Šiuolaikinio šokio premjera „Commensurate to be with“ – erdvėje už spektaklio ir teatro ribų

Lapkričio 9-11 dienomis Kauno menininkų namų organizuojama tarptautinė šiuolaikinio šokio kūrinio „Commensurate to be with“ premjera žiūrovus kviečia išeiti už tradicinės šokio spektaklio sąvokos. Šis kūrinys – tai šokio ir vizualaus meno sąveika, veikianti kaip monumentalaus miesto audinio intervencija: pasirodymai vyks Mykolo Žilinsko dailės galerijoje – post-modernios architektūros bastione pačiame Kauno centre. Du metus vystytas kūrinys suformuluotas kaip kvietimas permąstyti santykį tarp kūno, judesio ir erdvės, naudojant choreografines strategijas: galerijos erdvės bus transformuojamos, siekiant suteikti šokiui galimybę būti kažkuo kitu. Pasirodymai vyks lapkričio 9 d. 18 val., lapkričio 10 d. 14 val. ir lapkričio 11 d. 12 val.

Kūriniui pasirinktos erdvės – neatsitiktinės. „Tai, ką mes nagrinėjame kūrinyje, globalia prasme, tai bendruomenės steigimas, bendrumo, priežiūros, rūpesčio sukūrimas vienas kitam tokioje erdvėje, kuri paremta poreikiu būti kartu <…> Todėl siekis rodyti šį darbą galerijoje, o ne teatre ir yra paremtas noru, kad kūrinys būtų žiūrimas ne kaip teatre. Norime pasiūlyti žiūrovui būti su šiuo šokiu kaip su gyvu objektu,“ norą išsikelti už teatro ribų grindžia kūrinio choreografė Liza Baliasnaja.

Kartu pasirodančių šokėjų bendras tikslas – sinchronizacija. Kūrinyje tyrinėjamas buvimas kartu erdvėje ir laike: kaip susikalba kūnai, norintys judėti kartu? „Šiame kūrybiniame procese mane veda smalsumas suprasti, kokios galimybės atsiveria šokant kartu, o ne atskirai. Taip pat kokie choreografiniai ir performatyvūs įrankiai gali būti sukurti norint pasiekti bendrą aplinkos suvokimą tarp keturių šokančių subjektų“, teigia L. Baliasnaja.

„Commensurate to be with“ atliks tarptautinė šokėjų komanda: Liza Baliasnaja, Sidney Barnes, Amanda Barrio Charmelo ir Stefan Govaart. Kūrinio atlikėjai baigė studijas prestižinėje P.A.R.T.S. akademijoje Belgijoje bei yra bendradarbiavę su įspūdingu šokio kūrėjų būriu: L. Baliasnaja šoko Mårten Spångbergo spektakliuose „Gerhard Richter, une pièce pour le théâtre“ ir „Natten“, Ezster Salamon darbe „MONUMENT 0.4: LORES & PRAXES (a ritual of transformation)“, Ulos Sickle „Relay“ ir naujuose Eglės Budvitytės kūriniuose, S. Barnes taip pat pasirodė E. Salamon ir M. Spångbergo darbuose. Lietuvių kilmės atlikėja, šokėja ir choreografė L. Baliasnaja, šiuo metu gyvenanti Briuselyje, kartu su S. Barnes, šokio ir muzikos menininku iš Londono, 2017 m. sukūrė choreografiją kūriniui „Figūros“, pristatytam Lietuvoje.

A. Barrio Charmelo yra šokėja ir atlikėja iš Peru, bendradarbiavusi su tokiais tarptautinio masto choreografais kaip Anne Teresa de Keersmaeker (ROSAS), Noé Soulier, Maud Le Pladec ir E. Salamon. S. Govaart taip pat šoko E. Salamon kūrinyje MONUMENT 0.4: LORES & PRAXES (a ritual of transformation)“ , o šiuo metu bendradarbiauja su su Adriano Wilfert Jensen, L. Baliasnaja ir Antonia Steffens.

„Commensurate to be with“ leidžia žiūrovui likti savo kasdienybėje, su savimi. Tai – bendruomenės, norinčios būti kartu, steigimas.