Holy Motors: ūkanotas Estijos prerijų ir miškų skambesys

Pirmą kartą šis pavadinimas nuskambėjo prieš 4 metus, kai pasirodė puikus Leos Carax filmas “Holy Motors”. Po kelių metų Talino muzikos savaitėje užkabino to paties pavadinimo muzikinis projektas iš Estijos. 2013-aisiais susikūrusi grupė iš pradžių vadinosi Heavenly Motors, bet iškart nustatė aiškų kursą: “Jei turi ’64 “Chevrolet Impala”, tamsų kaip naktis, kurioje važiuoji, tuomet mes kartu priklausome nuolatiniam judėjimui”. Šią vasarą šio kvarteto tvinpyksiški vesternai skambės Anykščių šilelyje “Devilstone” festivalyje.

Gyvai Holy Motors klajoja panašiose prerijose ir miškuose kaip The Brian Jonestown Massacre ar Black Rebel Motorcycle Club, jų koncertai primena kito režisieriaus, suomio Aki Kaurismäki filmus ir jų garso takelius. Patys muzikantai prideda, kad įtaką jiems daro ir Tamaryn iš Naujosios Zelandijos, ir shoegaze klasikai My Bloody Valentine, ir filmų soundtrekai. Prie grupės prisijungus chore anksčiau dainavusiai Ellian Tulve, grupė galutinai suformavo savo ūkanotą melancholišką skambesį.

Laimingo atsitiktinumo dėka, debiutinį estų įrašą išleido Bruklino leiblas “Wharf Cat records”. Pernai metų pabaigoje pasirodęs, dar be Ellian įrašytas, “Heavenly Creatures” susilaukė deramo nepriklausomos scenos dėmesio. Šiuo metu grupė išjodinėja savo naujus kūrinius – tikėtina, jų išgirdime ir Lietuvoje.

Šiuo metu grupė turuoja Skandinavijoje, kur groja su vienais savo draugų danais De Underjordiske (Holy Motors jau spėjo pagroti kartu su tokiais atlikėjais kaip Sic Alps, Dirty Fences ar Mystery Train), o mes juos pasigavome Taline prieš iškeliaujant.

Vienas jūsų apibūdinimų skamba kaip obscurum per obscurius, kuris reiškia… kažką apie rūką, ar ne?

Sunkoka paaiškinti, nes obscurum per obscurius apibrėžimas nėra obscurum per obscurius. Vis dėlto, sakyti, kad tai susiję su rūku, būtų labai obscurum per obscurius.

Kaip prasidėjo jūsų grupė? Pamatėt L.Carax filmą “Holy Motors” ir…

Ne visi matėme tą filmą. Semantinis ir fonetinis žodžių dueto “holy” ir “motors” grožis privertė mus pamėgdžioti L.Carax kūrinio pavadinimą. Sakykime taip: “holy” atspindi reverbus, motorai – skambesį, “o” yra puiki raidė sąskambiams. Tačiau pavadinimo istorija neturi nieko bendro su grupės pradžia, vis dėlto tai irgi šiokia tokia istorija.

Jūsų debiutinį įrašą “Heavenly Creatures” išleido “Wharfcat Records” iš Bruklino – kaip susidarė šis Talino-Niujorko ryšys?

Per Floridian Carson Cox. Kartu, jo grupė Merchandise ir mes, leidome “šabą” tarp pasirodymų viename festivalyje. Kitą dieną visa tai baigėsi ir atsisveikinome, kaip įprasta su gerais žmonėmis. Tą dieną, netrukus po pietų, pradėjo lyti ir vietiniai rinkosi į laidotuves. Įsiminė, nes taip pat nutiko ir kitais metais. Kalbant apie Carson, kad ir kaip būtų, daugiau niekada jo nematėme. Ir štai po kelių mėnesių jis mums parašė ir supažindino su įrašų leidybos sutartimi. Ilgainiui šio proceso tvarkymą Floridian Hidden Eye perdavė Bruklino “Wharf Cat Records” – taip sutikome Trip Warner. Buvo labai malonu ir užmezgėme Talino-Niujorko ryšį. Visa tai nutiko 2014-aisiais, kaimiškame pietvakarių miestelyje Kilingi-Nõmme, kur vyko “Schilling” festivalis.

Dar įdomiau, kad kolegos iš e-žurnalo “Filter” Meksikoje jus įtraukė į savo šių metų Sektinų grupių sąrašą. Įsivaizduojat, iš kur jie apie jus sužinojo?

Skamba kaip viešųjų ryšių kampanija.

Jūsų muzika apibūdinama kaip kažkas tarp Tvinpykso ir vesternų. Tai jūs labiau slapti agentai ar kaubojai?

