Unikalias dainas atliekantys OKATA pristato pirmąjį vaizdo klipą

Atrasti kitokį, dar negirdėtą, intriguojantį skambesį pasiseka tikrai ne kiekvienai naujai susikūrusiai grupei. Matyt, kai kurie atlikėjai pamiršta faktą, kad genialumas dažniausiai slypi ne tendencijose, ar sudėtingoje formoje, o paprastume ir…kitokiame požiūryje. Būtent tokiomis, regis, savaime suprantamomis „priemonėmis“ savo grupės unikalumą sukūrė „OKATA“ nariai, ir jų populiarumas sparčiai auga.

Keturi profesionalūs muzikos atlikėjai pirmą kartą susitiko viename projekte, kur kartu atliko kūrinį „Ne bet kokia mergelė aš buvau“. Pamilę kitokį atliekamos muzikos formatą, pajutę tarpusavio „susidainavimą“ ir supratimą kaipmat sukirto rankomis. Taip šių metų vasarą šalies muzikos pasaulyje atsirado „OKATA“ – moderniai lietuvių ir kitų šalių liaudies dainas atliekanti grupė, kuri labai greitai gavo pasiūlymų koncertuoti įvairaus dydžio scenose. Kūrėjai jau pasirodė „Sostinės dienose“, taip pat savo koncertinę programą gerbėjams pristatė sausakimšame Vilniaus Jazzo klube „Paviljonas“ bei turėjo pasirodymą Gdanske vykusiame festivalyje, kuriame pasirodė ir tokie žinomi Lietuvos atlikėjai kaip „Keymono“ ar „Solo Ansamblis“. Šį rytą pirmojo vaizdo klipo „Dagilėlis“ pristatymą pradėjo Lietuvos nacionalinės televizijos scenoje, gyvame eteryje. Beje, tie, kurie jau girdėjo debiutuojančio projekto kūrinius – iki šiol stebisi, kad lietuvių liaudies dainos gali skambėti taip šiuolaikiškai.

Grupės narės Kotryna Čereškevičiūtė, Justė Kraujelytė, Kristina Mažeikaitė – profesionalios muzikos atlikėjos, įvairių televizijos muzikinių projektų dalyvės, performansų kūrėjos. Ilgametę sceninę patirtį turinčios vokalistės kuria daugiabalsį „OKATA“ skambesį. Šį trejetą taip pat papildo ketvirtasis, labai svarbus muzikinės komandos narys – geriausiu Lietuvos vokalinės perkusijos meistru tituluojamas Žygimantas Gudelis, labiau žinomas kaip GON, naujos grupės dainų atlikimą papildantis moderniais elektroninės muzikos garsais bei Beatbox‘o ritmais. Beatboxer‘is viską atlieka gyvai, pasitelkdamas žmogaus garsus bei efektų pedalus.

„Folk“ muzika, daugiabalsis atlikimas, elektronikos žanras, vokalinė perkusija, gyvas pasirodymas… Net ir negirdėjusius dainų įrašų tokia forma – sušiuolaikintas senovės muzikos atlikimas – išties nustebina. Dainos skamba harmoningai, o kartais netgi apgauna ausį: atidžiai neįsiklausius į dainų žodžius, ne kiekvienas atpažintų originalias dainas. Beje, „OKATA“ muziką atlieka neiškraipydami pagrindinių liaudies dainų motyvų, juos tiesiog papildo šiuolaikiškais sąskambiais praturtinta aranžuote ir tokiu būdu stengiasi atskleisti visas dainos galimybes.

Pirmąjį savo video klipą arba, tiksliau, gyvo dainos įrašymo vizualizaciją Visų šventųjų dienos išvakarėse Lietuvai pristatyti „OKATA“ nariai nusprendė ne šiaip sau. Daina „Dagilėlis“ – persmelkta skaudžių išgyvenimų, praradimo skausmo. Taigi, vaizdo klipo filmavimui sąmoningai pasirinktas vasaros pavakarys, rausvas saulėlydis, atspindintis etapo, kartais ir gyvenimo pabaigą, o daina atliekama labai santūriai, susikaupus.

„Prie klipo kūrimo prisidėjo didelė komanda. Su Gediminu Vaitiekūnu, kuris režisavo mūsų klipą, kalbą radome iškart. Filmavimo komanda iškart pasiūlė puikią lokaciją – apleistą kultūros paveldą – Raudondvario dvaro sodybą. Seni griuvėsiai, tarp kurių nebėra žmonių, kurie kadaise čia gyveno. Aplink dvarą besidriekianti didžiulė, gyvybe pulsuojanti pieva. Kadre – pavakarys. Žinojome, kad saulei leidžiantis filmavimui turime ribotą laiką, todėl darbas aikštelėje buvo itin skrupulingai suplanuotas, kad nebūtų praleista auksinė valanda (angl. golden hour). Filmuojant dainavome gyvai, tad stipriai pasiruošti teko tiek mums, tiek Jurgiui Stasikėliui – geriausiam Lietuvoje garso režisieriui, kuris rūpinasi „OKATA“ skambėsiu kiekviename grupės žingsnyje. Didelis ačiū jam. Visi supratome: nesvarbu koks bus oras, ar pils lietus, ar švies saulė, užpuls mašalai, svarbiausia perteikti emociją, tai, apie ką dainuojame. Rezultatas mus labai džiugina. Esame labai dėkingi filmavimo komandai: Gediminui Vaitiekūnui, Daliui Kalinauskui, Vaidui Ažubaliui ir Donatui Žvirbliui. Šie žmonės turėdami ir taip daug darbo, aukojo savo laisvadienius, nes mumis patikėjo“,- prisiminimais dalijasi grupės nariai.

Nesudėtinga pastebėti, kad „OKATA“ nariai, prie jų prisijungiantys kitų sričių kūrėjai yra itin kruopštūs žmonės. Net ir grupei duotas pavadinimas yra giliai įprasmintas – „okata“ yra senovinis žemaičių žodis, reiškiantis norą: „Tokį pavadinimą pasirinkome, nes visi susibūrėme vedami didžiulio noro muzikos scenoje parodyti kažką naujo.  Džiaugiamės atradę vieni kitus, nes visi iki vieno entuziastingai priėmė idėją atgaivinti ir išsaaugoti liaudies muziką – kultūros paveldą. Tai – puiki, Lietuvoje neužpildyta muzikinė niša. Manome, kad būtina atsigręžti į praėjusius senus laikus, liaudies dainose užkoduota tikrai daug teisybės ir stiprios energijos. „OKATA“ tą energiją paverčia tokiu pavidalu, kuris yra priimtinas ir labai patrauklus mūsų šiuolaikiškam klausytojui“, – pasakoja perspektyvios grupės vokalistė Kotryna.