Warsaw Balkan Madness: “Etno elektronika turi ką pasiūlyti”

Warsaw Balkan Madness – magiškas Pietų ir Rytų Europos melodijas šokių aikštelėje skleidžiantis projektas, kurį Varšuvoje sukūrė Robert Radzimirski. Spalio 3 dieną Warsaw Balkan Madness atidaro renginių ciklą “Soul & Pepper Nights”. Ne pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantis Robertas šįkart dalinasi mintimis apie muziką, gyvenimą ir politiką.

Tavo projekto aprašyme teigiama, kad “pučiamųjų instrumentų garsai jungiami su moderniais šokių muzikos ritmais, o už širdies griebiančios smuiko ir akordeono melodijos derinamos su giliu boso skambesiu”. Ar manai, kad tradicinę liaudies muziką šiais laikais reikia būtinai papildyti šiuolaikinėmis muzikos madomis?

Nemanau, kad ji turi būtinai būti jungiama su šiuolaikiniu vaibu. Tradicinei muzikai vis dar puikiai sekasi – yra begalės koncertų ir festivalių… Visgi man tai yra nuostabi eklektiška kelionė, kurioje etninės melodijos puikiai dera su moderniais elektroniniais bytais. Taip pat tai yra puikus būdas skatinti domėjimąsi etnine muzika, tarp tų žmonių, kurie niekuomet jos neklausytų tradicinėje formoje. Klubinė muzika gana nuspėjama ir pasikartojanti, tad klausytojai ieško kažko naujo… Etno-elektronika gali jiems kai ką pasiūlyti ;)

Kodėl savo miksavimui pasirinkai balkanų, klezmerių ir kitas pietryčių Europos melodijas? Ką jose radai? Kaip jos rado tave?

Pradėjau didžėjauti nuo reggae, dub, jungle ir drum&bass. Bet tuo pačiu klausydavau daug klezmerių bei kitos žydiškos muzikos. Radau albumą, kuriame klezmerių muzika buvo remiksuota skirtingų didžėjų. Mano nuomone geriausią remiksą pavyko padaryti Shantel’iui. Nusprendžiau paieškoti daugiau jo darbų ir pasirodė, kad jis yra padaręs tik vieną klezmer remiksą, visa kita buvo skirta Balkanams. Susižavėjau jo albumu, o besikapstydamas giliau radau visą balkan-electronic sceną. Tai buvo tarsi nušvitimas. Po kurio laiko nusprendžiau, kad ši muzika puikiai tiks klubams, tad pradėjau organizuoti vakarėlius!

2010-aisiais Varšuvoje organizavai koncertą lietuviams Banda Dzeta. Vieta “5-10-15″ buvo labai įspūdinga, užsikūrė beprotiškas tūsas. Gali papasakoti apie šią vietą plačiau? Kur Varšuvoje kiečiausia tūsintis dabar?

O taip, buvo tikrai beprotiškas tūsas! Vietos mažai, žmonių sausakimša, susikaupė tikra sprogstamoji energija! Gaila, kad ši vieta dar tais pačiais metais buvo uždaryta dėl teisinių problemų. Klubinėtojų žemėlapis Varšuvoje dabar gan komplikuotas – vis dar ieškau vietos, kuri galėtų priimti mano ateinančio sezono renginius.

Banda Dzeta dabar reziduoja Varšuvoje, tad mažai ką iš jų girdime. Ar palaikote ryšį? Gal ateityje galime tikėtis jūsų bendradarbiavimo?

Taip, kartais susitinkame su jų idėjiniu lyderiu Justinu, žinau, kad jie labai rimtai dirba. Dar nekalbėjome apie bendradarbiavimą, bet esu tikras, kad kada nors tai tikrai įvyks!

Lietuvoje kelissyk viešėjote Baltic Balkan kvietimu. Kaip su jais susipažinote? Liko kokių nors sentimentų?

Susipažinome jų vakarėlyje Vilniuje, vėliau buvome susitikę festivalyje “Yaga Gathering”, o sausio mėnesį jie buvo atvykę į mano renginį Varšuvoje. Ypatingi atsiminimai… DAUG alkoholio ir beprotiška atmosfera!!! Jie tikrai moka pašėlusiai išjudinti publiką :)

Lankeisi “Yaga Gathering” ir kaip svečias. Kuo taip patiko šis festivalis?

