Šiuolaikinės muzikos ansamblio Synaesthesis laukia intriguojantys susitikimai

Birželio pabaigoje “Dreams of the Blind” koncertu ryškiai paminėjęs savo penkerių metų sukaktį, šiuolaikinės muzikos ansamblis “Synaesthesis” rupjūčio mėnesį leisis į tris koncertines išvykas, kuriose muzikantų lauks reti arba visai nauji susitikimai su klausytojais bei partneriais scenoje. Pirmąja stotele pasirinkęs jau pažįstamą Kauną (08 01, Kauno menininkų namai), vėliau kolektyvas dar kartą aplankys Kintus (08 03, Kintų muzikos festivalis) ir – pirmą kartą – Raseinius (08 18, Raseinių mzuikos festivalis). Jų gyventojai bei svečiai turės progą susipažinti ar dar kartą išgirsti šį itin savitą lietuviškos muzikos scenos atstovą.

Šiuolaikinės muzikos ansamblis „Syanesthesis“ – vienintelis tokio pobūdžio Lietuvoje – vis ryškiau pastebimas ne tik vietinės, bet ir užsienio publikos akiratyje. Jauni maksimalistai, susibūrę vedami noro groti nepelnytai retai koncertinėse erdvėse skambančią moderniąją muziką, jau spėjo susilaukti įvertinimo čia ir svetur.

2016 ir 2017 m. kolektyvas grįžo iš Austrijoje vykusio šiuolaikinės muzikos konkurso „Just composed!“ su prizais už geriausias naujai sukurtų kūrinių interpretacijas, tais pačiais 2017 m. buvo apdovanoti ir LR Kultūros ministerijos teikiama „Jaunojo kūrėjo“ premija. Ansamblis surengę daug įsimintinų koncertų tarptautiniuose festivaliuose „Gaida“, „Druskomanija“, „Ahead“, „Crossroads“ (Austrija), “Melos-Ethos” (Slovakija). 2018 m. “Synaesthesis” buvo pakviestas tapti reziduojančiu Lietuvos kompozitorių sąjungos ansambliu.

Tapo įprasta, jog ansamblio „Synaesthesis“ koncertai palydimi entuziastingos klausytojų reakcijos ir teigiamų atsiliepimų spaudoje. Kolektyvo „prekės ženklas“ – energija trykštanti ir tuo pačiu aukštu profesionalumu pasižyminti originaliai pasirinktos programos interpretacija.

Rugpjūčio 1 d., 19 val., Kauno menininkų namuose ansamblis atliks programą, pavadintą „Cool people playing strange music“ (liet. „Kieti žmonės grojantys keistą muziką“). Provokuojantis programos pavadinimas apeliuoja į šiuolaikinės muzikos įvaizdį Lietuvoje.

Su ta pačia programa, rugpjūčio 3 d., „Synaesthesis“ grįš jau antrus metus iš eilės pasirodyti į vis augantį Kintų muzikos festivalį. Koncertas įvyks Kintų Didžiojoje bažnyčioje, 20 val..

Visi abiejų pasirodymų programose skambėsiantys kūriniai – Yann Robin „Ftera“, Régis Campo „Pop – Art“, Sylvain Marty „Lithuanian Rotation“ (Prancūzija) bei Panayiotis Kokoras “Crama” (Graikija/JAV) ir Lenka Novosedlíková „twenty:seven:twenty“ (Slovakija) yra parašyti XXI-ajame amžiuje. Ansamblio atlikėjai nori klausytojams į juos pasiūlyti savo požiūrį – tai „kieta“, dinamiška ir įdomi muzika, leidžianti geriau suvokti šiandieninius muzikos reiškinius, atspindinčius išgyvenamą laiką ir jo įvairovę.

Rupjūčio 18 d. kolektyvas pirmą kartą prisistatys Raseinių miesto šiuolaikinės muzikos festivalio publikai: 18 val., Raseinių menų mokyklos salėje atliks elektroakustinius lietuvių kompozitorių – Alberto Navicko „Accidental“, Andriaus Arutiunian „concerto is just a game“ ir Dominyko Digimo „walking through a three points“ – kūrinius bei jau minėtų Y. Robin („Ftera“) bei P. Kokoras („Conscious sounds“) darbus.

Tą pačią dieną, 20 val., „Synaesthesis“ muzikantai prisijungs prie vieno aktyviausių šiuolaikinės muzikos ansamblio iš Didžiosios Britanijos „Apartment House“. Tai kolektyvas, kuris jau 20 metų pritraukia gausias klausytojų gretas atlikdamas avangardinę ir eksperimentinę muziką. Ansamblis, 1995 m. įkurtas violončelisto Anton Lukoszevieze, koncertuoja visame pasaulyje.

Koncerto metu pirmą kartą Lietuvoje skambės amerikiečių kompozitoriaus Julius Eastman (1940-1990) kūryba. Kūrinį instrumentiniam ansambliui „Femenine“ Raseinių menų mokyklos salėje atliks jungtinė muzikantų iš dviejų, ryškiai savo šalyse ir svetur besireiškiančių kolektyvų – „Apartment House“ ir „Synaesthesis“ – kompanija.