Paroda ir performansas: Arturas Bumšteinas ir Gitis Bertulis ,„Medica (Melos)“

Rugsėjui įsibėgėjant galerija „Atletika“ kviečia sugrįžti į savo erdves ir kartu atrasti Vilniaus miestui atsiveriantį kultūros kompleksą SODAS 2123. Nuo rugsėjo 10 d. „Atletikoje“ veiks menininkų Arturo Bumšteino ir Gičio Bertulio paroda „Medica (Melos)“, o atidarymo vakarą rugsėjo 9 d. 18:30 ir 20:30 kartu su „Melos“ choru čia vyks performansas. Paroda veiks iki rugsėjo 25 d.

„Medica (Melos)“ – tai performansas ir garso instaliacija iš kūrinių serijos, skirtos dainuojamiems lotyniškiems vaistų pavadinimams. Arturas Bumšteinas pradėjo dirbti su šia medžiaga Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos projektų erdvėje „Sodų 4“ vykusio projekto „Lyrica“ metu (2018). Lankytojai buvo kviečiami užsukti ir į mikrofoną sudainuoti savo pasirinktų (vartojamų) vaistų pavadinimus. Tuomet iš viso apsilankė ir savo balsus (vaistinėlių turinį) įrašė per pusšimtį žmonių. Šį balsų archyvą menininkas panaudojo vėlesniuose kūriniuose – „Medica I“ smuikui ir violončelei, bei „Iš Lyrica balsų archyvo“ (pastarasis buvo realizuotas susitikimų erdvėje „Lokomotif“). „Medica (Melos)“ – naujausiai „Atletikoje“ pristatomai kūrinio versijai – realizuoti menininkas pakvietė garso sistemų inžinierių Giti Bertulį ir moterų chorą „Melos“. Parodos atidarymo vakarą choras sudainuos pasirinktus vaistų pavadinimus pagal pačių parinktas melodijas, vaistinėlėse slepiamas šifruotes atskleisdamas auditorijai kaip garsines kompozicijas. Pasirodymo garso įrašas bei vaistų pakuočių partitūra bus eksponuojama „Atletikos“ erdvėse visą parodos veikimo laikotarpį.

Arturas Bumšteinas (g. 1982) baigė kompoziciją Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2009 m. dėstė „Aldeburgh Young Musicians“ kūrybinėje laboratorijoje „Snape Maltings“ meno centre, 2017 m. – Universitat der Kunste Berlyne, o šiuo metu dėsto garsinę raišką Vilniaus dailės akademijoje. Jis yra surengęs septynias personalines parodas ir dalyvavęs daugiau kaip trisdešimtyje grupinių parodų bei festivaliuose Europoje ir JAV. Bumšteinas yra išleidęs plokštelių Lietuvos ir užsienio leidyklose. Jis taip pat buvo apdovanotas Europos transliuotojų sąjungos (EBU) prizu „Palma Ars Acustica“ festivalyje 2013 m., 2017-tuosius praleido DAAD rezidencijoje Berlyne, o už garsinių eksperimentų integraciją į naujas teatro formas 2019 m. buvo apdovanotas Boriso Dauguviečio auskaru.

Gitis Bertulis (g. 1970) nuo 1992 m. dirba kaip mados, baldų ir interjero dizaineris, kūrėjas bei garso sistemų inžinierius. 2005 m. taip pat pradėjo dirbti su eksperimentiniu garsu, konstruoti unikalias garso aparatūras ir sistemas. 2008-2014 m. Bertulis buvo tarptautinės dizainerių asociacijos IDEAS ir ALTRIADESIGN komandos narys. Dalyvauja duo ir grupinėse parodose bei įvairiuose performansuose visoje Lietuvoje.

Atidarymas ir moterų choro „Melos“ performansas

2020/09/09 18:30 ir 20:30 val.

Paroda veikia

2020/09/10–12 kasdien 17:00–21:00 val. (kultūros komplekso SODAS 2123 atidarymo savaitgalis)

2020/09/13–25 trečiadieniais – penktadieniais 16:00–19:00 val.

Projekto organizatorius – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė

Ši paroda yra LTMKS inicijuoto ir kuruojamo kultūros komplekso SODAS 2123 rugsėjo mėnesio atidarymo programos dalis.

http://www.letmekoo.lt/atletika