„Leffingeleuren“: pirmasis Raketkanon atsisveikinimas

Kartą per metus mažame Belgijos miestelyje Leffinge vyksta toks pat mažas, bet intriguojančius vardus pritraukiantis festivalis „Leffingeleuren“: post punk žanrą prievartaujantys The Soft Moon, niekada į jokiu žanrų rėmus netilpę ir save paprasčiausiai metalistais įvardiję Raketkanon, iš JK atkeliavę The Blinders, Crows, Squid, melancholiški danai Lust For Youth…

Aplink bažnyčią įsikūrusiame festivalyje tris dienas vyksta pasirodymai, o tarp kelis šimtus siekiančios auditorijos, kurios dauguma – paaugliai pankai ir kiek vyresnio amžiaus vietiniai – galima išvysti ir iš didžiųjų miestų pabėgusius Belgijos muzikos grandus: turų vadybininkus, agentus, didžėjus… Visi jie čia atvažiuoja ne tik pažiūrėti grupių, bet ir, panašu, dalijasi naujienomis bei planuoja ateities renginius. Kas dar įdomiau – didžiausio dėmesio susilaukia vietinės belgų grupės. Mažai kam girdėti ir stebėtinai gerą pasirodymą sukalę Peuk renka pilną salę, kuri išsivaikšto vos pradėjus groti amerikiečiams The Warlocks ir vėl susirenka ant scenos užlipus Raketkanon.

Pastarųjų pasirodymas ypatingas – trečią albumą išleidusi grupė neseniai paskelbė, kad tai bus pirmas iš paskutiniųjų jų koncertų. Dešimt metų siaubę scenas – „Devilstone“ taipogi – jie nusprendė išsiskirstyti. Vakaras Leffinge parodė, kad grupė tikrai nepasitrauks ramiai: nuo scenos šokinėjantys vaikinai, visur besilaistantis alus ir žymiausios dainos tiek iš dviejų ankstesnių, tiek iš naujojo albumo sukėlė tikrą chaosą ir privertė fotografus bėgti iš pirmų eilių.

Ne ką ramesnis buvo ir The Soft Moon pasirodymas. Nežinau, ar Belgija taip veikia grupes, ar naktį švietusi pilnatis, bet net emocijoms vietos paprastai neduodantis frontmenas Luis Vasquez šypsojosi, bendravo su auditorija ir šokinėjo po sceną kiek daugiau nei įprastai.

Gaila, kad dauguma dominančių pasirodymų dubliavosi, tad teko rinktis žinomesnius vardus, visgi viena akimi užgaudyti Squids pasirodė tikrai smagūs, na o proga išgerti alaus bažnyčioje klausant gyvai atliekamos muzikos lieka kitiems metams.