Paroda „Galva su daug minčių“: performansai, ekskursijos ir siuvinėjimo dirbtuvės

Pirmojoje 2020-ųjų metų Šiuolaikinio meno centro parodoje bus pristatyta daugiau nei penkiasdešimt Lietuvos ir užsienio kūrėjų darbų. Atviro kvietimo būdu rengtos parodos „Galva su daug minčių“ atidarymas tęsis net tris dienas. Ekspozicijos pristatymas vyks vasario 14 dieną, penktadienį, nuo 18 val., kurį seks keturi performansai. Šeštadienį ir sekmadienį ŠMC lankytojai bus kviečiami į ekskursijas, skaitymus, edukacinius užsiėmimus vaikams ir siuvinėjimo dirbtuves.

Praėjusį rudenį ŠMC paskelbė atvirą kvietimą dalyvauti grupinėje parodoje ir iš atsiųstų projektų atrinko daugiau nei penkiasdešimt Lietuvos ir užsienio kūrėjų darbų. Profesionalūs, pradedantys, neseniai atrasti ar seniai girdėti menininkai, kuratoriai ir kiti kultūros atstovai įgyvendins idėjas, atliepiančias laiko, kuriame esame, pabaigos, pradžios, tranzito ir kaitos temas. Visą ŠMC pastatą apimančią parodą sudarys tiek meno kūrinių ekspozicija, tiek įvairūs renginiai – performansai, filmų peržiūros, koncertai, diskusijos ir ekskursijos.

„Šiuolaikinio meno centro laukia dideli pokyčiai – kelis metus truksianti kapitalinė pastato renovacija. Kvietimą teikti idėjas parodai įsivaizdavome kaip galimybę drauge su plačia meno ir kultūros benduomene diskutuoti apie ŠMC pastato ir institucijos veiklų galimybes, bendruomenės poreikius, galimus bendradarbiavimo būdus. Būsima pauzė virto pretekstu savirefleksijai ir institucijos atsivėrimui. Ši „šuolio į nežinią“ nuotaika juntama ir parodoje,“ – sakė ŠMC kuratorių komanda: Neringa Bumblienė, Julija Fomina, Virginija Januškevičiūtė, Ūla Tornau ir Asta Vaičiulytė.

Parodos „Galva su daug minčių“ atidarymas vyks visą savaitgalį – vasario 14-16 dienomis. Penktadienį 18 val. lankytojai kviečiami į ekspozicijos pristatymą po kurio skirtingose ŠMC pastato vietose menininkai atliks keturis performansus. Abi savaitgalio dienas parodos kuratorės ves ekskursijas kartu su Lietuvoje gyvenančiais ir čia viešinčiais menininkais. Šeštadienį lauks dienos programa, kurios metu vyks performansai, skaitymai ir siuvinėjimo dirbtuvės. Sekmadienį, kol tėvai bus ekskursijoje, vaikai iki 7-8 metų kviečiami į edukacines dirbtuves, kuriose kurdami koliažus tyrinės savo emocijas. Visą parodos veikimo laiką, kaip ir įprasta, trečiadieniais ŠMC lankymas bus nemokamas visiems lankytojams. Kiekvieną trečiadienį nuo 18 val. taip pat vyks nemokamos ekskursijos su parodos kuratorėmis, architektu ir menininkais.

Kvietimas dalyvauti parodoje „Galva su daug minčių“ buvo išplatintas pavadinimu „Ar mes užsidarome?“, o pati paroda turėjo būti vienu paskutiniųjų projektų prieš ŠMC pastato laukiantį remontą. Netikėtai pasikeitus pastato renovacijos planui, remontas buvo atidėtas ir ŠMC dar bent metus veiks savo erdvėse. Lauktieji pokyčiai atidėti, tačiau mintys įsibėgėjo.

Parodos atidarymo savaitgalio programa

Penktadienis

18:00 Parodos atidarymas

18:15 Andrej Polukord performansas „Happy End“, skulptūrų kiemas

19:00 Self Luminous Society performansas „Ballyhoo – Introduction to Self Luminous Society“, pietinė salė

19:30 Marianna Maruyama performansai „Leidimai, arba Meilė abiem rankomis“, kino salė

20:00 Self Luminous Society performansas „Nappezoid“, pietinė salė

Šeštadienis

15:00 Self Luminous Society performansas „Ballyhoo – Introduction to Self Luminous Society“, pietinė salė

16:00 Ekskursija su kuratorėmis ir menininkais

17:00 „Atviri skaitymai“ su žurnalu The Happy Hypocrite, skaitykla

18:00 Self Luminous Society performansas „It’s in the Air“, pietinė salė

19:00 Rūbų siuvinėjimo kūrybines dirbtuves Jungo psichoanalizės principais su menininkų kolektyvu „Tissue Evolution Club“ (T.E.C.), skaitykla

Sekmadienis

16:00 Ekskursija su kuratorėmis ir menininkais

16:00-17:00 Emocijų tyrinėjimo per koliažo kūrimą dirbtuvės (vaikams iki 7-8 metų)

Visa savaitgalio renginių programa yra nemokama.

Daugiau informacijos: www.cac.lt