Šiųmetis festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ iš gegužės keliasi į lapkritį

Dėl šiuo metu susiklosčiusios situacijos Lietuvoje ir pasaulyje atšaukiama daugybė renginių, tačiau tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ komanda savo gerbėjams turi gerą žinią – festivalis įvyks! Tik ne gegužę, kaip įprasta, o rudens pabaigoje. „Festivalio komanda priima iššūkį ir pradeda ruoštis tikroms šokio Kalėdoms!“ – sako festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

Kiekvieną dieną „Naujojo Baltijos šokio“ rengėjus pasiekia naujiena apie mažiausiai vieną šokio ar teatro festivalį Europoje, kuris dėl pasaulinės naujojo koronaviruso pandemijos atšaukiamas arba su visa šiems metams skirta programa perkeliamas į kitus metus.

Į šį sąrašą papuola tokie kertiniai tarptautiniai renginiai kaip Dublino šokio festivalis, Birmingamo šokio festivalis, DDD festivalis Portugalijoje, didysis LIFT festivalis Londone, kuris vieną savaitę paskelbė programą, o kitą – visą ją perkėlė į 2021 m. Nuostabieji festivalio vaikams „Imaginate“ (Didžioji Britanija) vadovai ne tik atšaukė programą, bet ir rado būdą sumokėti visiems pakviestiems atlikėjams.

„Tokios taktikos stengiasi laikytis ne viena kultūros organizacija Europoje. Visi supranta šio finansinio palaikymo svarbą, kitaip rizikuojame prarasti labai daug kūrėjų ir kultūros organizacijų, – sako G. Masteikaitė. – Po visais atšauktais arba perkeltais renginiais slepiasi skaudūs išgyvenimai, prarasti darbai, negauti atlyginimai, neįgyvendintos meninės ambicijos ir, svarbiausia, – žiūrovai, bendruomenės, miestai, kurie turės galimybę įvertinti šių renginių svarbą jų ekosistemose ir kasdienybėje.

Reikia tikėtis, kad ši pertrauka atneš ir gerų dalykų, sustiprins aukštos meninės vertės kultūros renginių poreikį, smalsumą atrasti ir patirti naujas, kartais sunkiau suprantamas raiškos formas. Politikai ir valdžios atstovai pagaliau atsitokės ir suvoks, koks svarbus partneris jiems yra kultūros sektorius, dorojantis su tokio mąsto iššūkiais, juk kultūros lauko atstovai pirmieji suskubo rūpintis visų mūsų psichologine ir emocine savijauta. Pabandykite įsivaizduoti karantiną be muzikos, knygų, filmų arba spektaklių ir parodų, kuriuos šiuo metu galite pamatyti, aplankyti virtualioje erdvėje.“

„Naujojo Baltijos šokio“ vadovė dalijasi, kaip nuo kovo 16-osios Lietuvoje paskelbtas karantinas pakoregavo visus planus ir darbus.

„Atvirai sakant – pirmas dienas buvome ištikti šoko. Buvo labai sunku susitaikyti su mintimi, kad tai, ką kūrėme daugiau kaip metus, tiesiog negali pasiekti mūsų žiūrovų. Atlėgus stresui pradėjome dirbti ir gimė mintis festivalį perkelti į vėlesnį laiką. Perkėlimo procesas atrodo maždaug taip, kai beveik metų darbą suspaudi į poros savaičių trukmę ir viską vėl bandai sudėlioti iš naujo“, – pasakoja G. Masteikaitė.

Naujasis festivaliui numatytas laikas – lapkričio pabaiga–gruodžio pradžia. Tiksli data ir programa bus paskelbtos iš karto, kai tik bus baigtos derinti visos detalės.

„Programą sieksime išlaikyti tokio pat kalibro, kokią ją rengėme nuo pradžių. Ne tik perkelsime festivalį, ieškosime naujų jo pristatymo formų, bet tuo pačiu metu ruošime ir 2021 m. festivalio programą. Festivalis tarp šokėjų jau seniai vadinamas šokio Kalėdomis, atrodo, šiais metais pateisinsime šį titulą.

Visiems žiūrovams linkiu likti kantriems, žingeidiems ir, aišku, sveikiems! Saugokite įsigytus bilietus, sekite informaciją mūsų tinklalapyje newbalticdance.lt, kai tiks atsiras tokia galimybė, bilietus bus galima iškeisti į naujus. Jūsų palaikymas mums yra labai svarbus, nes tikriausiai visi žinote, kad tai, ką darome, darome dėl jūsų, – sako G. Masteikaitė. – Taip pat labai noriu padėkoti visiems rėmėjams, partneriams ir trupėms už jų supratingumą atvirumą ir besąlygišką palaikymą.“

Daugiau informacijos apie festivalį rasite newbalticdance.lt. Festivalį rengia Lietuvos šokio informacijos centras ir „Vilniaus festivaliai“, finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė.