(K)reivas “STRCamp”

Po antrosios “STRCamp” stovyklos, panašu, kad boutique festivalio niša Lietuvoje pagaliau užimta. Išaugusių festivalių organizatoriai su baltu pavydu ir kiek nostalgiškai žiūrėjo, kaip jaukioje atmosferoje plūduriavo visomis prasmėmis įvairiaspalviai žmonės. Jei anksčiau emigrantai grįždavo į gerai žinomą reivą prie jūros, tai dabar nemažai jų sugrįžo ir į (kultūrinį) reivą “Deimanto” poilsiavietėje prie Monio ežero. Nes čia dar gali pajusti ranka-rankon dvasią ir netikėtumo bei atradimo džiaugsmą. “STRC” chebra renkasi kokybę ir bando išlaviruoti be kiekybės, bet, tikėkimės, šiandien jau visiems užtenka vietos po saule.

Senokai buvo patirtas jausmas, kai sekmadienį pagauni save, kad viskas baigėsi per greitai ir nesinori atgal į miestą. Ir net grįžus tarp asfalto ir betono, kas antras žmogus atrodo iš festivalio. Kažkas panašaus, kaip pabudus iš įdomaus ir gražaus sapno.

Prieš stovyklą kalbėjomės su rusais Utro, vokiečiais Datashock, katalonais El Ultimo Vecino – jie improvizuotame “Deimanto” amfiteatre surengė įsimenančius koncertus. Beveik visus kitus sudėjome į savotišką “STRCamp 2” atmintinę. Tiek saulės atokaitoje, tiek per lietų skambėjo įvairūs garsai, už kurių jautėsi žmogiškasis faktorius. Koks stuburas jungė visą šią skirtingą muziką? Romantika? Net daugelį aštriais garsais nugąsdinęs McKaras, anot vieno kolegos, yra nepataisomas romantikas. Iš tikrųjų viskas skambėjo tarsi kažkur atrasta apdulkėjusi skaidrė. Viskas su vienokiu ar kitokiu filtru, todėl nuogas Jozef van Wissem su savo vieniša liutnia nuskambėjo kiek pretenzingai (atlikėjas paprašė nutildyti visą kitą muziką festivalyje), o gal per daug atvirai? O gal ne visai laiku, kai visi jau norėjo taškytis, kaip audra prieš tai? Nepaisant to, daugeliui tai tapo festivalio magic moment. Išgyvena tik mylintys, ar ne? Arba šokantys tamsiais audeklais uždangstytoje aktų salėje, kur Manfredas išdrįsta prime time užleisti Džiaugsmo Divizijos “Laisva šalis” bliuzą.

Be muzikos stovykloje galėjai rasti įvairių “sekretų”: lauko knygyną ar limonado stendą, šviežiai maltos kavos ar burgerio mėsos, sužaisti “lobį” ar užsukti į šachmatinę, stebėti drugelius ar užsidėti norimą VHS videotekoje. Susipažinti su įdomiu nepažįstamuoju. Ar tiesiog voliotis ant žolės.