“AudioGourmet 2016”: lietuviška garso aparatūra

Lapkričio 11-13 dienomis Vilniuje jau septintą kartą, vyks tarptautinė garso gurmanų paroda “AudioGourmet 2016”. Šiemet laukiame ypač tiršto ir spalvingo Lietuvos bei užsienio dalyvių pasirodymo. Sulauksime net septynių Lietuvos garso technikos gamintojų, daugybės salonų, dalyvių ir muzikantų iš Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Kanados, Lenkijos, Latvijos bei Estijos.

Daugybę metų labiausiai JAV rinkoje veikęs, nuosekliai bei metodiškai dalyvavęs išimtinai didžiausiose pasaulinėse parodose Denveryje (JAV), Miunchene (Vokietija) ir kitur, vienas seniausių ir solidžiausių audio srities Lietuvos gamintojų “LessLoss” iš Kauno pagaliau nusprendė pasirodyti ir gimtoje šalyje. Liudas Motekaitis, JAV gimęs, Kaune gyvenantis “LessLoss” įkūrėjas, žada parodyti visą savo produkcijos gamą, įskaitant ir pačius naujausius, vos prieš kelis mėnesius anonsuotus gaminius: skaitmeninį keitiklį “Echo’s End”, signalo filtrus-kondicionierius USB “Firewall Key” ir “Firewall Module” ir antivibracines kojeles “Bindbreaker”. Ypač laukiama pasaulinė premjera — unikalus, kelis metus kurtas, bekompromisis “LessLoss” flagmanas, kone 100 tūkst. eurų kainuosiantis skaitmeninių failų grotuvas “Laminar Streamer”.

Dar kelios pasaulinės premjeros — “Reed”, patefonų bei tonarmų gamintojo iš pakaunės Užliedžių kaimo, kambaryje. Pernykštę parodą praleidęs motyvuodamas tuo, jog “kol kas neturi nieko naujo parodyti”, “Reed” įkūrėjas ir inžinierius Vidmantas Triukas šiemet anonsuos net 3 naujausius savo gaminių prototipus: aktyvų, tengentinį tonarmą Reed 5T, kurio veikimas pagrįstas Thalio teorema, patefoną “Reed Muse 1C” su specialiu vibracijas slopinančiu korpusu bei juos abu maitinantį akumuliatorinį elektros šaltinį Reed Source 12V.

Viena didžiausių parodos intrigų — naujo garso kolonėlių gamintojo “Sanus Verus” debiutas. Siauruose ratuose plačiai žinomas, privačiuose susibūrimuose bei garso gurmanų forumuose internete daugybę metų aktyviai besireiškęs projektuotojas bei garso entuziastas Rolandas Vargalis šiemet savo eksperimentinius gaminius konsoliduos po nauju prekės ženklu “Sanus Verus” ir oficialiai įgaus gamintojo statusą. Panašiu būdu pernai parodoje įsimintinai debiutavo Česlovas Paplauskas, kolonėlių “Nida” gamintojas.

Nekantriai laukiame pirmojo “Sanus Verus” gaminio — apie 2800 EUR kainuosiančių, kone 4 metus kurtų lentyninių kolonėlių “Colibrea” su norvegiškais garsiakalbiais, unikaliu skiriamuoju filtru bei, pasak gamintojo, “neįprastu garsiakalbių skiriamuoju dažniu”.

Taip pat parodoje bus lietuviškų lempinių “RADA Electronics” stiprintuvų ir keitiklių ir dar niekur nematytas bei negirdėtas, mįslingas kaunietiškas stiprintuvas “MA Akustika”.

Kaip įprasta, didžiojoje parodos dalyje — 12-oje kambarių — bus demonstruojama naujausia kone 150-ies pasaulinių gamintojų produkcija. Visų tipų, dydžių, stilių ir spalvų. Juos atveš dalyviai iš Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Latvijos bei Didžiosios Britanijos: “Digital Audio”, “Horn Distribution”, “Hi-Fi Centras”, “Lyra”, “Muzikos magijos salonas”, “Pro1 Soundstore” bei “Digisound”. Šią gausą sunku net apibūdinti, tad belieka rekomenduoti pasižvalgyti ir įsitikinti patiems.

Koncertų erdvėje turėsime progą susipažinti ir su išskirtinėmis profesionalaus produkto dizainerio Rapolo Gražio sukurtomis gitaromis “LAVA”. Jomis šeštadienį, lapkričio 12 d. 15 val. savo naujausius kūrinius sugros gitaristas Robertas Semeniukas.

Garso technikos salonas “Lyra”, itin glaudžiai bendradarbiaujantis su garsiuoju Didžiosios Britanijos garso technikos gamintoju “Audio Note”, į Lietuvą atveža “Audio Note” muzikinį ambasadorių, talentingą violončelininkas iš Kanados Vincent Bélanger. Savo autorinę solo programą pasaulinėse parodose atliekantis violončelininkas yra išleidęs kelis ypač kokybiškai įrašytus albumus, jo muzikos galima išgirsti audiofilų bei melomanų pamėgtuose internetinės muzikos servisuose “TIDAL” bei “Spotify”, o ypač aukštos skiriamosios gebos jo įrašai kelias savaites svetainėje “HDTracks” buvo labiausiai perkamų sąrašo viršuje.

