“Tallinn Music Week” kodutöö

Muzikinis turizmas – jokia naujiena. Dauguma jūsų tikrai yra grūdęsi į autobusą, traukinį ar lengvąją, važiuojančius iki lenkijų, latvijų ir kitų žvaigždžių lietum garsėjančių kaimyninių šalių festivalių. Ne mažiau – pirkę lėktuvo bilietą, kad išgirstų savo vaikystės ksenas ir heraklius, kurie, galbūt, niekada taip ir nesužinos, ką reiškia groti lietuviškai publikai.

Priešingai, nei pasaulinių scenų vilkai, dauguma Talino muzikos savaitės (TMW) atlikėjų jums bus negirdėti. Taip buvo man 2015-aisiais, kai lankiausi festivalyje pirmąkart. Panašu, taip bus ir šiemet. Tačiau jeigu jums taip pat patinka pildyti savo pleilistus šviežiais garsais, TMW – ta vieta, kur turėtumėt apsilankyti. Laukti vasaros nereikės. Šis reikšmingai didelis, tarptautinis muzikos įvykis yra nutolęs tik pavasarinės savaitgalio kelionės į Taliną atstumu.

LRT Opus laidos įrašas skirtas pernai metų TMW oriausiems

Muzikinė TMW dalis trunka tris dienas (kovo 30 – balandžio 1 d.). Atlikėjų sąraše – 237 vardai iš 33 pasaulio šalių. Įspūdinga ir namų darbų (arba kaip sako estai – kodutöö) reikalaujanti programa. Savuosius jau padariau.

TAU

Shaun Nunutzi perėjo mistinę Meksikos dykumą, apsigyveno Berlyne ir su bendražygiu multiinstrumentalistu Gerald Pasqualin iš Venesuelos sukūrė grupę, stipriai nutolusią nuo vakarų pasaulio standartų. Nė už ką nepraleisiu.

Flamingods

Dar viena transcendentiniu keliu klausytojus vedanti grupė. Flamingods gyvuoja tarp dviejų karalysčių – Bahreino ir Jungtinės. Jų muzika – dar plačiau. Psichonautų penketas be gitarų ir sintezatorių taip pat groja instrumentais, rastais Nepale, Tailande, Indonezijoj, Turkijoj, Japonijoj ir Tanzanijoj. Geros kelionės!

Hauschka

Idėjinis Johno Cage’o pasekėjas iš Vokietijos prieš metus jau koncertavo Lietuvoje. Pianino magas seka avangardo pasakas, kurių veikėjai – ne tik klavišai, bet ir medvaržčiai, aliuminio folija, teniso kamuoliukai, mineralinio kamšteliai, tamburinai ir kas tik nori.

Mikko Joensuu

Pianino dainių, Dylan’o ir Drake’o pusbrolį iš Suomijos, netikėtai sutikau šią vasarą “Ezera skanas” festivaly, Latvijoje. Gyvas pasirodymas, kitaip nei dauguma studijinių įrašų, užmigdė ir papirko.

Elizabeta Lāce

Latvė Elizabeta Lāce į TMW taip pat keliaus iš Suomijos. Atlikėjos aprašyme – net dešimt muzikos stilių. Prie jų dar pridėkim beveik nebeegzistuojančią lyvių kalbą, kuria Elizabeta kartais uždainuoja. Laukia koncertas be priedainių, o greičiau – tiesiog performansas.

Lucidvox

Keturios rusaitės dainuoja ir groja apie gamtą bei banginius. Taip skaniai, kad norisi suvalgyti visą kraut-punk-folko porciją ir paprašyti dar.

Sutari

Senokai youtubės džiunglėse atrastos merginos groja pasikabinę atsuktuvus, butelius, medinius šaukštus ir lenkiškai traukia senas bei šiuolaikines sutartines. Kalbėdamos su KEXP išdavė, kad grupės vardui pasiskolino lietuvišką žodį.

Moo Latte

Paskutinį kartą iš Talino parsivežiau smagią pažintį su lenkais Night Marks Electric Trio. Smagu, kad Lenkija ir toliau maitina sceną kokybišku instrumentiniu hip hopo, elektronikos ir džiazo miksu. Savo simpatijas Robertui Glasperiui atiduosiu Moo Latte koncerte.

PVC16

PVC16 sėkmingai prikelia aštuoniasdešimtųjų Niujorko rūsius ir turėtų patikti visiems tamsos, elektronikos, noise, no wave mylėtojams ir šiaip hipsteriams.

Duo Malva & Priks

Akordeonas, basos kojos, du šiaurės vyrų balsai, keistos harmonijos, mušamieji, daug mušamųjų ir muzika, dėl kurios minimalizmui nebūtų gėda. Duoklę estiškoms šaknims TMW atiduoti būtina.

Begalinėje TMW programoje ausis dar užkliuvo už muzikos ir poezijos sintezę audžiančių britų The Hermes Experiment, Lietuvoje neseniai grojusio Argo Vals ir jo stilistinio brolio, taip pat esto Mick Pedaja, ramios ir šiuolaikiškai skambančios instrumentinio džiazo komandos Barlast, madingai išderintom gitarom grojančių The Homesick bei lietuvių Sheep Got Waxed, kurių klausiau nebežinaukiekkartų ir No Real Pioneers, kurių niekada dar negirdėjau.

Nepamirškime ir Žen merginų ir Kroatijos, kurios pakeliui į Taliną, pasirodys Kirtimų kultūros centre. Taip ir lenkų Coals, kurie koncertuos “Paviljone”.

Lieka tik sėkmingai pasiklysti TMW labirintuose ir būtinai atrasti garsų, kurių šitam sąraše nėra.

Internete:

tmw.ee

facebook.com/tallinnmusicweek

instagram.com/tallinnmusicweek

twitter.com/TlnMusicWeek

youtube.com/user/tallinnmusicweek