„Aš, kitas aš ir muzika“ – kompozitorių alter ego grojaraštis

Lietuvos muzikos informacijos centras pristato kompozitorių alter ego grojaraštį interneto platformoje „mic.lt“. Jis skirtas atkreipti dėmesį į Lietuvoje vis labiau ryškėjančią tendenciją, kai akademinį išsilavinimą įgiję ar jo tebesiekiantys kompozitoriai, tęsdami šios krypties kūrybą, kartu yra aktyvūs kitų žanrų scenose. Pavyzdžiui, roko, metalo, džiazo, klubinės elektronikos, alternatyvios popmuzikos, fusion, world ir kitose.

„Kai kuriais atvejais galima numanyti, kad už skirtingų muzikų ir kūrybos praktikų slypi tas pats asmuo, bet kartais niekaip neįmanoma atspėti, kad tokią įvairovę kuria vienas žmogus“, – komentuoja grojaraščio sudarytojas, Lietuvos kompozitorių muzikos asas Linas Paulauskis, kuriam pačiam nesvetimas „daugiarankiškumas“.

Kompozitorių chameleonų, kuriems kūryboje pavyksta kaitalioti muzikos „odą“, Lietuvoje visai nemažai, pradedant nuo Teisučio Makačino ar Laimio Vilkončiaus ir baigiant Raimonda Žiūkaite ar Gabrieliumi Vageliu. Dar daugiau epizodinių kompozitorių bandymų atpalaiduoti „kitą aš“ užveržusius varžtus. Tolimoje praeityje tokių praktikų imdavosi Feliksas Bajoras ar Mindaugas Urbaitis, netolimoje – Egidija Medekšaitė ar Dominykas Digimas. Dar viena aplinka, kurioje akademinių kompozitorių alter ego išsilaisvina gana greitai – teatras, kinas ir tarpdisciplininiai projektai. Tokiose teritorijose reiškiasi, pavyzdžiui, Jonas Jurkūnas, Martynas Bialobžeskis ar Faustas Latėnas.

Nepaisant to, kompozitorių alter ego grojaraštyje pristatomi tik tie kūrėjai, kurie šiuo metu (išskyrus būtinus istorinius ekskursus) kitų žanrų scenose patys atlieka savo kuriamą muziką. „Tačiau ir šiuo aspektu susiaurinus paiešką, jau vargiai įmanoma spėti pristatyti visus aktyvius „daugiarankius“, nes muzikos scenos labai dinamiškos, vėl ir vėl atsiranda naujų, vilčių teikiančių vardų“, – teigia Linas Paulauskis.

Didelė dalis grojaraščio skirta jaunosios kartos muzikos autoriams ir atlikėjams – Ramintai Naujanytei-Bjellei, Monikai Zenkevičiūtei-Monikazei, Ievai Marijai Baranauskaitei, Beatai Juchnevič, Andriui Šiuriui, Gailei Griciūtei, Boženai Čiurlionienei, kurie rašo partitūras ir kartu patys reiškiasi įvairių solo projektų ar skirtingų muzikos grupių sudėtyse.

Grojaraštyje pristatomi ir keli brandūs kompozitoriai, šiuo metu sustabdę veiklą neakademinėse scenose kaip atlikėjai, tačiau jose palikę ryškų pėdsaką – tai Giedrius Kuprevičius, Vaclovas Augustinas, Linas Rimša. Priešingai jiems, Tomas Kutavičius, Algirdas Klova ar Marius Salynas – toliau balansuoja tarp skirtingų muzikos pasaulių.

Lietuvos muzikos informacijos centro interneto platformoje „mic.lt“ galima nemokamai pasiklausyti ir daugiau teminių grojaraščių. Grotuve pristatoma Lietuvos kompozitorių kūryba, alternatyvaus folkloro ir world muzika, eksperimentinė elektronika ir postindustrinė muzika. Lietuvos muzikos informacijos centro veiklas remia Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija, grotuvą iš dalies finansuoja Asociacija LATGA.

Grotuvas: https://www.mic.lt/lt/grotuvas/