Audiovizualinės poezijos festivalis „TARP“ 10-ąjį kartą neria į TARPines būsenas

Festivalis „TARP“ jau dešimt metų levituoja tarp pogrindžio salių ir oficialių erdvių, pritraukdamas poeziją ir įvairias jos sintezės formas mėgstančius ir palaikančius žmones. Per tiek metų įvyko daugybė poezijos suvokimo ribas plečiančių renginių visoje Lietuvoje, o juose dalyvavo patys progresyviausi teksto ir muzikos atlikėjai iš viso pasaulio: „Planningtorock“ (Vokietija), Soul Williams (JAV), „AGF“ (Vokietija), Julia Holter, Sturle Dagsland ir Ottar Orsmtad (Norvegija), Maria Minerva (Estija/JAV), „Orbita“ (Latvija), Kimberley Bianca (Australija), Marc Neys (Danija), poezijos filmų festivalio „Zebra“ programą pristatantis kuratorius Thomas Zandegiacomo Del Bel (Vokietija) bei daugelis kitų.

Poeziją ir audiovizualinį meną apjungiantis festivalis ne tik kvietė užsienio atlikėjus, bet ir rodė kas naujo bei novatoriško vyksta čia, Lietuvoje. Festivalis draugavo su slemo atstovais Domu Raibiu ir MC Mesijumi, iniciavo komiksų ir poezijos dirbtuves su Shaltmira, Gerda Jord ir Migle Anušauskaite, rengė parodas kartu su Benediktu Januševičiumi, Fiokla ir Dariumi Jurevičiumi, augo kartu su poezijos ir garso meną propaguojančiais „Betoniniais triušiais“ ir „Regina“ bei pačių organizatorių įkurtais projektais – „NUNU“ ir „Avaspo“.

„Svarbiausias „TARP“ festivalio pasiekimas per šį dešimtmetį yra tai, kad išpurenome pakankamai derlingą žemę kurti, eksperimentuoti, ieškoti ir poeziją – tiek žiūrovams, tiek jos kūrėjams – pateikti įdomia ir patrauklia audiovizualine forma. Džiaugiuosi, kai matau tarpdisciplinių apraiškų ir tradiciniuose poezijos renginiuose arba kai mums rašo moksleiviai, domėdamiesi apie šiuolaikiškas poezijos išraiškos galimybes. Todėl šių metų tema – TARPinės būsenos – įkūnija ne baigtinį tašką, o procesą, leidžiantį tobulėti ir eiti į priekį“, – teigia festivalio sumanytoja dramaturgė ir poetė Gabrielė Labanauskaitė.

Šiemet mėnesiu paankstintas festivalis įvyks rugsėjo 15–19 dienomis Vilniuje. Jo metu bus pristatytas spektras renginių, laviruojančių tarp poezijos, muzikos, instaliacijų, video haiku dirbtuvių, fotografijos parodų, gyvo garso koncertų ir performansų, kuriuose be Lietuvos atlikėjų dalyvaus ir kviestiniai užsienio svečiai: Alessandro Bosetti (Italija), Gudrun Gut (Vokietija), Rosen (Didžioji Britanija), Vul Vulpes (Estija), SHE‘S A SHOW (Danija) ir Ondřej Buddeus (Čekija). Pirmasis „TARP“ festivalio renginys įvyks rugsėjo 15 d. (trečiadienį) Prancūzų kultūros centre. Jame vaizdo menininkų kolektyvas „Cinema Fragile“ ves video haiku dirbtuves, kurių metu sukurtus vizualius eilėraščius bus galima pamatyti jau kitą dieną. Į dirbtuves būtina registracija, kuri vyks iki rugsėjo 10 d. adresu info@tarpfest.lt (nurodant vardą, pavardę, elektroninį paštą).

Šiemet festivaliui dalinę paramą suteikė Lietuvos kultūros taryba. „TARP“ partneriai ir rėmėjai: Goethes institutas Lietuvoje, Danijos ambasada, Prancūzų kultūros institutas, Čekijos Respublikos ambasada, Biuro Literackie (Lenkija), „Liberated Words“ (Anglija), restoranas „KINZA“, viešbutis „eLoftHotel“, „Kirtimų kultūros centras“, renginių organizatorius „Sha:TRI:Ah“ ir kiti. Daugiau informacijos ir festivalio programa – www.tarpfest.lt.

Apie festivalį: „TARP” yra vienintelis tarpdisciplininius menus ir poeziją jungiantis tarptautinis audiovizualinės ir eksperimentinės poezijos festivalis Baltijos šalyse. Jis savanoriškai menininkų organizuojamas nuo 2006–ųjų alternatyviose Lietuvos miestų erdvėse. Festivalio metu pristatoma audiovizualine poezija, kurios formulė – poezija + vaizdas + garsas. „TARP” tikslai – kurti ir skleisti tarpdisciplinės poezijos tradicijas bei skatinti skirtingų sričių menininkų bendradarbiavimą.