Savaitgalį netoli Vilniaus – blaivus saviugdos festivalis „Mandala“

Šį penktadienį kaimo sodybos „Aukštupys“ teritorijoje Šalčininkų rajone prasideda tris dienas truksiantis dvasinių, psichologinių, kūno praktikų ir kūrybinių veiklų festivalis „Mandala“. Kasmetinis renginys organizuojamas jau aštuntąjį kartą.

„Tai festivalis, skirtas skatinti žmones rūpintis savo gerove, mokytis būdų kaip tapti laimingesniais ir sveikesniais“, – sakė „Mandalos“ organizatorė, Turkijoje, Stambulo mieste gyvenanti lietuvė, psichologė ir šokio terapeutė Sigita Dabulskytė. Organizuoti šį renginį jį ryžosi kuomet 2010 m. apsilankė Latvijoje organizuojamame dvasinių praktikų festivalyje „Gara vasara“. Šis renginys ją labai sužavėjo: „Patiko viskas: ir programa, ir susirinkę žmonės, ir bendra festivalio atmosfera. Apsisprendžiau panašų rengti ir Lietuvoje.“ Pirmoji „Mandala“ buvo suorganizuota 2011 m. ir buvo pirmasis tokio pobūdžio renginys Lietuvoje.

„Palyginus su latvių, savo renginio programą praplėčiau: joje be dvasinių praktikų atsirado ir psichologijos, kūno, kūrybinių užsiėmimų, o nuo šių metų – ir nauja pramogų erdvė“, – pasakojo S.Dabulskytė. Pagal šias sritis suskirstytos ir festivalio erdvės, taigi atvykusieji galės rinktis net iš kelių vienu metu vykstančių paskaitų ir užsiėmimų. Juos ves lektoriai iš Lietuvos ir užsienio, o iš viso jų bus daugiau nei 60. „Sau įdomių dalykų ras kiekvienas“, – tikino S.Dabulskytė.

Renginys prasidės penktadienio pavakarę ir tęsis iki sekmadienio vakaro. Mokymų programa vyks nuo ankstyvo ryto iki sutemų, o vakarais susirinkusiems paruošta muzikinė programa. „Nuo kitų renginių šis skiriasi tuo, kad jame nėra linksmybių per visą naktį. Tam, kad iš renginio gauti kuo daugiau, naktį būtina pailsėti“, – sakė organizatorė. Taip pat šiame renginyje neleidžiama vartoti alkoholio ar kitų kvaišalų. Netgi rūkyti festivalio zonoje yra draudžiama – negalintiems pakentėti teks paėjėti už jo ribų, kur bus įrengta speciali vieta rūkymui.

Kaip vieną įdomiausių paskaitų Sigita paminėjo psichoterapeuto Aido Gytenio Giedraičio ir savęs pažinimo praktikų mokytojos Amijos Bernal vedamą „Susitikimą su vidiniu vaiku“. Lektoriai jame padės atkurti ryšį su pirminiu savo džiaugsmo ir spontaniškumo pradu. Verta paklausyti ir saviugdos trenerių bei Rytų filosofijos žinovų Klaido Žutkausko ir Dalios Vengrytės paskaitos „Jo ir jos meilės kalbos“. Joje lektoriai pasakos kaip meilę reiškia skirtingos lytys ir kaip išvengti nesusipratimų bei konfliktų. Įdomus ir pikantiškas dao praktikų instruktorės Editos Esenku vedamas užsiėmimas „Seksualinės dao praktikos“ padės pagyvinti seksualinį gyvenimą.

Pasak organizatorės, verta išgirsti psichologės Ainos Adomaitytės paskaitą „Emocijų valdymas“ – šiame streso kupiname pasaulyje sugebėjimas atpažinti ir tikslingai nukreipti emocijas yra labai reikalingas. Renginyje apsilankys ir viena žymiausių Lietuvos psichologių Genutė Petronienė, ji ves paskaitą „Darbas su asmenybės dalimis“. Šeimos konsteliacijų praktikas Kazimieras Daugėla atskleis gilumines nesėkmių priežastis praktiniame seminare „Ką atsinešame iš savo giminės ir šeimos“.

