Projekto “Moters darbas” ir jį lydėsiančios parodos koncepcijos pristatymas

Gruodžio 13 d., 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje vyks projekto Moters darbas” (“A Woman’s Work”) ir jį lydėsiančios parodos koncepcijos pristatymas. Visiems atvirame ir nemokamame renginyje dalyvaus 2020 m. vasarą Kauno fotografijos galerijoje vyksiančios parodos kuratorė Jana Kukaine. Pristatymas bus verčiamas iš anglų į lietuvių kalbą.

Moterų vaidmuo pokarinės Europos industrijoje ir technologijomis paremtame darbe yra iki šiol nepasakota istorija. Audiovizualiniuose archyvuose išlikusi medžiaga yra orientuota į vyrišką sunkiąją pramonę – anglies, geležies ir plieno arba į didelės apimties inžinerijos sektorius – statybos pramonę, laivų statybą, aeronautiką ir mašinų gamybą. Tačiau moterys ir toliau atlieka pagrindinį vaidmenį daugelyje pramonės ir paslaugų industrijų, tokių kaip tekstilė, elektronika, maistas, gėrimai, plastikas ir vaistai. Tai yra realybė, apie kurią mažai žinoma, kuri stokoja reprezentacijos Europos kultūriniuose archyvuose.

“Moters darbas” yra projektas, kuris fotografijos ir skaitmeninių technologijų pagalba siekia keisti šią situaciją kuriant menines kooperacijas, sienas peržengiančius mainus ir skatinti bendradarbiavimą pristatant parodas, publikacijas bei interneto resursus, kurie priešinasi dominuojančiam socialinės lyties ir industrijos vaizdui Europoje. Šis projektas tyrinėja kintantį ryšį tarp namų ir darbo erdvės bei augančius finansų, medijos ir telekomunikacijų sektorius, kuriuose moters darbas yra iš naujo apibrėžiamas.

Siekiant įgyvendinti projektą ir susipažinti su potencialiai galinčiais dalyvauti kuratoriais/menininkais, šiemet Kauno fotografijos galerijos atstovai vyko į vizitus “Diffusion” festivalyje bei Ffotogallery Kardife, “Fast Forward: How Do Women Work” konferenciją Londone, Tate Modern. Lietuvių menininkių kūryba skirtingomis formomis pristatyta tarptautinei visuomenei.

Jana Kukaine (1983) yra meno kritikė ir feministinių parodų kuratorė iš Rygos. Ji dėsto feministinę teoriją ir estetiką Latvijos meno akademijoje. Taip pat ji yra monografijos “Mielos motinos. Moterys, kūnas, subjektyvumas” (angl. “Lovely Mothers. Women, Body, Subjectivity”) (Ryga: Neputns, 2016) autorė. Šis leidinys – tai feministinis motinystės reprezentacijos šiuolaikiniame mene tyrimas. Jana Kukaine baigė filosofijos bakalauro studijas Latvijos universitete bei Meno ir paveldosaugos magistro studijas Mastrichto universitete. Šiuo metu ji yra Latvijos meno akademijos doktorantė, tirianti postsovietinio palikimo įtaką lyčių lygybei Latvijoje, feministinę estetiką šiuolaikiniame mene ir motinystės bei moteriškojo subjektyvumo artikuliavimą.

http://awomanswork.eu/

Projektą remia ES programa „Kūrybiška Europa“ ir Lietuvos kultūros taryba.