Šiemet bus dar visko, bet šventės nešvęsime

Paskutiniu metu sulaukiau įvairių užklausimų apie koncertus, festivalius šią vasarą Lietuvoje. Iš esmės apie renginius, kurie suplanuoti vasaros sezonui. Apie sėkmingą pavasarį jau niekas nebekalba. Kovo mėnesį dar buvo optimistų, kurie savo pačių susikurtu įsivaizdavimu (!!!) įtikinėjo save/kitus, kad viskas čia tuoj bus gerai, gegužė bus „kaip pernai“. Niekur nedingo šis kolektyvinis optimizmas, jis persikėlė į vasarą. Aš esu įsitikinęs, kad koks 90 proc. rinkoje dirbančių ir kuriančių renginių organizatorių mirtinai tiki, kad rudenį tai viskas jau tikrai bus gerai. Kadangi susiduriu su tokiu požiūriu ir gaunu klausimų, trumpai nupasakosiu, kaip aš matau visą situaciją.

O nieko gero aš nematau.

Nemanau, kad kažkur labai stipriai klystu, nes jau yra pakankamai aiškių duomenų, kuriuos vertinant galima suprasti, kas darosi ir darysis planetoje. Mane labai stebina lokalus mąstymas tų, kurie laukia karantino Lietuvoje pabaigos ir įsivaizduoja, kad tai bus lyg OFF mygtuko nuspaudimas, kurį spustelėjus visas chaosas pasaulyje baigsis. Išėjimas iš karantino Lietuvoje bus lėtas ir atsargus. Masiniams susibūrimams žalia šviesa bus uždegta paskutinėje vietoje.

Reikia pastebėti, kad visai neblogai mūsų vyriausybė tvarkosi su šiuo chaosu, taip? Jei lygintume su kitomis šalimis, tai tikrai yra daugiau pliusų nei minusų. Pradžioje buvo labai daug teisingos kritikos Vyriausybei, nes nepadarė, nespėjo, ignoravo signalus, nemokėjo vertinti duomenų, netikėjo (!!!). Buvau vienas iš tų, kuris nustebęs galvojo – o kodėl taip yra, wtf? Juk buvo duomenų, specialistų, analitikų, kurie sakė – pareina grėsmė, reikia ruoštis dabar, nes vėliau bus pzda. Bet buvo taip: palaukime, pažiūrėkime, kas vyksta, stebėkime, nėra kur skubėti, vertinkime atsargiai ir kita panaši retorika.

Analogiškai tokie patys procesai dabar vyksta ir pramogų biznyje: vieni tikisi, kad viskas greitai baigsis ir toliau aktyviai planuoja liepos, rugpūčio renginius; kiti laukia karantino pabaigos, vildamiesi, kad OFF mygtuku operatyviai bus įjungiamos visos sritys; treti skaito tik lietuvišką žiniasklaidą; o ketvirti ruošia renginių atšaukimo (perkėlimo, nukėlimo, atidėjimo) planus. Ketvirtųjų yra mažiausiai. Kol kas.

Šią savaitę Belgijos vyriausybė pasakys, kad visi vasaros festivaliai (o ten jie turi labai labai gerų) vykti negalės. Danija yra kieta. Nelaikė renginių organizatorių nežinomybėje ir iš karto pasakė, kad renginiai negalimi visą vasarą.

Nematau jokių galimybių renginiams šią vasarą pasaulyje. Išskyrus Baltarusija. Jie mielai priimtų ir Olimpiadą, ir Europos fulės čempą hostintų ?

Mane labai stebina vienas toks festivalis Slovėnijoje – “Metaldays”. Jie aktyviai skelbė įvairias festivalio naujienas taip, lyg nieko nebūtų. Ir visa tai darė su šūkiu: What Else Matters? Auditorija sunerimusi klausia/teigia – ar tikrai čia viskas bus gerai? Įvyko ten daug visko, bet geriausias yra praėjusios savaitės: organizatorius išplatino pareiškimą, kuriame teigia, kad jie kreipėsi į vyriausybę norėdami sužinoti, kokie planai liepai ir rugpjūčiui. Aišku, vyriausybė nieko gero nepasakė ir nepakomentavo. O kadangi nėra nieko pasakyta, festivalis vyksta kaip vykęs, ir nėra ko labai nerimauti, nes (!!!) labai daug festivalių Europoje nėra atšaukti, tad what else matters? #molisVietojSmegenų

Kas bus su rudeniu? Sakyčiau, kad nieko gero nebus ir rudenį.

