Sumiksuoti “ministrų” jausmai

Lietuviško regio sunkiasvoriai Ministry of Echology lėtai, bet užtikrintai priartėjo prie savo trečiojo studijinio albumo “Mixed Feelings”, kurį lapkričio 22-ąją pristatys didžiojoje “Kablio” salėje. Šiemet 10-metį švenčiančioje “ministerijoje” kai kurie darbuotojai išėjo, kiti apsikeitė kabinetais, tačiau gero riddimo misija išliko svarbiausiu tikslu.

Beje, dar liko kelios dienos, kai gali susitelkti ir prisidėti prie “Mixed Feelings” leidybos pirkdamas kompaktą, vinilą, maikoną ar net užsisakydamas asmeninį visos grupės koncertą!

Prieš daugiau nei 4 metus “ministrai” atvirai ir spalvingai mums pasakojo apie savo įrašų sesiją Anglijoje, kuri vėliau virto albumu “Wanderer”, o dabar asmeniškai pristato būsimo albumo kūrinius.

Mixed Feelings prodiuseris bei klavišininkas Paulius Burakas:

“Žinai, dabartiniai mūsų grupiokai, šitos sudėties, turiu omenyje, paskutinius 2-3 metus grojo 13koje kitų projektų, susibūrimų ar solo. Kai žmonės tiek daro visą dieną / gyvenimą, tai užtrunka.

Albume 11 dainų. Realiai, tai – reggae albumas, nėr ko slėpt. Anksčiau man nelabai buvo aišku, kas ten makaluojasi pas mus su reggae įtakomis, dabar tai reggae – ok. Mišinys visokių garsų: nuo roots reggae, per digital reggae, iki ragga, dancehall biiiiiškį. Labai patinka. Mes albumą įrašėm iš trečio sykio. Ta prasme, realiai per paskutinius tris metus mėginom įrašyt albumą ir galiausiai įrašėm. Rašėm Kirtimų kultūros centre, Martyno „SODAS Sounds“ studijoje, savo namų studijoje rašiau. Galiausiai Plungės kultūros centre prieš koncertą įpiešėm paskutinius Alano gitaros licks’us. Miksavimo procesas gan užtruko, nes labai jau mes ausyli pasidarėm. Na, ir miksuotas albumas buvo Italijoje – nuotoliniu būdu dirbom su Giovanni Roma, kuris nors šiaip dirba su Italijos repu, trepu ir hiphopu, bet yra tikras dubo meistras ir reggae mylėtojas.

Mano kūnas jaučia, kad albume yra gabalų, kuriuos galima diskotekoje leisti. Tas džiugina labiausiai.”

  1. LOVE IS CRUCIAL (tekstas – Dominyka Kriščiūnaitė):

Dominyka: Klasikinė daina apie meilę. Priminimas sau pačiam – stenkis viską daryt su meile ir viiiiiiskas klosis žymiai sklandžiau. Kartoti kartoti, nepamiršti, klysti, bandyti darsyk.

  1. AFTERPARTY (tekstas – Elena Neniškytė):

Elena: Šitas gimė iš jausmo, kai labai gerai prisišoki pagal tau patinkančią muziką. Problemos tampa projektais :) Na ir šokant, išsijudina gyvenimo džiaugsmo stūmokliai, daina apie nusišokimą nuo kojų ir paskui tom kojom ėjimą gyventi.

  1. VILNIUS CITY STOMP (tekstas – Dominyka Kriščiūnaitė):

Dominyka: Tikrais faktais paremta meilės istorija. Taip tiesiog nutiko, kaip folkloro mokykloj sudalyvavus – jaučiau pareigą užrašyt.

Paulius: Bejamminant “Inna Vilnius City” (iš albumo “Wanderer”) gerai užlipo ska, skinhead reggae, intensyvesnis tempas. Vargonai gerai ten virina. Man pasirodė, kad daina naujom spalvom nusispalvino. Ankstesnė versija atrodė lėtoka. Anksčiau nebuvo, kad tempus labai atidžiai būtumėm sužiūrėję. Patinka vaibas (specials, madness), toks mashupas išėjo early ska, rocksteady su 80s london.

Ir „Wicked man“ link ten. Dar ta „Wicked man“ situacija, kai magę nukosėja…

  1. BIG QUESTION (tekstas – Elena Neniškytė):

Elena: Didysis klausimas, kiek galima mylėt save? Išvis, kas tai yra? Daina apie meilę ir ryšį su kitu, nes meilę galima apibūdinti kaip vandenyną, o kitus žmones kaip krantus. Mes taip pamiršome mylėti artimą, kad vandenynas kelia pagundas, kaip vaikui norinčiam maudytis ir žaisti jose. Daina klausia, kokios tavo bangos? Ar jos mylinčios? Nes nebeįmanoma laukt, kol pasiryši banguot kartu, vieni kitiems, meilė sau tarsi saulė užsilenkusiais spinduliais, daina kviečia būti saule, tikra, kurios spinduliai neužsilenkę :) „duok mielas drauge ranką, kartu smagiau keliauti, kartu kliūtis įveiksim kol kelias pasibaigs“ ;)

„Ar tu myli mane?“ –  klausiu dainoje, bet tai klausimas visų visiems visada.

  1. WATCH AND OBSERVE (tekstas – Martynas Gailius):

Martynas: Ši daina yra apie tai, kaip gamtos grožis gali įkvėpti itin giliems asmeniniams išgyvenimams. Joje pasakojama, kaip kartais įvairūs gamtos reiškiniai (dainoje – jazminų kvapas, kuris daug stipresnis naktį nei dieną) iššaukia tokias būsenas, kuriose žmogus susitinka su giliausiu savo ilgesiu.

