“Neringa FM” – skaitmenizuojamos pajūrio bangos

Dešimtmetį transliuojanti regioninė radijo stotis “Neringa FM” nuo 2017 metų išjungia savo analoginio radijo siųstuvą Nidoje ir visiškai iškelia savo bangas į skaitmeninę erdvę, taip atversdama sekantį savo gyvenimo puslapį.

Pradėję 2007-uosius kaip regioninis radijo transliuotojas “Neringa FM” buvo netikėta avantiūra tuometinėje žiniasklaidoje. Grupelė aktyvistų, įsirengę studiją “Jūratės” viešbučio rūsyje Nidoje, pradėjo ir iki šiol tęsia visą parą trunkančią muzikos transliaciją iš Nidos. Neringa FM eteris nuo pat pradžių išsiskyrė laisve, originaliais muzikos redaktorių pasirinkimais ir pozityviomis naujienomis. Neapsiriboję radijo translacijomis, Nerginga FM tapo keleto renginių Neringoje organizatoriais. Nuo mėgėjiškų paplūdimio tinklinio ir buriavimo regatų švenčių renginiai išaugo į profesionalius sporto bendruomenes vienijančius susibūrimus, lydimus pajūrio garso takelio. Vis daugiau klausytojų, kaip vasaros prisiminimą, Neringa FM muzikos klausosi iš Neringos grįžę į namus ar darbus – internetu. Taip susiformavo internetinių klausytojų ratas, kuris nuolat plečiasi.

Keičiantis radijo, kaip medijos vartojimo įpročiams, keičiasi ir Neringa FM. Iki šiol transliavę 89,8 FM bangomis pamario krašte, po 10-ties metų Neringa FM transliaciją visiškai iškelia į skaitmeninę erdvę ir nuo 2017 metų pradžios išjungia savo analoginio radijo siųstuvą.

“Jau senai transliuojame savo programą internetu. Nors teoriškai esame regioninis transliuotojas, tačiau didžioji dalis mūsų klausytojų, vis dėlto, nėra Neringos gyventojai, klausantys mūsų FM bangomis. Glaudesnis grįžtamasis ryšys ir kur kas didesnis bendravimas vyksta su internetiniais klausytojais, išsibarsčiusiais po visą Lietuvą ir už jos ribų, nei su vietos bendruomene. Dažnai internetu gauname atsiliepimų ir su klausytojais pradedame diskusijas apie ištransliuotus išskirtinius muzikos kūrinius, radijo laidas ar mūsų interneto puslapyje pasirodžiusią aktualią informaciją, ko visiškai pasigendame iš FM bangų klausytojų. Tai ir yra pagrindinis veiksnys, lemiantis analoginės Neringa FM radijos eros pabaigą ir skaitmeninės internetinės radijos pradžią” – apsisprendimo priežastis atskleidžia vienas iš radijo stoties įkūrėjų, Neringa FM muzikos redaktorius Adomas Pėkis.

Visa transliuojama muzika ir informacija apie išskirtinius muzikos, sporto ir kultūros renginius Lietuvoje yra nekomercinio pobūdžio, perduodama klausytojams tik dėl to, kad ji yra išskirtinė ir kokybiška.

Savo muzikinėje programoje klausytojams siūlome tiek laiko patikrintą XXI amžiaus kūrybos acid jazz, soul, funk, hip hop, reggae stilių muziką, tiek visiškai naują bei jokiose Lietuvos radijose netransliuojamą elektroninę pasaulio muziką iš Karibų, Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos šalių. Kiekvieną vakarą transliuojami kassavaitiniai radijo šou ir muzikiniai rinkiniai atkeliauja į mūsų eterį iš Lietuvoje, Belgijoje ir Vokietijoje gyvenančių DJ’ų, muzikos prodiuserių ir melomanų grotuvų” – paklaustas apie muzikinį radijo formatą pasakoja muzikos redaktorius.

Skaitmenizuotos garso takelio bangos atveria naujas galimybes – Neringa FM klausytojų ratas nuolat plečiasi ir jame sukasi ne tik Lietuva, bet ir kaimyninės bei tolimos užsienio šalys. “Gauname puikių atsiliepimų apie savo programą ne tik iš Anglijon išvykusių ir kasdien mūsų radijos klausančių lietuvių Londone, bet ir iš Naujojoje Zelandijoje veikiančio mažo oro uosto, kur nuolat sukasi mūsų garso takelis, prižiūrėtojų. Tiesa, dėl visiškai skirtingų laiko zonų, ten dienos metu skamba mūsų naktinė muzika, kur vietos randa visiškai rami, downtempo, chillwave, ambient ir kita atmosferinės muzikos kūryba” – teigia kitas Neringa FM steigėjas, Nidos meno kolonijoje įsikūrusią radijo studiją prižiūrintis Linas Ramanauskas.

Užtarnautas klausytojų pasitikėjimas ir bendradarbiavimas su šiuolaikinės populiariosios muzikos ir meno scena nuo šiol taps dar atviresnis. Išvystytos mobilaus interneto aplikacijos (apps), patogesnis tinklaraščio valdymas (www) ir gyvos video transliacijos maksimaliai leis klausytojams džiaugtis neįpareigojančiu atostogų garso takeliu. Su radijo siekiais plečiasi ir organizuojamų renginių mastai. Kasmetinė, jau devintus metus vykstanti muzikos ir tinklinio fiesta “Neringa FM Beachball FEST’17” sekančiais metais vyks jau ne tik Nidoje, bet ir kituose Lietuvos kurortuose.

Sausio 1-ąją, pažymėti savo 10-ties metų gimtadienio sukaktį radijo stotis “Neringa FM” kviečia į Nidoje esantį “Jono žuvų kiemelį”, o tiems, kas Naujų Metų pirmąją dieną Nidoje nebus – Sausio 14-ąją Vilniuje bus organizuojama melomanų fiesta jazzo klube “Paviljonas”.

Klausykite ir sekite neįpareigojantį atostogų garso takelį