Philo Collinso filmas „Perspektyvų kambario“ virtualioje peržiūroje

2020 m. gruodžio 24 d. – 2021 m. sausio 6 d. galerija „Atletika“ ir kuratorė Monika Lipšic kviečia į video peržiūrų serijos „Perspektyvų kambarys“ antrąją dalį internete, kur pristatomas britų režisieriaus Philo Collinso filmas „Tomorrow Is Always Too Long“ (liet. „Rytojus yra visada per ilgai“).

„Perspektyvų kambarys“ yra video peržiūrų serija, kurioje pristatomi menininkų filmai ir video darbai apie skirtingus žvilgsnius į miestą iš skirtingų perspektyvų. Miestai kaip personažai neretai tampa pagrindiniais daugiasluoksnių kultūrinių istorijų veikėjais. Pradžioje sukurta kaip fizinis kambarys – video peržiūrų kambarys „Atletikos“ galerijoje (kartu su dizaineriu ir architektu Vladu Suncovu), ši erdvė referavo į iliuzinę tapybą ant sienų, tapant vaizdus, esančius už jų. Netekus fizinio erdvinio konteksto ir sienų, kurias galima būtų žvelgti kiaurai, peržiūrų formatas skleidžiasi į socialinę erdvę ir bendruomeniškumo diskursą per praktiką.

Miuziklas „Rytojus yra visada per ilgai“ (2014) – tai menininko ir filmų kūrėjo Philo Collinso meilės laiškas didžiausiam Škotijos miestui Glazgui. Metus laiko kartu su įvairiomis vietos bendruomenėmis kurtame filme tapomas kasdienio gyvenimo portretas, atskleidžiantis platų žmogiškųjų patirčių spektrą: nuo gimimo, vaikų auginimo ir jaunystės, per mokymosi ir kriminalinės teisėsaugos sistemą, iki senyvo amžiaus. Filmas sukonstruotas iš skirtingų dalių: muzikinių epizodų, kuriuose pristatomi neprofesionalūs dainininkai kartu su Karališkuoju Škotijos nacionaliniu orkestru; viešų transliacijų, kuriose pasirodo Glazgo gyventojai iš visų įmanomų gyvenimo sferų; serijos trumpų animacinių fragmentų, vaizduojančių naktinį miestą. Keistas meilės miuziklas, dokumentika, naktinė televizija ir siluetinė animacija – filmas „Rytojus yra visada per ilgai“ – nesileidžia kategorizuojamas ir kviečia į įtraukiančią, hipnotišką, muzikos ir personažų kupiną kelionę po miesto širdį.

Philas Collinsas yra britų kino kūrėjas, menininkas, kultūros renginių organizatorius ir edukatorius, gyvenantis Berlyne ir Vupertalyje. Jo įvairialypei praktikai būdingas artimas ryšys su vieta ir bendruomenėmis, iš kurių per daug kūrybos metų buvo disko šokantys palestiniečiai, grupės „The Smiths“ gerbėjai iš trijų žemynų, Kosovo albanų pabėgėliai, Bagdado jaunimas, Malaizijos skustagalviai antifašistai, Kelno benamiai gyventojai, marksizmo-leninizmo mokytojai iš buvusios Vokietijos Demokratinės Respublikos ir kitos bendruomenės. Iš bendradarbiavimo gimę kūriniai ne tampa statiškais portretais, o artikuliuoja santykių niuansus, įkūnijančius estetikos ir ekonomikos formas, kurios apibrėžia kasdienę egzistenciją nuo naujienų ir politikos iki pramogų ir apsipirkimo.

Filmo ištrauka: https://www.youtube.com/watch?v=EIglNzXK7bw

Pilną filmą žiūrėkite čia: https://www.atletikaprojects.lt

Slaptažodis: jokubas

Kuratorė Monika Lipšic

Organizatorius – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba