Opusas fortepijonui, „Ableton Live“ ir jūrai

Sausio 23-iąją įvyks kompozitoriaus Domanto Pūro etiudų ciklo „Studies for Piano, Ableton Live and the Sea“ premjera.

Etiudai, kaip nurodo pavadinimas, skirti fortepijonui (juo skambina Mantvydas Pranulis), jūrai ir „Ableton Live“ skaitmeninei muzikos kūrimo programai (ją programuos pats kūrinių autorius).

Kūriniai yra audiovizualinio pobūdžio, tad jų reikėtų ne tik klausyti, bet ir į juos žiūrėti. Muzikai akomponuos jūros vaizdiniai, tiesa, ne tokios jūros, kokią mes galime pamatyti nuvykę į savąjį pajūrį. Kaip filmuotas vaizdas tiksliai kis etiudų autorius dar neišduoda, tačiau jau yra pasidalinęs keletu trumpų anonsų savo „Facebook“ paskyroje.

Jūros vaizdiniai, anot autoriaus, taip pat veiks kaip savotiška kūrinio partitūra ir kartais diktuos kaip, kada ir ką groti atlikėjams.

D. Pūras žada renginio dieną nemokamai pasidalinti etiudų partitūra, jeigu kažkas norėtų pasigilinti į jų atlikimo niuansus.

Tikriausiai pirmą kartą Lietuvoje išvysime etiudus parašytus skaitmeninei muzikos kūrimo programai. Juo labiau tokius, kur toji muzikos programa taip artimai bendrauja su fortepijono garsais ir dar jūros vaizdiniais. Kompozitorius teigia, jog etiudai nagrinėja ryšį tarp šių trijų esybių, skirtingų jų parametrų ir kaip jiems geriausiai veikti kartu, norint pasiekti paveikiausią galutinį rezultatą.

Etiudų ciklo premjera turėjo įvykti gyvai, tačiau kaip ir dauguma renginių šiuo metu, ji persikėlė į internetinę erdvę. Tad premjerą šeštadienį galėsite išvysti „YouTube“ platformoje, o norintys nepraleisti šio renginio gali jį išsisaugoti „Facebook“ platformoje.

Domantas Pūras – jaunosios kartos kompozitorius, kuris akademiniame pasaulyje kaip kūrėjas dar tik žengia savo pirmuosius, tačiau labai tvirtus žingsnius. D. Pūras šiuo metu studijuoja kompoziciją Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Jis pastaruosius metus labiau domėjosi elektronine muzika. Per mažiau nei metus su populiariosios elektroninės muzikos trio „El Chico Fuendre“ išleido 3 albumus, kuriuos pristatinėjo ir internete, ir gyvai, ir įvairiuose muzikos festivaliuose. Kompozitorius pernai pasirodė „Druskomanijos“ festivalyje. Dalyvavo tarpdisciplininio meno projektuose su šokio katedros studentais ir kitais kompozitoriais. D. Pūras taip pat kuria muziką filmams bei šokio spektakliams.

Kaip teigia kompozitorius – šis etiudų ciklas yra ambicingiausias jo darbas iki šiol. Pirmiausia, dėl kūrinių formos ir partitūros. Taip pat dėl jo bendros trukmės, kuri siekia beveik pusantros valandos.

Kiek paveikus ir įdomus šis etiudų ciklas jums – spręskite patys. Kūrinių premjerą galėsite išvysti „YouTube“ platformoje Sausio 23-ią dieną 20h. Nuoroda į etiudų premjerą kompozitorius pasidalins pačią išleidimo dieną specialiame „Facebook“ premjeros renginyje.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.