Laisvės formulė. LNDT skelbia Jaunųjų kūrėjų programos konkursą

2020 m. sueis lygiai trisdešimt metų nuo tada, kai 1990-aisiais buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė. Tais pačiais metais iš kalėjimo buvo paleistas Nelsonas Mandela, vaikus prie ekranų prikaustė Vienas namuose“, susijungė Rytų ir Vakarų Vokietija, o JAV įžymybė Joe Roganas mokėjo 10 tūkst. dolerių per mėnesį už tai, kad namuose turėtų greitesnį interneto ryšį. Laisvės formulė pagal mus“ – tokią temą Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) skelbia antrajam tarptautiniam Jaunųjų kūrėjų programos konkursui. Konkurso laimėtojų meniniai projektai žiūrovams bus pristatyti 2020 metų pavasarį.

Raginimas žengti iš komforto zonos

Paraiškas konkursui kviečiami teikti jauni kūrėjai arba kūrybinės grupės, kurių amžius iki 35 m., taip pat ir vyresni, bet tik pradedantys savo meninę karjerą. Kaip ir pernai, bus atrinkti trys projektai, kuriems įgyvendinti teatras skirs biudžetą iki 15 tūkst. eurų, taip pat žmogiškuosius išteklius bei gamybos paslaugas.

Konkurse dalyvausiančius menininkus LNDT kviečia atsigręžti į laisvės sąvoką plačiąja prasme – remtis nebūtinai šalies nepriklausomybės ar valstybingumo paradigmomis, o dekonstruoti laisvę kaip fundamentalią vertybę individo tapatybės, socialinių ir politinių sistemų, lyčių sampratos, ir kt. pjūviais.

Ne tik scenos meno, bet ir įvairių kitų sričių kūrėjai kviečiami nepabijoti žengti iš savo komforto zonos, analizuoti laisvę ir priimti ją kaip kūrybinę užduotį – išsilaisvinti ne tik iš aiškiai apibrėžtų formos ir žanro rėmų, ieškoti atviro teatro idėjos ir komentuoti šiuolaikinio pasaulio virsmus, bet ir trumpam pamiršti saugią teatro scenos erdvę. Kadangi teatre vyksta rekonstrukcija – jaunųjų kūrėjų sumanymams bus ieškoma netradicinių erdvių.

Pirmojo konkurso laimėtojai rengiasi premjeroms

Pernai metais pirmą kartą dalyvauti šiame konkurse buvo kviečiami ir užsienio kūrėjai – sulaukta 38 paraiškų iš Lietuvos ir įvairių pasaulio šalių: Kubos, JAV, Belgijos, Italijos, Rusijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Kazachstano, Indijos, Čekijos, Graikijos, Norvegijos ir Suomijos. Pernai metais temos raktažodžiai buvo namai, migracija, bendruomenė. Trys komisiją labiausiai sužavėjusios menininkų komandos šiuo metu intensyviai ruošiasi savo kūrinių pristatymui scenoje.

Balandžio 25 d. LNDT pakvies į debiutinį režisieriaus Nauberto Jasinsko spektaklį „Orfeo. Miesto šviesos“. Pasitelkę klasikinį Orfėjo ir Euridikės mitą, kūrėjai ketina atskleisti šiuolaikinių jaunų žmonių tragedijas. Gegužės 25 d. įvyks antroji konkurso laimėtojų premjera „Shell-Ter“, kurią pristatys kūrėjai iš Lenkijos ir JAV Romualdas Krężelis ir Monica Duncan. Konkurso temas kūrėjai perkels į unikalią judesio instaliaciją LNDT Mažojoje salėje. O queer kultūros atstovas Maciejus Gosniowskis-Gąsiu pristatys ryškų performansą „Borderline Queen. Kerštas“, kuriame kvies nusimesti mąstymo stereotipus, pažinti įvairialypę ir be galo spalvingą drag kultūrą. Pasirodymas vyks „Baltic Pride 2019“ metu birželio 5, 6 d. Kultūros bare „Kablys“.

Atranka ir konkurso sąlygos

Jaunųjų kūrėjų programa – tai atviro konkurso būdu formuojama jaunųjų kūrėjų darbų platforma. Programos komisija atrinks iki trijų projektų, kurių premjeros bus pristatytos 2020 m. pavasarį. Atrinkti projektai turės būti įgyvendinami atsižvelgiant į laiko ir biudžeto limitus, nugalėtojams padės teatro vadybininkai ir komunikacijos specialistai, bus suteikiama techninė LNDT infrastruktūra. Dalyvauti konkurse skatinami ne tik teatro, bet ir šokio, performanso, muzikos, vizualaus teatro ir tarpdisciplininiai projektai. Konkursas tarptautinis, tad paraiškas teikti kviečiami ne tik Lietuvos, bet ir užsienio menininkai ir kūrybiniai kolektyvai.

Konkurso organizatoriai teigia, kad kas 20 metų užauga nauja karta, vadinasi, jau galima kalbėti apie naują nepriklausomybės metu susiformavusią kartą. Ką jai reiškia laisvė? Pastaruoju metu kultūros, meno ir viešojoje erdvėje jaučiama daug 90-ųjų dvasios: jie grįžta į madą, apie tą laikmetį kuriami spektakliai, planuojamos parodos. Ar jau pakanka laiko distancijos įvertinti 90-ųjų lūžį tautos, valstybės, iki to laiko vyravusio kolektyvizmo ir po jo ryškiai atsiradusio individualizmo aspektais?

Laisvė yra viena iš fundamentaliųjų žmogaus teisių. Tačiau kokios yra laisvės ribos, ir apskritai – ar pripažinimas, kad viskam yra ribos, neprieštarauja pačiai laisvės idėjai? Gyvename dar ne taip seniai net neįsivaizduoto viešumo laikais, kai ištartas žodis ar turima informacija dažnai gali tapti pavojingesniu ginklu už kulką. Kaip tokiame skirtingiausių nuomonių ir įvairiausių požiūrių ūžesyje žodžio laisvė siejasi su politiniu korektiškumu, kur baigiasi tolerancija ir prasideda paprasčiausias abejingumas, priešiškumas ir nenoras pažinti kito? Naujajame LNDT Jaunųjų kūrėjų programos konkurse kviečiame kalbėti apie laisvę – ją dekonstruoti, rekonstruoti, abejoti, ginti.

Turintys klausimų ar komentarų kviečiami kreiptis į vieną iš programos kuratorių Vytautę Brazdylytę, vytaute.brazdylyte@teatras.lt.

Norintys dalyvauti konkurse yra kviečiami užpildyti paraišką (ją gauti galima el. paštu iš projekto kuratorės), prisegti visus reikalingus priedus ir atsiųsti elektroninę paraiškos versiją adresu vytaute.brazdylyte@teatras.lt

Preliminarus projekto kalendorius:

Paraiškų pateikimo terminas – gegužės 24 d.

Konkurso rezultatų paskelbimas – iki liepos 5 d.

Projektų įgyvendinimas – 2020 m. sausis–birželis