Arturas Bumšteinas ir Gitis Bertulis “Oo”

Kovo 19 d. 18 val. galerija (AV17) kviečia į menininkų dueto Arturo Bumšteino ir Gičio Bertulio garso instaliacijų parodos „Oo“ atidarymą. Duo veiklą autoriai pradėjo dar 2014 m., nuo tada rengdami parodas ir performansus didžiausiose Lietuvos meno institucijose. Atskirai šie menininkai dar žinomi kaip kompozitorius ir dizaino kūrėjas: svarbiausia pastarųjų metų Bumšteino veikla – garso meno performansai, garso instaliacijos ir radiofoninio meno projektai, o Bertulio veiklos lauką apima mados bei baldų dizainas, o pastarąjį dešimtmetį ir eksperimentinio garso kūrimas bei garso aparatūrų konstravimas.

Galerijoje (AV17) pristatomoje parodoje „Oo“ menininkai sujungia garsinius ir vizualinius elementus. Čia atėjusįjį garsas apsupa, perskrodžia, keliauja erdvėje besisukdamas ratu ar sumišusiai šėliodamas po kambarį. Po sklindančiomis garso kompozicijomis slepiasi barokinė vėjo mašina ir kasdienybėje sutinkami daiktai, garse, rodos, visai praradę savo atpažinumą. Skirtingose erdvėse nuolat sukasi mechanizmai, kuriuose lengvai identifikuojami internetiniai reiškiniai rezonuoja su gamtiniais motyvais. Paroda tampa vientisu audiovizualiniu ciklu, kupinu kūniško patyrimo, naudojant judesį, klausą ir vaizduotę.

Arturas Bumšteinas (g. 1982) baigė kompozicijos magistrantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2009 m. dėstė „Aldeburgh Young Musicians“ kūrybinėje laboratorijoje „Snape Maltings“ meno centre, 2017 m. – Universitat der Kunste Berlyne, o šiuo metu garsinę raišką dėsto Vilniaus dailės akademijoje. Autorius yra surengęs septynias personalines parodas ir dalyvavęs daugiau kaip trisdešimtyje grupinių parodų bei festivaliuose Europoje ir JAV. Bumšteino diskografijoje gausu plokštelių, išleistų tiek Lietuvos, tiek užsienio leidyklose. Kūrėjas taip pat buvo apdovanotas Europos transliuotojų sąjungos (EBU) prizu „Palma Ars Acustica“ festivalyje 2013 m., 2017-tuosius praleido DAAD rezidencijoje Berlyne, o už geriausią metų radio-meno kūrinį 2019 m. buvo apdovanotas Boriso Dauguviečio auskaru.

Gitis Bertulis (g. 1970) nuo 1992 m. dirba kaip mados, baldų ir interjero dizaineris, kūrėjas bei garso sistemų inžinierius. 2005 m. taip pat pradėjo dirbti su eksperimentiniu garsu, konstruoti unikalias garso aparatūras ir sistemas. 2008-2014 m. kūrėjas buvo tarptautinės dizainerių asociacijos IDEAS ir ALTRIADESIGN komandos narys, yra dalyvavęs duo ir grupinėse parodose bei įvairiuose performansuose visoje Lietuvoje.

Parodą dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.

Paroda „Oo“ (AV17) galerijoje, Totorių g. 5 veiks iki balandžio 23 d.