„Novus“ finale – geriausios grupės paieškos

Šį antradienį, liepos 31 d., menų fabrike „Loftas“ įvyks du mėnesius lauktas dydysis muzikos inkubatoriaus „Novus“ finalas, kuriame įveikusios daug konkurentų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos bei atlaikiusios reiklios komisijos komentarus dėl pagrindinių prizų varžysis šešios grupės.

Šiais metais į finalą nepateko nei viena Estijos grupė, todėl dėl pirmosios konkurso vietos kovos tik lietuviai ir latviai. Muzikalias jų kovas, kaip ir kiekvieną antradienį, stebės ir vertins ne tik gerbėjai ir šviežių muzikinių atradimų ieškantys melomanai, bet ir komisija. Kaip ir pats konkursas, finale ši bus tarptautinė.

Ieškoti geriausios „Novus“ grupės į finalo komisiją atkeliauja „Sony Music Entertainment“ atstovė ir komercijos direktorė Suomijai bei Baltijoms šalims – Kaisu Pulli. Ją į Vilnių pakvietė „Agata“. „Sony Music Entertainment“ kompanijoje K. Pulli dirba ir grupėms rasti naują savo auditoriją padeda jau dvylika metų. Kaip sužavėti įtakingos kompanijos atstovę? Jai patinka kūriniai su stipriomis melodijomis ir švieži atlikėjai su nuoširdžiomis istorijomis.

Šį antradienį finalinėje „Novus“ komisijoje taip pat bus atlikėjas Žygimantas Kudirka- Mesijus, muzikantas Vilius Gerai Gerai, muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, muzikantas ir „Lofto“ įkūrėjas Victoras Diawara, muzikos grupių vadybininkai Ištvan Tomas, Vaidas Stackevičius ir video klipų kūrėjai „Square“. Konkurse dalyvaujančias grupes jau trečius metus pristatys „ba.“ lyderis Benas Aleksandravičius.

O belaukiant šio vakaro finalo – trumpa pažintis su jo dalyviais.

Elnio Rago Miškas“ (LT)

Pasak pačios grupės, keistoko pavadinimo visumą sudaro trys aspektai, kuriuos jie įkomponuoja savo muzikoje: švelnūs ir subtilūs tekstai – elnias, lyriški, bet trankūs garsai – ragas, psichodelinis ir šiek tiek mistinis skambesys – miškas. Grupė nesistengia apsistoti ties vienu žanru, todėl bendras garsas tampa labai įvairiapusišku. Šiuo metu grupė, kurią sudaro Žilvinas Ališauskas (vokalas, gitara), Šarūnas Vaičiulis (back vokalas/ gitara), Linas Ramanauskas (bosinė gitara) ir Augustas Jukna (būgnai), įrašinėja pirmąjį savo albumą.

Polifauna“ (LV)

Psichodelinio dream pop stiliaus kolektyvas iš Latvijos – „Polifauna“ savo kūrybos namais pasirinko erdvius apartamentus Rygos senamiestyje. Būtent ten gimsta daugelis jų kūrinių, išsiskiriančių drąsiais eksperimentais ir netikėtomis muzikinėmis kompozicijomis. Latviai neslepia, įkvėpimo jie ieško 80-ųjų ir 90-ųjų muzikoje.

Kedrostubùras“ (LT)

Grupė „Kedrostubùras“ savo veiklą pradėjo 2017 metų vasarą, grodami mažuose renginiuose. Grupės stuburą sudaro keturi, dar mokykloje kūrybine veikla kartu užsiimdavę vaikinai: Matas Saladžius, Pijus Grudė, Giedrius Paliliūnas, ir Maksim Leontjev. Jie savo kūrybą apibūdina kaip nuolatinę kelionę tarp stilių, žanrų, emocijų ir istorijų, todėl jų programoje dažnai pavyksta išgirsti trap ir rock muzikos mišinių.

MNTHA“ (LV)

Po vardu „MNTHA“ slypi latvės Marijos Mickeviča solo projektas, kuriame eksperimentuodama su balsu ir kompiuteriu ji ieško naujų muzikos skambesių. „MNTHA“ Latvijoje debiutavo 2014-aisiais ir netrukus pateko į „Eurovizijos“ finalus. Šiame konkurse pelniusi ketvirtą vietą, ji sulaukė didelio muzikos festivalių ir renginių organizatorių dėmesio. Didžiausias atlikėjos įkvėpimas – Davido Bowie’io asmenybė, menas ir drąsumas. Mergina aktyviai palaiko LGBT judėjimą, ši tema dažna ir jos kūriniuose. Visą gyvenimą laikiusi savo nepritapėle, „MNTHA“ savo muziką dedikuoja tokiems pat kaip ir ji – išskirtiniams, unikaliems ir svarbiausia – nebijantiems būti savimi.

Celsijus“ (LT)

Lietuvių grupė „Celsijus“ susibūrė kiek daugiau nei prieš metus, kai debiutavo „FiDi“ renginio metu. Šiemet jie ne tik dalyvavo, bet ir pelnė publikos simpatijas bei ketvirtąją vietą „Garažo“ konkurse. Taip pat savo kūrybą jau spėjo pristatyti laisvų žmonių festivalyje „Magic Gathering“. Pasak grupės, „Novus“ jie taip pat tikisi paskleisti alternatyvaus funk’o bangas.

Melvitronica“ (SCT, LT)

Prieš porą metų save „Novus“ scenoje jau išbandęs elektroninės muzikos kūrėjas „Melvitronica“ grįžta. Škotijoje gimęs ir užaugęs Adamas Melvinas jau kurį laiką reziduoja ir kuria Lietuvoje. Įkvėpimą arkadiniuose žaidimuose, senoviniuose kompiuteriuose, klasikinėje, regio, funko ir soulo muzikoje randantis vaikinas Škotijos muzikos scenoje debiutavo prieš aštuoniolika metų. Be savo solinio projekto jis priklauso ir Pietų Afrikos grupei „Manje“ su kuria grojo ne viename Škotijos muzikos festivalių: „Eden“, „Knockengorroch“, „Kelburn Garden Party“ ir kituose.

Šiandien muzikos inkubatoriaus „Novus“ finale iš visų konkurse dalyvavusių grupių bus išrinkta viena geriausia. Jos lauks pavydėtinas prizų fondas. „Muzikinis cechas“ įsteigs pagrindinį prizą – padovanos video klipą ir dainos įrašą. Atlikėjų vadybos agentūra „Tilto namai“ vienai grupių suteiks komunikacijos ir vadybos paslaugas pasirinktam projektui ar koncertui, o „Square“ filmavimo komanda padovanos video klipą. Konkurso geriausiesiems taip pat atiteks galimybė pasirodyti muzikos festivalyje „Loftas Fest“, ypatingi rėmėjų „Converese“, „Caffeine“, „LRT“, „Menų spaustuvės“, „Vaga“ knygynų prizai ir pan. Įdomiausios grupės bus kviečiamos apšildyti „Lofte“ pasirodysiančias muzikos žvaigždes, trys geriausios pasirodys bendrame koncerte „Vasaros terasoje“ Vilniuje, taip pat visos konkurso grupės turės galimybę groti Palangos „LRT Opus“ scenoje „I love Palanga“ vasaros sesijoje.

Klausytojams muzikos inkubatoriaus „Novus“ koncertai, įskaitant finalą, yra nemokami.

Daugiau info: www.menufabrikas.lt/novus