Visi nori aiškių atsakymų, bet niekas nepateikia, taip? Netiesa. Atsakymų jau yra daug, tik dažniausiai pirma reakcija yra atmetimas ir nenoras priimti to kaip šiuo metu esantį geriausią atsakymą. Great Influenza / Spanish Flu pasaulį žudė trimis bangomis (1918-1920). Covid-19 žemėje „triukšmauja“ vos keletas mėnesių. Menka paguoda tik ta, kad Spanish Flu buvo ypatingai (!) mirtinas jauniems žmonėms.

Gerų tekstų, prognozių daugėja dienomis. Tai kada grįšime į įprastą tvarką? Ne anksčiau 2021, bet ta tvarka tikrai nebus tokia, kokią mes norime įsivaizduoti. O norime mes taip kaip buvo, nes buvo gerai. Laaaabai gerai. Viskas pasaulyje pasikeitė per mėnesį. Patikėk, pasaulis per mėnesį į gerumą negrįš. Aš nesu ekonomistas, tad net nevertinsiu ekonominių viruso padarinių.

Paskutiniu metu buvo/yra labai daug spekuliacijų, ką reikia prioritetizuoti: Ekonomika vs. Public Health. Nesiveliant į vietinių ekonomistų kalbas, istorija sako, kad tie miestai ir šalys, kurios užsidarė anksčiau ir išbuvo ilgiau užsirakinusios, su pandemija susitvarkė geriau. Turėjo mažiau mirčių IR ekonomiškai greičiau atsistatė, nei tie, kurie vėlavo su sprendimais. Prioritetą teikdami lockdown’ui, mes elgiamės ekonomiškai teisingai, jei vertintume in the long-run.

Po sudėtingos vasaros bus galima jau aiškiau predikuoti, kokie bus 2021. Bet kol nebus pramoninės vakcinos, tol pasaulis bus komoje. Kartais ji bus stipresnė, kartais silpnesnė. Kol pasaulyje siautės virusas, tol pramogas visiems teks atidėti į ateitį.

Taip, bus viruso atoslūgių ir vadinamųjų reopening‘ų pavasario pabaigoje, vasarą įvairiuose pasaulio taškuose. Bet bus ir pakartotinų lockdown‘ų (nors šiuo metu daugumai gali būti sunku patikėti tuo), vėl bus griežtinamos sąlygos, vėl uždaromos mokyklos ir kirpyklos. Taip bus. Mes šiuos procesus dabar matome Kinijoje ir Singapūre.

Mes visi esame globaliai sujungti, ir tik nuo bendrų atskirų šalių pastangų priklauso pasaulio atsigavimas. Kaip niekada anksčiau žmonija turi būti vieninga. Tu negali būti ramus ir atsipalaidavęs su savo lokalia pergale savo šalyje, jei kitose valstybėse vis dar šimtais kalami karstai. Bus visko dar šiais metais, bet festivalių ir didelių koncertų šią vasarą nebus.

Vaidas Voronavičius – gyvos muzikos ir renginių agentūros “ALT events”, organizuojančios festivalį “Devilstone”, kūrybos vadovas.

Vertingi ir įdomūs skaitiniai:

The Coronavirus and the Great Influenza Pandemic: Lessons from the “Spanish Flu” for the Coronavirus’s Potential Effects on Mortality and Economic Activity

Navigating the Covid-19 pandemic: We’re just clambering into a life raft. Dry land is far away

National coronavirus response: A road map to reopening. American Enterprise Institute

Pandemics Depress the Economy, Public Health Interventions Do Not: Evidence from the 1918 Flu