Menininkės Godos Palekaitės literatūrinis debiutas – trumpų istorijų knyga „Schizmatikai“

Knygynų lentynose netrukus pasirodys leidyklos LAPAS išleista jaunosios menininkės Godos Palekaitės knyga „Schizmatikai“. Auksiniu scenos kryžiumi įvertinta talentinga performansų kūrėja debiutuoja su trumpų istorijų rinkiniu. Tai 10 spekuliatyvių ir įtraukiančių pasakojimų apie pamirštas istorines asmenybes, kurios dėl savo „nepatogumo“ buvo ištrintos iš istorijos. Pasakojimuose fikcija susipina su biografiniais faktais, o skaitytojas yra kviečiamas tapti istorijos tyrinėtoju, pergalvoti savo santykį su istorija ir jos kūrimu.

Riba tarp fikcijos ir istorijos

Menininkės Godos Palekaitės knygos personažai – savamokslė dinozaurų atradėja Mary Anning, dangaus architektūrą empiriškai tyrinėjęs mistikas Emanuelis Swedenborgas, žydų-musulmonų rašytojas, orientalistas Essadas Bey ir kiti – prikeliami naujam gyvenimui tarp fikcijos ir biografiškumo svyruojančiuose tekstuose. Grožinės, akademinės literatūros ir meninio tyrimo elementus papildo amžininkų nuomonės, paskalos, padirbiniai ir fikcija.

Dešimtyje pasakojimų aprašomos asmenybės pirmiausia pasirodė menininkės instaliacijose ir performansuose, pristatomuose šios dvikalbės knygos viduryje. Autorės santykį su faktais ir pramanais, tiesos ir žinių konstravimo mechanizmais bei transchronologinę laiko pajautą įvadiniame esė analizuoja kuratorius Valerio Del Baglivo, o schizmatikų kalbėjimo būdą poetiškai apibendrina Monikos Lipšic „Mįslė“.

Kuratorius Valerio Del Baglivo apie knygą: „Savo kūriniuose Goda Palekaitė ieško, kaip suserga pati istorija – kaip ji užsikrečia hegemoniškais diskursais, tikslumo ir tiesos validumo kriterijų apribotais akademinių disciplinų metodais, iškraipymais ir tiesiog pramanais. […] Menininkė yra surinkusi išsamų marginalizuotų istorinių personažų gyvenimų archyvą – archyvą žmonių, kėlusių klausimus ir prieštaravusių kultūrinėms klišėms bei politinei ideologijai.“

Istorijų knyga kaip performanso dalis

Jau rugsėjo pabaigoje (24–26 dienomis) dalis knygos personažų pasirodys ir Godos Palekaitės performansų parodoje „Somnambulizmas“, vyksiančioje Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ metu. Paroda, kviečianti kvestionuoti istoriją kaip neginčijamą tiesą, įsikurs Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje.

Autorė Goda Palekaitė yra šiuolaikinio meno ir performanso kūrėja bei tyrėja, jungianti menines ir antropologines praktikas. Jos kūriniai – tai tekstai, instaliacijos, scenografijos ir performansai, nagrinėjantys istorijos ir tiesos konstravimo bei naikinimo mechanizmus, politinį sapnų potencialą ir skirtingų geografijų bei naratyvų įtampas. Godos Palekaitės tarpdisciplininė veikla yra pristatoma Lietuvos ir užsienio kultūros institucijose, o 2019 m. buvo apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi ir Jaunojo menininko premija.

Knygos „Schizmatikai“ pristatymas vyks rugsėjo 16 d. (nuo 19 val.) Šiuolaikinio meno centre. Knygą įsigyti galite leidyklos LAPAS el. knygyne www.leidyklalapas.lt ir šalies knygynuose.