Muzikų šeimoje Kvebeke, Kanadoje, gimęs violončelininkas Vincent Bélanger yra mokęsis pas garsųjį Yo-Yo Ma (Lyon, 2001 m.) bei Katalonų meistrą Lluis Claret (Montpellier, 2001 m.), o taip pat žymųjį prancūzą Yvan Chiffoleau ir pelnė pirmąją vietą jo rengiamuose master-class užsiėmimuose 2002-aisiais. Pastaruoju metu Vincent grojo Kvebeko radijuje, koncertavo su Kinijos Nacionaliniu Orkestru bei žymiąja Jing Hu (huqin) atlikėja Jiang Kemei.

Specialiai iš Paryžiaus į parodą “AudioGourmet 2016” koncertuoti atskrenda ten gyvenanti viena įspūdingiausių jaunų Lietuvos džiazo vokalisčių Viktorija Gečytė. Ji atvyks su savo suburtu trio: Yoan Ferandez (gitara, Prancūzija) bei Peter Giron (kontrabosas, Prancūzija / JAV).

Viktorijos balsas – spontaniškas, intymus, jausmingas ir žavus. Jai būdinga puiki frazuotė, nepriekaištingas laiko pojūtis. Ji žavisi klasikinėmis Amerikos dainomis, ir dainuoja jas taip, lyg 1950-ieji nė nebūtų praėję. Išties aukščiausios prabos atlikėja.

Besimokydama JAV, Viktorija glaudžiai bendradarbiavo su legendiniu JAV bosistu Gene Perla, žymiu savo bendrais projektais su garsiausiomis žvaigždėmis – Nina Simone, Sarah Vaughan, Elvin Jones, Sonny Rollins, Miles Davis, Thad Jones / Mel Lewis Orchestra ir kitais.

Kasmet nuo 2008 m., kartu su Gene’s Go Trio, ji gastroliuoja ir dainuoja Niujorke, San Franciske, Los Andžele, Paryžiuje, Ciuriche, Vilniuje ir kituose pasaulio kraštuose. Po visų šių tarpatlantinio bendradarbiavimo metų, šiemet, 2016 m. gegužę grupė išleido pirmąjį savo albumą “No Detour Ahead”.

Penktadienio vakarą, 17 val. parodoje akustiškai sugros ir savo antrąjį studijinį albumą “Wanderer” įrašiusi bei vinilinę plokštelę išleidusi, reggae stiliaus grupė Ministry of Echology.

Parodos konferencijoje degustacinius pranešimus apie skaitmeninį garsą rengs masteringo profesionalas, audiofilas, DJ’us bei būgnininkas Pranas Gudaitis, o apie vandens įtaką kavos skoniui pasakos kavos ruošimo meistras iš “TasteMap” Lukas Aukštakalnis.

Visą sekmadienį parodos konferencijų salėje vyks ausinių entuziastų sambūris – tylioje patalpoje bus galima pasiklausyti daugybės geriausių rinkoje ausinių, DAC bei ausinių stiprintuvų.

Šiemet taip pat kaip niekad gausus bus tradicinis “AudioGourmet” vinilo turgelis — jame žada dalyvauti kone visi pagrindiniai prekeiviai bei keli leidėjai.

Parodos lankytojus kava vaišins “TasteMap”.

Renginiai parodos metu:

PENKTADIENIS

2016.11.11, 14:00 – Vincent Bélanger (violončelė su Audio Note, Kanada)

2016.11.11, 15:30 – Vanduo, kava ir skonis (Lukas Aukštakalnis)

2016.11.11, 17:00 – Ministry Of Echology (REGGAE KONCERTAS, Lietuva)

ŠEŠTADIENIS

2016.11.12, 14:00 – Vincent Bélanger (violončelė su Audio Note, Kanada)

2016.11.12, 15:00 – Robertas Semeniukas (su LAVA gitaromis)

2016.11.12, 15:30 – DAC tipai bei failų formatai (Pranas Gudaitis)

2016.11.12, 17:00 – Viktorija Gečytė Trio (JAZZ KONCERTAS, Lietuva, Prancūzija, JAV)

SEKMADIENIS

2016.11.13, 11:00—17:00 – Ausinių klubas

2016.11.13, 14:00 – Vincent Bélanger (violončelė su Audio Note, Kanada)

Parodos darbo laikas:

2016.11.11 11:00 – 19:00

2016.11.12 11:00 – 19:00

2016.11.13 11:00 – 17:00

Vilniuje, viešbučio „Radisson Blu Hotel Lietuva“ konferencijų centre.

Plačiau audiogourmet.lt