais tušinukais ir markeriais ‘on paper I found for free’ ir tai, kas jam labiausiai patinka apie komiksus kaip medią, kad tai yra viena iš nedaugelio meno formų, kuri nereikalauja didelių/jokių investicijų. Grįžtant prie „Schwarz Metall Wald“, vadinamuosiuose „kalbos balionuose“, atsiranda grafiniai piešinukai ar tokios randomu frazės kaip „DIE NATUR…&DIE MUTTERERDE..DIE!!“. Tiek vizualiai, tiek paveikumu minčių lygmeny, gavosi labai stiprus ir tvirkinančiai gražus leidinys. 



Taigi įkrovę dirbtuvių dalyvius informacija, ėmėme patys ekspermentuoti ir grauždami „Gaidelius“, persimėtinėdami užsivežimais „o,jau žinau ką padarysiu!/ šitas geras!/ haha, parašyk, liūdi šeima ir pusbroliai“, flomasteriais raityti savo gudrias ar tai atsitiktines idėjas, taip atsikratant nuostatų „aš nemoku piešti/nežinau, ką piešti/neišeis man čia nieko“, atsakymai paprasti: nemoki – parašyk, kad nemoki/užtušuok/nupiešk savo katę/čia ne dailiojo piešimo konkursas, o visų svarbiausia – atsipalaiduok, čilink ir nebijok, kad kokia nors mintis pasirodys netinkama, juk ABSURDAS RŪLZ! m/



Galerijoje pateikiame skanuotus komiksus, sukurtus dirbtuvių metu, o taip pat atvaizdus iš Schwarz Metall Wald, Foto iš renginio guli FB.

Artimiausias, jau ketvirtasis, COMIXPHOBIA workšopas bus balandžio 27d., Šiauliuose, per MEDIJŲ MENO FESTIVALIO ENTER’10 EDUKACINĘ PROGRAMĄ.

P.S.: PLYTOJE su Anna atidarėme ir „NEPRIVALOMĄ PARODĄ” (grafikos darbai), bet kadangi ji NEPRIVALOMA, tai apie ją ir neprivalau parašyti. 



Daugiau reikalų: shaltmira.weebly.com