Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyriuje, Mapu g. 18, pristatoma Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“. Pirmą kartą Kaune eksponuojama paroda, kurioje užfiksuotos fotografo kelionių po Bangladešą akimirkos, ypatinga tuo, kad vaikai nuotraukoms pozuoja su lietuvių vaikų dovanotais žaislais.

2016, 2017 ir 2018 metais VDU Menų fakulteto profesorius Romualdas Požerskis, kartu su tarptautinėmis fotografų grupėmis, vyko į Bangladešą ir kiekvienos kelionės metu ten praleido po dešimt dienų. Šių kelionių tikslas buvo ne vien kūrybinis – fotografija Požerskiui tapo įtaigiu būdu vaizdais kalbėti apie vieną neturtingiausių pasaulio šalių ir jos žmones.


Romualdas Požerskis, Bangladešo vaikai​

Socialinis ir edukacinis tikslai buvo ypač svarbūs paskutinės kelionės į Bangladešą metu. Jai fotografas ruošėsi, lankydamas jaunesniųjų klasių mokinius Lietuvoje, supažindindamas vaikus su nelengva tolimos šalies kasdienybe. Kauno Senamiesčio progimnazijos 4C klasės mokiniai perdavė savo vaikystės brangiausius žaislus, kuriuos Požerskis išdalino Bangladeše vaikams ir įamžino juos savo fotografijose.

Romualdas Požerskis, Bangladešo vaikai​

Pasak menotyrininko Tomo Pabedinsko, šie neturtingos šalies, tačiau savimi pasitikinčių ir orių vaikų atvaizdai yra ir dokumentai, ir iškalbingos metaforos. Viena vertus, nuotraukos tariamai priartina prie žiūrovo tolimo krašto tikrovę, sukuria akistatą su tenykščių gyvenimu ir neleidžia nepastebėti jo varganos kasdienybės. Kita vertus, skurdžioje aplinkoje su dovanotais žaislais pozuojančių vaikų fotografijos byloja apie žmonių gebėjimą dalintis, net jei juos skiria, atrodytų, neįveikiami geografiniai nuotoliai ir kultūriniai skirtumai.

Fotografijų parodos „Bangladešo vaikai“ atidarymo metu taip pat bus rodomas 12 min. trukmės filmas. Paroda Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyriuje veiks iki gegužės 12 d.