Čia yra ir šiokio tokio žodžių žaismo – kviečiama stebėti gamtą, susitikti su ja, o kartu ir subtiliai “pastatoma į vietą” („watch and observe“ lietuviškai išsiverstų „stebėk ir mokykis“). Gamta yra tokia plati ir didinga – ją stebint sunku atsižavėti, o jos neįtikėtino grožio apraiškų apstu visur aplinkui.

  1. WAITING FOR LOVE (tekstas – Elena Neniškytė):

Elena: Apie žmones, kuriuos šiaip praeiname nuteisdami, ranka kyla pasisveikint, bet nepakyla, kaip ir klausimas be galo sudėtingas – kas tu? Iš kur atėjai? Ar tu neliūdi? Gal galiu kažkaip padėti? Aj, čia utopija, kuria žmonija dar negyvena, džiugu kad kažkuri dalis bando. Mylėti.

  1. THEM TELL ME (tekstas – Dominyka Kriščiūnaitė):

Dominyka: „Eik čia, eik ten, daryk tą, daryk aną, aš patikrinau, tikrai veiks ir tau“. Neeeeebūtttiiinaaiii. Apie primetinėjimus, ieškojimus ir nepasidavimą nežiniai. Nežinau dabar  – nieko tokio, sužinosiu vėliau, kad ir po 5 minučių. Kelių – milijonas, o kuriuo eit yra teisinga ir kuris čia „tavo“ kelias? Nežinau. Bet sužinosiu. Nu žodžiu, pasirodo, kad giliai viltis kažkokia šviečia.

  1. BELLY HUNGRY (tekstas – Dominyka Kriščiūnaitė):

Dominyka: Daina apie skaudžius ir nepatogius dalykus, tačiau šviesiom spalvom. Tiksliai nebepamenu, kaip man ji gimė, bet, matyt, visiem aplink buvo striuka su pinigais. Daina gavosi folkloriška. Žodžiai – praktiškai verstinė lietuvių liaudies daina – brolis, tėtis, mama darė „tą ir tą“, jiem buvo „taip ir taip“. Visi daug dirba ir stengiasi, bet sunku atrast savo kelią ir prasimušt, kad turėtum už ką nuomą susimokėt ir gyvent – o, brol, kiek aplink pavargusių!

  1. TRENCHTOWN (tekstas – Elena Neniškytė):

Elena: Apie stoties rajonus visame pasaulyje, kur žmonės atvyksta ir išvyksta, kai kurie rajonai kelia baimingas karo nuojautas, kiti stebina savo romantika, bet stotys ir kitos žmonių sankirtos vietos turi kažką post apokaliptiško savyje, matai ir žmones keliaujančius, kur šilta ir patogu, matai skubančius namo, arba neskubančius, nes nėra kur… čia apie tai. Nespėsiu įlipt, pirmam reikia, sumaištį.

Trenchtown – Jamaikos Holivudas :) matyt, kaip regio atstovė Lietuvoje (juokinga, nes apie Jamaiką nesvajoju, labiau – apie Kubą :) ), o regis ir Jamaika, ir dar „Hollywood“ Jamaikoje, manau, gera vieta ir žvaigždei, ir paprastam kelio akmenukui. Konkurencija neišvengiama :) Ir stotyje, ir Holivude panaši tendencija – ilgai niekas neužsilieka :) nebent praleidžia šansą, skrydį ar etc.

  1. SODAS (tekstas – Rokas Jasiūnas):

Rokas: Daina įkvėpta artimų žmonių, kurie dėl savo susikurtos kančios kaltina kitus. Liaudiškos „ką pasėsi, tą ir pjausi“ bei konstitucinės „įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės“ išminties mišinys. Nesąmoningi veiksmai neišvengiamai priveda prie skaudžių pasekmių, kurios, sąmoningai išgyventos, įkvepia elgtis kitaip.

  1. WICKED MAN (tekstas – Audrius Remeikis):

Audrius: Apie tai, kaip iš mano automobilio pavogė automagnetolą. Berods, 2015 metų žiemos rytą atrakinau automobilį ir pajutau, jog kažkas ne taip. „Nėra magelio“. Bent jau neišdaužė lango, o prasuko spynelę. Po darbo važiavau į repeticiją. Strigau kamštyje ir modeliavau situaciją, kaip vienas nedorėlis „stovėjo ant šūcherio“, o kitas tuo metu krapštė grotuvą iš senos “Audi” 100 (tesiilsi ji „šrote“). Galvoje susisuko eilutė „them wicked man thieves stole my car stereo“ ir jai pritarianti boso partija. Repeticijoj papsakojau istoriją, pasiūliau idėją ir per valandėlę gimė šis kūrinys, paremtas tikrais įvykiais.

  1. WICKED MAN (VOODOO TAPES DUB)

Grupės vadybininkas Ugnius Raugalas: Tai yra visą albumą miksavusio italo Giovanni Roma (dar 2014-aisiais pridėjusio ranką ir ausį prie ministrų kūrybos “Dubartis” išleistame rinkinyje “Version Excursion”) versija, papildyta kito italo muzikanto Raffaele Buonomo perkusijos garsais. Šis kūrinys bus tik CD ir digital albumo versijos.

Internete:

reggae.lt

facebook.com/ministryofechology

instagram.com/ministryofechology

youtube.com/user/MinistryOfEchology

ministryofechology.bandcamp.com