Lenkų menininkės Michalinos Bigaj paroda „Įsiminiau, tai neturėjo kvapo”

Gruodžio 11 d. 18 val. galerija (AV17) kviečia į lenkų skulptorės ir instaliacijų menininkės Michalinos Bigaj parodos „Įsiminiau, tai neturėjo kvapo” atidarymą.

Pastaruoju metu Michalina Bigaj didelį dėmesį savo kūryboje skiria kvapo tematikai ir anosmijai – visiškam (įgimtam) uoslės nebuvimui. Pasak autorės: „Vidutiniškai žmogus geba atskirti kelis tūkstančius kvapų, tačiau aš jų neužuodžiu nuo gimimo. Taip pat neturiu jokių prisiminimų susijusių su kvapais. Moksliniai tyrimai parodė, jog žmonės, kurie nepatiria uoslės stimuliacijos, turi didesnę tikimybę susirgti depresija, patirti seksualinę disfunkciją ar sunkumus susirandant tinkamą partnerį. Juslės trūkumas automatiškai priverčia organizmą adaptuotis. Nors kai kuriems gyvūnams uoslės praradimas reiškia mažesnes galimybes išgyventi gamtoje, man ši disfunkcija tapo nepastebima”.

Parodos „Įsiminiau, tai neturėjo kvapo” leitmotyvu tampa skirtingi šio trikdžio poveikiai tam tikrų gamtos rūšių funkcionalumui bei gyvenimo kokybei. Parodoje pristatoma taktilinė, skulptūrinė instaliacija veikia kaip juslių žaidimų aikštelė, kupina įvairių, skirtingoms biologinėms rūšims reikšmingų kvapų.

Stebėdama žmonijos poelgius, kaip gamtos pasisavinimas, išnaudojimas ir nuskurdinimas, Michalina Bigaj savo kūryboje atspindi vis didėjantį disbalansą tarp šiuolaikinės visuomenės ir natūralios aplinkos. Ją domina momentai, kuomet žmogus suvokia esąs bejėgis prieš gamtos jėgas. Savo projektuose menininkė reflektuoja antropocentrizmą – egoistišką žmogaus mąstymą, bei kritikuoja šią pasaulėžiūrą iš vidaus.

Michalina Bigaj (g. 1991) yra menininkė, studijas baigusi Krokuvos dailės akademijoje ir Berlyno menų universitete. Nuo 2016 m. autorė mokosi doktorantūros studijose Poznanės menų universitete. Bigaj yra surengusi penkias personalines parodas bei aktyviai dalyvauja grupinėse parodose Čekijoje, Latvijoje, Vengrijoje, Vokietijoje ir kt. 2019 m. jai įteikta nacionalinė Lenkijos kultūros ministerijos stipendija, 2017 m. Contemporary Lynx Magazine jai įteikė Cart Blanche prizą, o 2014 m. Oronsko skulptūros centre, Lenkijoje, ji dalyvavo 7 – oje jaunųjų menininkų trienalėje.

Paroda „Įsiminiau, tai neturėjo kvapo” organizuota bendradarbiaujant su Oronsko skulptūros centru Lenkijoje ir yra mainų programos su šiuo centru dalis. Oronsko skulptūros centras yra vienas svarbiausių ir stipriausių šiuolaikinės skulptūros centrų Lenkijoje. Centre esančioje Chapel galerijoje, šiuo metu atidaryta Lietuvos skulptorių Jono Aničo ir Tauro Kensmino paroda „Visitation” („Apsilankymas”), kuri ten veiks iki sausio 5 d.

Paroda „Įsiminiau, tai neturėjo kvapo” (AV17) galerijoje, Totorių g. 5 veiks iki sausio 18 d.