“Yaga Gathering” – ypatingas festivalis… Atvykdamas pirmąkart nedaug žinojau apie Goa/psy-trance festivalius. Nuo pirmos akimirkos pamilau tą vietą ir atmosferą!!! Nuo tada aplankiau daug psy-trance renginių ir festivalių, bet tik į “Yagą” norisi sugrįžti kasmet. Panašiai ir su jų žiemos renginiu “Yaga-Ball” :) Tiek organizatoriai, tiek renginio svečiai labai išradingi ir kūrybingi. Tai labai skiriasi nuo psy scenos Lenkijoje ir man tikrai labiau patinka tokių renginių atmosfera jūsų šalyje.

Minėjai, kad teko koncertuoti su Balkan Beat Box, Fanfare Cocarlia bei Jaga Jazzist. Ar tiesiog apšildėte jų koncertus ar bendradarbiavote rimčiau?

Per 4 metus turėjau galimybę sutikti daugybę kūrėjų iš balkan (ir ne tik) scenos. Varšuvos ir Krokuvos klubuose kelissyk teko groti prieš ir po Balkan Beat Box koncertų. Buvo rimtas iššūkis ir labai maloni patirtis!! BBB yra geriausia gyvai grojanti grupė, kokią esu matęs. Buvo garbė dalintis scena su jais!

Ko galima tikėtis tavo pasirodyme Vilniuje?

Ruošiu keletą naujų mashup‘ų, tikiuosi, spėsiu juos parengti. Kažkaip ypatingai nesiruošiu, viskas vyksta gan spontaniškai – priklauso ir nuo nuotaikos, ir nuo publikos. Visgi vienas dalykas mano grojimuose visada pastovus – tai masyvus bosas!! :)

Neseniai Vilniuje grojo Rebeka, taip pat viešėjo Pablopavo, visgi lenkų atlikėjų sulaukiame nedaug. Kas naujo Lenkijos scenoje – yra naujų įdomių vardų?

Jei atvirai, nelabai seku Lenkijos muzikos sceną. Esu girdėjęs apie grupę Rebeka, bet niekada nemačiau jų gyvai, tai ne mano “kąsnis”. Turim daug gerų folkloro kolektyvų ir džiugu, kad žmonės pagaliau ėmė vertinti savo tradicijas ir šaknis. Daugelį metų jaunimas to gėdijosi, žiūrėjo į tai kaip į kičą. Visgi pažanga jaučiama. Daug prisidėjo Donatan & Cleo, pristatę folk‘o ir popso estetikos miksą “My Słowianie” 2014-ųjų Eurovizijoje.

Ar įsijungei į socialinę kampaniją “Valgyk obuolį”?

Mėgstu obuolius, bet tik kartais…

Man labai nepatinka, kas vyksta Ukrainoje ir labai gaila žmonių, kurie ten bereikalingai miršta. Abiejose pusėse.

Rusijos embargas mūsų ekonominę situaciją labai apsunkina, bet nemanau, kad tokios kampanijos gali ką nors pakeisti. Jos trumpam pritraukia daug dėmesio, bet po kelių savaičių niekas jų deja nebeprisimena…

Lenkai dažnai pusiau juokais, pusiau rimtai sako “Vilnius – mūsų”. Ar ir tu taip manai?

Visiškai nesutinku su šiuo teiginiu. Nesu pasikaustęs istorijoje, tad jos neanalizuosiu. Realistiniu ir pragmatiniu požiūriu tiesiog priimu faktą, kad sienos žemėlapyje keičiasi ir 1000 kartų keitėsi praeityje. “Mūsų” yra tai ką turime dabar. Viskas! Nei daugiau, nei mažiau. Iš kitos pusės aš taip pat tikiu, kad valstybės ir sienos yra visiškai dirbtinis prasimanymas. Pirmiausia visi esame žmonės ir tik po to tautos! Mažinkime savo ego. Žmonija – tai viena šeima. Norėčiau gyventi pasaulyje, kur visi gyventume harmonijoje. Išlaikydami atstumą su istorija ir politika… Pasauliniu lygmeniu matau sąmoningumo progresą, bet tai labai lėtas ir ilgas procesas. Gal kada nors… :)

Ačiū už pokalbį, pasimatysime Vilniuje!

Internete:

Warsaw Balkan Madness Vilniuje

https://soundcloud.com/warsaw-balkan-madness

https://www.facebook.com/WarszawskiBalkanMadness