Gonsofus ugnies sukūrimas

Jau antrą kartą Lietuvoje svečiuosis muzikantų duetas iš Slovakijos – Gonsofus. Jų grojamą muziką sunkoka apibrėžti vienu terminu. Efektų pedalais jungdami gyvai gitaromis bei saksofonu įgrotas melodijas, Gonsofus dinamiškai pasakoja vientisą energingais būgnų ritmais nuspalvintą muzikinę istoriją. Čia galime aptikti funk, rock, reggae, afro-beat, latin, balkan bei hip-hop muzikinių vėjų. Apie juos ir kalbamės su pagrindiniu Gonsofus’u Saša Mamajevu.

Pernai jau koncertavote Lietuvoje. Kokie prisiminimai?

Grojome Kaune ir Vilniuje. Prisiminimai tik teigiami. Abiejuose miestuose tvyravo puiki energija. Vilniuje taip pat susitikau senus draugus ir kartu puikiai praleidome laiką, tad labai džiaugiuosi, kad atsirado galimybė sugrįžti!

Kas įvyko per tuos metus?

Globaliu ar vietiniu mąstu? Mūsų gyvenime įvyko daug gerų koncertų, naujos muzikos, video klipų, naujo grūvo, patirčių, susitikimų, santykių, atsirado naujų instrumentų. Daug visko. Gyvenimas sukasi apie judėjimą ir progresą – tai kaip degalai kūrybingumui.

Teigiate, kad grupė – iš Slovakijos, nors patys esate kilę iš Rusijos ir Vengrijos…

Na, Slovakija, o jei tiksliau – jos sostinė Bratislava, yra miestas, kuriame abu gyvename ir kuriame kaip muzikantai. Aš čia gyvenu jau 3 metus. Gaboras ilgiau, bet mes ne vietiniai.

Pernai metais su jumis grojo Viktor Schramek, o šiemet turite kitą būgnininką. Ar vis dar mėgstate arbatos gėrimo ceremonijas po to, kai išsiskyrėte su arbatos meistru? Kokie dar pokyčiai įvyko grupėje?

Taip, grupė Gonsofus vietoj arbatos meistro dabar turi tikrą ritmo meistrą – Gábor Tokár. Arbatos meistro pareigas teko perimti man – turėjau užtektinai laiko pasimokyti, tad buvau pasiruošęs. Bet su didele galia – ateina ir didelė atsakomybė.

Sakote, kad grojate tarpkontinentinę muziką?

Tokia atmosfera – augau 4 skirtinguose žemynuose, tad tarpžemyninis gyvenimo grūvas jau ilgą laiką rezonuoja manyje. O mums kaip grupei, “tarpkontinentinis grūvas” yra kaip savotiškas muzikos stilius. Abu turime labai platų spektrą muzikinių įtakų iš viso pasaulio ir tai labai atsispindi mūsų pačių kūryboje.

Ką reiškia jūsų grupės pavadinimas?

Žodis kilęs iš kalbos, kuria kalba vieno Kenijos mažo kaimelio gyventojai. “Gonsofus” reiškia ugnies arba energijos sukūrimą. Bet ši ugnis nėra destruktyvi – ji labiau teigiama, teikianti naudą.

Minėjai, kad esi ir gyvenęs Kenijoje. Būtų įdomu išgirsti kokių nors istorijų.

Žmogau, tai užtruktų be galo ilgai – turėčiau parašyti apie tai knygą! Kartą manęs vos nesutrypė drambliai, vėliau mane apvogė žaliosios markatos (Afrikoje gyvenančių beždžionių rūšis – red.), yra tekę apleistuose Nairobio lošimo namuose organizuoti pankroko renginius ir pačiam juose groti. Geriau paklauskite apie tai koncertuose – būtinai pasidalinsiu kokiom istorijom.

Kokia smagiausia vieta, kurioje yra tekę groti?

Nesvarbu, ar tai klubas, baras, kavinė ar festivalis. Tai priklauso ne nuo koncertų ervės tipo, o nuo atmosferos ir žmonių skleidžiamo vaibo. Jei su publika sugebame apsikeisti gera energija, tuomet ir mūsų visatoje viskas gerai. Kaip žinia, festivaliuose publika būna toliau nuo scenos, tad šiuo atveju ir mes patys turime atiduodi gerokai daugiau energijos. Groti klubuose irgi puiku, ypač tada, kai jie būna įdėję pastangų ir pasirūpina geru garsu. Visgi visumoje geras koncertas bus geras koncertas, nepaisant to kur jis vyks – svetainėje ar gatvėje.

Jūsų rudens turas baigsis Vilniaus ir Šiaulių koncertais. Kokie tolimesni planai?

Turėsime poilsio dieną Vilniuje – apžiūrėsime miestą, susitiksime su draugais, pailsėsime nuo vairavimo. O grįžę dirbsim prie naujos muzikos ir miegosim.

Dėkoju ir iki pasimatymo. Lapkričio 14 d. po vidurnakčio Gonsofus gros “Soul & Pepper Nights” renginyje Vilniuje, o lapkričio 15 d. koncertuos Šiaulių “Blic Bar”.

Ačiū!

Internete:

http://www.gonsofus.com

http://www.facebook.com/gonsofus