Norėtume padėkoti tau už šį klausimą – jis vienas geriausių, tačiau pats ir pasakyk.

Kuris filmo garso takelis paskutiniu metu padarė jums įspūdį?

Visą vasarį sukome “Blue Velvet” iš D.Lynch filmo. Nemačiau paskutiniojo Q.Tarantino vesterno, bet jei E.Morriccone buvo už jį apdovanotas, tai jau iš anksto daro įspūdį. Jis bet kuriuo atveju jau ilgą laiką daro mums įtaką. Netgi nutolstant nuo dabarties ir kino filmų, Handsome Family ir kiti nuostabūs kūriniai buvo surinkti “True Detectives” pirmojo sezono garso takelyje.

Tiek daug grupės ir kino ryšių – ar naudojate vaizdo projekcijas savo koncertuose?

Taip. Tačiau susiduriame su efektyvumo sunkumais. Projekcijos reikalauja atitinkamo dydžio ir paviršiaus, kad gerai atrodytų. Be to, filmai nenusipelno būti tik judančiais vaizdais fone. Kartą grojome prieš J.Jarmush “Mystery Train” seansą. Tai vyko teisingame senoviškame kino teatre Taline. Ir tai tapo vaizdo ir garso vedybomis. Tai – vienintelis kino teatras, kur žiūrime filmus. Čia yra ta “tikri filmai tikrame kino teatre” atmosfera. (spėjame, kalbama apie seniausią vis dar tebeveikiantį kino teatrą Estijoje “Kino Sõprus” – ore.lt past.)

Internete informacija apie grupę gana skurdi. Ar sąmoningai ją ribojate kurdami savo paslaptingą įvaizdį?

Nepasakytume, ar mažai jos ar daug. Galbūt kaip tik tiek, kiek reikia.

Kokia keisčiausia vieta, kurioje teko groti? Dažnai koncertuojate už Estijos ribų?

Daugiau mažiau. Bet koncertas, apie kurį klausi, turėtų būti “Moscow Psych Fest”, vykęs Maskvos muzikos savaitės metu. Kad suvoktum bendrą vaizdą. Prabangus steikų meniu ir iš statybinių palečių sukonstruota scena plūktame mažame kiemelyje, kur galima patekti tik pro tualetus ar kažką panašaus įrenginėjančius darbininkus. Žinant, kad čia pat – Raudonoji aikštė ir matant priešais pastatą (kuris, pasirodo, ir kažkokia ministerija) išrikiuotus prabangius automobilius, jautėmės kafkiškai klaidžiodami tarp blizgesio ir tamsumos kreivu koridoriumi.

“Devilstone” pradėjo kaip tradicinės metalo muzikos renginys, prieš kelis metus net nebūtų svarstę Holoy Motors kandidatūros. Ar sunkioji muzika kelias jums kažkokius jausmus? Gal kuris nors jūsų grojo black metal ar kažką panašaus?

Mes esame daugiau senamadiški. Galbūt jaučiame kažkiek sentimentų “Helter Skelter”.

Jei šią vasarą keliautume į Estiją, kurį festivalį patartumėt aplankyt?

“Baltoscandal”, kuris vyks liepą. Tai – scenos menų bienalė. Taip pat liepą vyksta ir anksčiau minėtas “Schilling” festivalis (šiemet šis indie muzikos renginys vyks jau 10-ąjį kartą, paskelbti atlikėjai: Garden City Movement, The Embassy, The KVB, Levski ir kt. – ore.lt past.). Mažiausias festivalis Estijoje – “RuhnuRahu” vyksta nuošalioje saloje rugpjūtį, bet bilietai turbūt netrukus bus išpirkti, jei dar ne. “Kultuuritolm” festivalis paskelbė pertrauką, bet taip pat būtų tarp pasiūlymų.

Ar žinote, galbūt net mėgstate, kurį nors atlikėją iš Lietuvos?

Deja, į galvą neateina jokie vardai, bet žinome, kad šiemet kažkokia lietuviška grupė labai gerai pasirodė Talino muzikos savaitėje. Yra kažkokia paslaptinga grupė. (Garbanotas Bosistas tapo mėgstamiausiais šio renginio atlikėjais – ore.lt past.)

Jūsų paskutinis įrašas pasirodė senokai. Turite planų išleisti kažką naujo?

Norime, kad dainos būtų paruoštos ir išgirstos, tačiau kol taip nėra, taip nėra. Ruduo šiuo metu prognozuojamas metas, kai turėtų pasirodyti mūsų naujas įrašas vinile, dėl jo toliau stengsimės tapti didesniais ir geresniais.

Koks šian Taline oras?

Lietaus sezonas.

Internete:

facebook.com/holymotorsband

soundcloud.com/holy-motors-band