Muzikos inkubatoriaus „Novus“ dalyviai: svarbu neužsisėdėti savo burbule

Vasaros pradžioje startuos Baltijos šalis vienijantis muzikos inkubatorius „Novus“. Ketvirtus metus iš eilės jaunų grupių konkursas vyks menų fabrike „Loftas“, vasarą – birželio ir liepos mėnesiais „LRT Opus“ terasoje.

Industrinėje aplinkoje įsikurs scena, kurioje gros įdomiausios bei naujausios muzikos grupės iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Pernai konkurso finale paaiškėjo daugiau nei du mėnesius ieškota geriausia Baltijos šalių grupė – ja tapo lietuviai „Kedrostubùras“. Antrąją vietą užėmė latvė „MNTHA“, o trečiąją – lietuviai „Elnio Rago Miškas“.

Pastarosios grupės vokalistas Žilvinas Ališauskas atskleidė, kad apie tarptautinį konkursą sužinojo iš savo bičiulių „Timid Kooky“, kurie taip pat nusiskynė prizinę vietą muzikos inkubatoriuje 2017 m.

„Konkurse dalyvauti susigundėmė dėl teisėjų įvairovės, galimybės groti „Lofto“ scenoje bei dėl įspūdingų prizų“, – sako „Elnio Rago Miškas“ grupės narys Žilvinas. Muzikantas pridūrė, kad muzikos inkubatoriuje „Novus“ dalyvauti jaunoms grupėms verta dėl didžiulės įgytos patirties, juk konkurso atvyksta stebėti ne tik daugybė žiūrovų, bet ir teisėjų, kurie atstovauja garsias muzikos įrašų leidybos kompanijas Lietuvoje ir užsienyje tokias kaip „Sony Music Entertaintment“.

Tuo tarpu „Kedrostubùras“ būgnininkas Pijus Grudė teigė, kad šis konkursas yra puiki galimybė būti išklausytiems ir pastebėtiems. „Tai šansas pasitikrinti savo stovį ant scenos. Lyg žingsnis per save, į tolimesnį žingsnį, tada dar į tolimesnį ir taip toliau. Tačiau vienaip ar kitaip tą pirmutinį žengti reikia“, – kalbėjo grupės narys Pijus.

Kalbant apie kaimynines šalis, Ž. Ališauskas negailėjo gerų žodžių kaimynams iš Latvijos ir Estijos. „Smagiausia buvo stebėti latvius „So Lucid Electric Feel“ bei „Polifauna“ grupes. Galiu pasakyti, kad tai buvo išties stiprūs kaimynai. Stebint pusfinalių ir finalo sąrašus lietuvių vardai buvo dažnai žinomi ir girdėti, bet apie kaimynines šalis beveik nieko nežinojom, kas konkursą padarė įdomesnį“, – pasakojo jis.

„Kedrostubùras“ narys P. Grudė antrino Ž. Ališauskui pritardamas, kad latvių ir estų grupės įpūtė naujų vėjų muzikos inkubatoriuje. „Smagu, kad neužsisėdime tik savame burbule. Smagu, kad bendraujame ir su savo kaimynais, o dar smagiau, kai jie atvažiuoja ir užima prizines vietas“, – kalbėjo P. Grudė.

„Elnio Rago Miško“ vokalistas tikino, kad muzikos inkubatoriuje „Novus“ be laimėtų prizų vertingiausias dalykas, kurį išsinešė grupė – didesnis pasitikėjimas savimi ir žinojimas, kad jie yra tvirtesnį pagrindą po kojomis turintis kolektyvas.

Pirmąją vietą konkurse užėmę „Kedrostubùras“ šią savaitę pristatė naują singlą „PRESS QWU“. Galimybė profesionaliai įrašyti dainą tapo vienu iš muzikos inkubatoriaus „Novus“ pagrindiniu prizu. Tačiau būgnininkas P. Grudė be laimėto prizo su savimi išsinešė kelias vertingas pamokas, kuriomis noriai pasidalino su kitais.

„Visada įsirašyk į techninį raiderį viską, ko reikia. Net ir po geriausio „soundcheck’o“ koncerto metu garsas kinta. Klausytojas dažniausiai nežino, jog kažką „suvėlei“, svarbiausia šypsotis ir linksėti į taktą“, – juokavo muzikantas.

Muzikos inkubatoriaus „Novus“ pabaigoje, iš visų konkurse dalyvavusių grupių, bus išrinkta viena geriausia. Jai bus įteiktas įspūdingų prizų paketas: vaizdo klipas, dainos įrašas, taip pat laimėtojams bus suteikta galimybė pasirodyti muzikos festivalyje „Loftas Fest“ bei kiti puikūs prizai.

Registracija į konkursą vyksta čia

Perspektyviausios grupės bus kviečiamos apšildyti „Lofte“ pasirodysiančias muzikos žvaigždes, taip pat turės galimybę groti Palangos LRT Opus scenoje „I love Palanga“ vasaros sesijoje. Prizinis fondas iki šiol pildomas ir bus išties gausus.

Šiemet konkurso etapuose grupes jau ketvertus metus pristatys „ba.“ lyderis Benas Aleksandravičius. Muzikos inkubatorius „Novus“ šiais metais vyks birželio ir liepos mėnesiais „LRT OPUS terasoje“ įsikūrusioje „Lofto“ kieme. Tai vienas iš renginių, kuriuos rekomenduoja „LRT OPUS“.