Kiek „Kaunas Jazz“ džiazo?

Kaunas šventė jubiliejų – mieste rengiamas tarptautinis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ džiazavo 25-ąjį kartą. Peržvelgus festivalio programą kyla klausimas – ar tikrai džiazavo?

Plonesnės kišenės savininkai greičiausiai lankėsi tik nemokamuose „Kaunas Jazz“ renginiuose, kuriuose jau nuo ketvirtadienio vyko veiksmas – įvairūs band‘ai ir atlikėjai rengė viešus pasirodymus, šeštadienį veikė Džiazo Gatvė, o Karo Muziejaus kiemelyje festivalio metu pasirodė Saulės Kliošas ir G&G Sindikatas. Taip, tie patys, kurių kvietime į džiazo festivalį taip ir skamba menamas “Jou”.

Nemokamų renginių neskubėčiau peikti – tokie pasirodymai, kaip Justės Starinskaitės ar izraeliečio Tamir Grinberg – puikūs variantai nemokamam džiazo koncertui po atviru dangumi. O gerai suderintas organizavimas ir aktyvūs festivalio savanoriai sugebėjo išjudinti laikinąją sostinę visą savaitgalį. Bet G&G Sindikatas? Kad ir kaip sunku Lietuvoje būtų rengti koncertus, į kuriuos liaudis norėtų eiti, taip pataikauti auditorijai visgi nereikėtų.

Visai kita kalba – mokami „Kaunas Jazz“ renginiai, kuriuose pasirodė tarptautinės džiazo muzikos žvaigždės, leidžiančios šiam festivaliui vadintis džiazo festivaliu. Penktadienio vakarą „Kaunas Jazz“ į Lietuvą iš kaimyninės Lenkijos atvežė Włodek Pawlik – pirmąjį ir kol kas vienintelį lenkų džiazo atlikėją, pelniusį Grammy. Kitas vertas paminėti „Kaunas Jazz“ atlikėjas – vokietis Till Brönner, trimitu sušvirkštęs į klausytojų venas tikrojo džiazo dozę. Till Brönner kvintetas VDU Didžiojoje salėje koncertavo šeštadienį, tuo metu, kai lauke visai už nugaros jamm‘ino Saulės Kliošas.

Festivalį Kaune vainikavo didysis koncertas – stulbinantis Gregory Porter pasirodymas. Vos per 4 metus išgarsėjęs JAV atlikėjas dabar per metus sugroja 250-yje koncertų, o iš tokių scenos grandų kaip Stevie Wonder ir Sam Smith sulaukia krūvos komplimentų ir geriausio šių laikų džiazo vokalisto titulo. Tuo įsitikino ir pilnutėlė Žalgirio Arena – Grammy laureatas surengė – drąsiai galima teigti – tarptautinio lygio pasiodymą ir į sceną grįžinėjo kokius tris kartus po nesibaigiančių ovacijų.

Ar „Kaunas Jazz“ yra džiazo? Tikrai taip, yra, tik už jį reikia susimokėti, o tai yra gerai. Visi festivalio renginių bilietai buvo išparduoti, o salės sausakimšos, tad prašom – lietuviai jau pasirengę „sunkaus“ ir tikro džiazo sesijoms.

Internete:

kaunasjazz.lt

facebook.com/kaunasjazz