Iš aktualių praktikų verta paminėti ir jogos trenerės Aušros Žemaitės užsiėmimą moterims „Hormonų jogos terapija“, kuriame ji mokys kaip darant specialius pratimus atsikratyti PMS, taip pat natūralaus regėjimo atstatymo specialistės Jūratės Aleškevičiūtės „Regėjimo jogą“. Aromaterapijos specialistė Rūta Katiliūtė mokys aromaterapijos pagrindų.

Kūrybinių užsiėmimų erdvėje bus galima išmokti pasigaminti muilą, smilkalus, lieti žvakes, pilti smėlio mandalas, šokti japonišką kaoshiki šokį.

Pramogų erdvėje bus galima išbandyti drąsą stovint ant vinių bei stiklo šukių, vaikštant lynu, smagiai praleisti laiką žaidžiant Viduramžių lauko žaidimus ar dalyvaujant šachmatų turnyre.

Taip pat veiks vaikų zona – kol tėveliai bus užsiėmimuose, jų atžalos galės leisti laiką darydami vaikų jogą, lipdydami molio medalius, piešdami purkštukais ir užsiimdami kita veikla. Vaikams į renginį tėvai turėtų paimti drabužėlių, kurių nebūtų gaila sutepti.

Asmeninių paslaugų kaimelyje bus galima užsisakyti įvairių masažų, astrologinę, chiromantijos konsultaciją, auros ar balso diagnostiką, pasidabinti kūną laikina chna tatuiruote.

Vakarais paskaitas bei užsiėmimus pakeis muzikinė programa. Joje pasirodys šiais metais Lietuvą „Eurovizijoje” atstovavusi Ieva Zasimauskaitė, populiariame muzikiniame šou „X Faktorius” antrąją vietą užėmusi Monika Juškevičiūtė su grupe „Nika Ganga Goes Jazzy”, žinomas atlikėjas iš Kolumbijos Felipe Duarte. Taip pat jau ne pirmą kartą „Mandaloje“ bus surengtas gongų koncertas.

Į renginį kviečiama atvykti su visa šeima. Galima atsivežti ir neagresyvius augintinius, tačiau jie neturėtų trukdyti užsiėmimams, bėgioti palaidi.

Kambarių namukuose jau nebeliko, tačiau dar galima rezervuotis lovas palėpėse, taip pat galima įsikurti palapinėse. Beje, festivalis organizuojamas vos 33 kilometrai nuo Vilniaus, tad kai kas festivalyje nakčiai nepasilieka, o grįžta nakvoti į namus. Maistą gamintis bus galima įrengtose laužavietėse, ar įsigyti iš festivalio teritorijoje įsikūrusių kavinių – jos gamins tik vegetarišką ir veganišką maistą. Festivalis vyks itin gražioje vietoje – Merkio upės kilpoje apsuptas miškų, tad norintys pabūti gamtoje, galės eiti pasivaikščioti, uogauti, grybauti, žoliauti.

„Tai puiki proga ne tik išmokti naujų dalykų, pailsėti, bet ir sutikti bendraminčių, gauti įkvėpimo bei palaikymo gyvenimo permainoms“, – žadėjo S.Dabulskytė, tvirtinusi, kad organizuoti šį renginį atima labai daug laiko ir jėgų, tačiau ji sulaukianti labai daug padėkų – būtent jos įkvėpia ir vėl imtis darbų.

Bilietai į renginį – nuo 45 eurų, festivalio dienomis brangs. Vaikams iki 12 metų įėjimas nemokamas.

Daugiau informacijos apie renginį: www.mandala-festival.lt