Labas, Baltarusija

Kadaise Ore.lt tekstus rašęs, o vėliau į platesnius vandenis išplaukęs muzikos žurnalistas Karolis Vyšniauskas naujausiame OreCast siuntinuke pristato neatrastą Baltarusijos sceną.

Labas, Baltarusija

Baltarusija yra valanda autobusu nuo Vilniaus, bet kad kirstum sieną turi iš autobuso išlipti, eiti į pasų kontrolę, laukti, laukti dar. Režimas pasirūpinęs, kad viskas būtų kuo sudėtingiau. Sąlygos kūrybai – ypač. Bet negi dėl to vietos muzikantai padės gitaras?

Gavęs pasiūlymą būti Lietuvos atstovu nepriklausomo Baltarusijos muzikos portalo EXPERTY.by apdovanojimuose sutikau iš karto – pagaliau turėjau rimtą alibi prieš patį save skirti laiko pažinti šios šalies muziką iš esmės. Perklausiau 60+ per praėjusius metus ten išleistų albumų, sudariau savo top 10. Tą patį darė atstovai iš kitų Baltarusijos kaimynių – Lenkijos, Ukrainos, Rusijos, Latvijos (Kur užsienio ekspertų prizas Lietuvos muzikos apdovanojimuose?).

Apdovanojimų dieną buvau Minske ir susipažinau su be galo šiltais vietos muzikantais, kuriems netrūksta nei talento, nei kūrybiškumo, nei vakarietiškumo. Trūksta tik kad jiems tai kas nors pasakytų.

Mažiausias dalykas, ką dėl Baltarusijos muzikantų galiu padaryti – pasidalinti jų muzika su vietine publika. Surinkau 10 kūrinių iš 10 skirtingų artistų, palikusių didžiausią įspūdį. Greičiausiai nežinote nė vieno jų – dar prieš pusmetį nežinojau ir aš-, bet Ore skaitytojas yra su mąslia galva ir atviromis ausimis. Gero klausymo.

Kūrinių sąrašas:
Vegetables – Marry Me
Clover Club – Matches for the Maker
Akute – Jany pad snieham
Ayva – Yzhe <…>
Sang Sattawood – Preacher
Mox – Соня П
MЯTNA – Міма
Yellow Brick Road – Poison in My Well
DakhaBrakha & Port Mone – Tonke Derevo
That Sky – Between the Lines

Nuorodos:
Visi Experty.by apdovanojimų albumai-laimėtojai
Kiti Karolio miksai