“Mėnuo Juodaragis” scenose – garsieji “Dakha Brakha” ir kiti muzikiniai kerėjimai

Pristatydami festivalio užsienio svečius “Mėnuo Juodaragis” rengėjai džiaugiasi pagaliau pakvietę į Lietuvą pačią žymiausią ukrainiečių world muzikos grupę “Dakha Brakha”, scenoje virstančia tikru pirmapradžiu etno-chaosu. Savitai rekonstravę jausmingas savo tautos dainas “Dakha Brakha” kuria netikėtą, intymią ir naują muziką, kuri tiesiog atima žadą. Pastaraisiais metais “Dakha Brakha” tapo bene žymiausia Ukrainos post-folkloro grupe, kuri visas vasaras praleidžia pristatydama šalies kultūrą garsiausiuose užsienio festivaliuose.

Veržli kolektyvo charizma slypi pačiose ištakose – “Dakha Brakha” 2004-ais metais įkūrė avangardinio teatro direktorius Vladyslav Troitskiy, o teatro pėdsakas išliko ryškus ir grupės pasirodymuose. Beeksperimentuodami su ukrainiečių folkloru, “Dakha Brakha” pasitelkia svečių šalių ritmus, taip tik pabrėždami auteniškose ukrainiečių dainose įaustus Rytų Europos ir Vakarų Azijos motyvus.

Pats Vladyslav Troitskiy save vadina tikru radikalu, nes mėgsta kūryboje jungti tai, kas paprastai nedera, o savo pagrindine užduotimi laiko išprovokuoti talentą atsiverti. Uždegančią muziką, kurią vadina urban-folk, kuria multiinstrumentalistas Marko Halanevych ir trys energingos damos – Iryna Kovalenko, Olena Tsibulska bei Nina Garenetska.

Senojoje ukrainiečių kalboje “Dakha Brakha” reiškia “duoti/imti” – o juk tai du vienas nuo kito neatsiejami veiksmai. Todėl grupė semiasi kūrybinės energijos iš tradicijos gelmių ir margo nūdienos pasaulio, kad negailėdami atiduotų visą emocijų spektrą klausytojams.

Tarp ilgai lauktų festivalio įžymybių – taip pat teatrališka neoklasikinės/neofolko muzikos legenda “Ataraxia” iš Italijos. Jau trečią dešimtmetį gyvuojanti grupė jungia archainius instrumentus su šiuolaikine muzika ir koncertuoja tik ypatingą aura turinčiose, paslaptingose vietose – o tokia yra ir Zaraso sala. “Ataraxia” kūryboje gausu lotynų ir graikų mitologijos simbolių, o dainų žodžiai prabyla skirtingomis senovės kalbomis.

Elektroninės muzikos klausytojų sapnams užkalbėti atvyks legendinis ambient/drone scenos veteranų duetas “Troum” iš Brėmeno. Jų hipnotizuojantys “sapno atviromis akimis” pasirodymai visad yra pavojingai arti tikrovės – visus garsus muzikantai ima iš gamtos ir aplinkos, kuria įvairiausiais akustiniais insturmentais, nenaudodami kompiuterinės “sintetikos”.

Anapus ribos tarp slavų ir Artimųjų Rytų skambesio nuskraidins peterburgiečiai “Theodor Bastard”, etninės muzikos gelmes sudrumstę šiuolaikiniu tamsiosios bangos, trip-hop skambesiu ir egzotiškais akustiniais instrumentais. Naujasis grupės albumas “Oikoumene” padarė tokį įspūdį, kad tiesiog nebuvo įmanomų jų nepakviesti vėl po “Mėnesio Juodaragio” dangum.

Kita atraminė šių metų festivalio grupė – airių pagoniškojo juodmetalio didvyriai “Cruachan”, gyvuojantys jau daugiau kaip 20 metų. “Cruachan” buvo vieni folk metal žanro pradininkų, įpynę keltų tradicinę muziką, istoriją ir mitologiją į griausmingą metalo skambesį.

Tarp svečių – dar vieni nuo devinto dešimtmečio grojantys metalistai – black/heavy metal kariai “Tharaphita” iš Estijos. Iš šios šalies taip pat atvyks temperamentinga, ukrainietiško kraujo turinti grupė “Svjata Vatra”, savo linksmą folk-roką įkaitinanti pučiamaisiais instrumentais ir įspūdingais šokiais. Festivalyje taip pat pasirodys grupės iš Vengrijos, Lenkijos, Latvijos, Gudijos.

Penkioliktasis festivalis “Mėnuo Juodaragis” vyks paskutinį vasaros savaitgalį, rugpjūčio 24-26 d. Zaraso saloje. Iki birželio 1 d. galima įsigyti pigiausius renginio bilietus (85 Lt), kuriuos platina bendrovė “Tiketa” ir krautuvėlė “Ragainė” (Pilies g.6, Vilnius).