Džonis Ramenskis – lietuvių kilmės nusikaltėlis, tapęs Škotijos legenda

Dabar emigrantai gerbiami, jei nuveikia visuotiniu gėriu laikomus darbus, arba negailestingai smerkiami dėl amoralių poelgių, esą daro gėdą savo šaliai. Bet Džentelmeno Džonio Ramenskio atvejis – dar kitoks. Leidykla „Kitos knygos“ pristato Lietuvoje iki šiol mažai žinomą istoriją apie Škotijos imigrantų sūnų, gimusį Jono Ramanausko pavarde ir vėliau pagarsėjusį kaip Džonis Ramenskis. Tai pasakojimas apie lietuvių kilmės darbininkų sūnų, tapusį ne tik žymiausiu seifų plėšiku ir griežčiausių kalėjimų bėgliu, bet ir Didžiosios Britanijos karo didvyriu.

Ši įtraukianti knyga – apie talentingą ir elegantišką nusikaltėlį, kuriam, nepaisant nelegalios veiklos, rodos, pavyko išlikti gėrio pusėje. Jis įtrauktas į žymiųjų škotų sąrašą. Apie jį Škotijoje iki šiol dainuojamos baladės (pvz., „Let ramensky Go“, „Paleiskit Ramenskį“). Teigiama, kad „Džeimso Bondo“ autorius, rašytojas Ianas Flemingas kai kuriuos Džonio nuotykius panaudojo ir savo kultinei serijai.

1905 m. lietuvių Vinco ir Marės Ramanauskų šeimoje gimė sūnus Jonas. Augo skurde, tad labai greitai susiviliojo pagundomis pelnyti pinigų, kad ir nelegaliai. Kasyklose dirbęs Džonio tėvas puikiai išmanė, kaip sprogdinti anglių arba molio klodus. Iš jo išmokęs darbo su sprogmenimis ypatybių, pasitelkęs išmonę sūnus greitai žinias pritaikė seifų sprogdinimui ir tapo žymiausiu seifų plėšiku, o vėliau – ir sumaniausiu bėgliu iš griežčiausiai saugomų kalėjimų. Jis negalėjo gyventi be nuotykių, todėl kartą įsilaužė ir į kalėjimą.

Vis dėlto, savo įgūdžius ir žinias apie sprogmenis Ramenskis panaudojo ir pasitarnaudamas Škotijai. Per Antrąjį pasaulinį karą parašiutu nuleistas už fronto linijos Džonis išsprogdindavo E. Rommelio, H. Göringo ir kitų aukštų Vokietijos karo vadovų seifus, parūpindavo kovų eigą lėmusių dokumentų.

Drąsus, taikos metu laikęsis principo plėšti apdraustų įmonių, o ne asmeninę nuosavybę ir vengęs smurto net prieš pareigūnus, Džonis buvo nusipelnęs tiek aukščiausių politikų ir generolų, tiek nusikaltėlių, tiek policininkų pagarbą.

Škotų žurnalistas, daugiau kaip 20 knygų autorius Robertas Jeffrey lietuvio istoriją pasakoja knygoje „Džentelmenas Džonis Ramenskis“. Šis veiksmo filmą pranokstantis pasakojimas paremtas atsiminimais ir dokumentais, iliustruotas nuotraukomis.

Robert Jeffrey. Džentelmenas Džonis Ramenskis. Iš anglų k. vertė Virgilijus Čepliejus. K.: Kitos knygos, 2018.