Premjera: Gintautas Gascevičius pristato “Faustą”

2021 m. gegužės 28 d., penktadienį, 18 val. Šiaulių kultūros centro Didžiojoje koncertų salėje (Aušros al. 31) vyks Gintauto Gascevičiaus albumo „Faustas“ pristatymas. Žinomas muzikantas kartu su režisiere Lina Jankauskaite-Peleckiene yra paruošęs nepaprastą albumo pristatymą – vyks performatyvaus spektaklio tokiu pat pavadinimu premjera. Spektaklyje, kurio dramaturgija glaudžiai susijusi su muzikine albumo linija, analizuojamos šiandieninės civilizacijos problemos, juo siekiama parodyti kiekvieno individo unikalumą, menkumą ir didybę, beribį potencialą.

Organizatoriai: VšĮ „Rimti veidai“ ir Šiaulių kultūros centras. Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė, asociacija LATGA, Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA.

Gintautas Gascevičius-Ginc – performeris, būgnų ir perkusijos meistras, kompozitorius, daugelio muzikinių projektų dalyvis ir originalus muzikinių performansų kūrėjas bei atlikėjas, Šiaulių kultūros centre dirbantis perkusijos studijos meno vadovu. Šiaulietis menininkas yra išleidęs tris solinius albumus, o šį penktadienį Šiaulių kultūros centre pristatys ir ketvirtąjį albumą „Faustas“, tačiau šis pristatymas – kitoks nei įprastai.

Menininkas pasakoja, kad šis sumanymas užgimė ir vystėsi kitaip nei kiti muzikiniai projektai. Nuo pat pradžių G. Gascevičius žinojo, kad albumas ir jo pristatymas turėtų būti lygiaverčiai, todėl jau nuo pirmųjų etapų buvo mąstoma tiek apie muzikinę, tiek apie vizualinę liniją. „Kai buvo išleistas albumas „Varava“, su L. Jankauskaite-Peleckiene buvome pastatę performansinį spektaklį, su kuriuo buvo apvažiuota visa Lietuva. Tada atradome tokį įdomų, originalų formatą ir patiems po tų pasirodymų buvo aišku, kad palietėme kažką gilaus. Kuriant naują projektą, jau kūrybiniame etape akcentą teikti norėjosi ir pasirodymui. Todėl muzikinė šio projekto linija absoliučiai susijusi su pačiu reginiu, jo dramaturgija“, – pasakoja G. Gascevičius.

Muzikantas atskleidžia, kad projekto idėja gimė prieš pusantrų metų, o ją įkvėpė Johano Volfgango Gėtės parašytas literatūros kūrinys „Faustas“. Daug diskusijų su režisiere ir literatūros bei vizualinės medžiagos tyrinėjimo įvyko ruošiantis šiam muzikiniam projektui. „Tai toks gilus literatūros kūrinys, taip psichologiškai mane „užkabino“. Buvo nagrinėta daug medžiagos, kuri prieinama: žiūrėtos šio kūrinio ekranizacijos, spektakliai, skaitytos knygos, darbai, tyrinėjimai įvairiais aspektais. Tokiu būdu išsivystė meninis projektas – toks kaip mums su Lina atrodo, kad turėtų būti“, – sako G. Gascevičius. Prie albumo įgyvendinimo prisidėjo ir Šiaulių kultūros centro jaunimo choras „Atžalynas“ (meno vad. M. Žalalis) bei gitaristas Artūras Liolys-Fišeris.

Ketvirtojo G. Gascevičiaus solinio albumo pristatymas integruotas į performatyvų spektaklį, kuriame analizuojamos tokios problemos kaip socialinė atskirtis, susvetimėjimas, gamtos, globalių procesų kaita dėl žmonių ūkinės veiklos, empatijos trūkumas, ieškoma sąsajų tarp praeities ir dabarties, amžinybės ir dabarties akimirkos. Spektaklyje kalbama apie „virš-idėjinį“ lygmenį, kuriame įvairių konfesijų, rasių, socialinių sluoksnių atstovai yra lygiaverčiai partneriai vidinės ir išorinės visatos akivaizdoje. „Šių dienų moderniame, interaktyviame, kaip niekad pažeidžiamame pasaulyje labai svarbi kiekvieno individo asmeninė atsakomybė už savo jausmus, santykius su kitais, nešamas ir skleidžiamas idėjas ir, žinoma, veiksmus. „Vidinė tiesa“ reikalinga tam, kad pasaulis ne tik išliktų, bet ir klestėtų, o tokiam tikslui pasiekti prireiks ir naujų vidinio, dvasinio „pasaulio žemėlapių“ su atnaujintu pažinimo potencialuׅ“, – spektaklio mintį pristato L. Jankauskaitė-Peleckienė.

Menininkai planuoja, kad atlaisvėjus karantino apribojimams spektaklis ir albumo pristatymas apkeliaus visą Lietuvą, o šiuo metu kviečia šiauliečius į pirmąją spektaklio premjerą Šiauliuose. Į renginį bus įleidžiami žiūrovai su kvietimais, kuriuos nuo gegužės 26 d. bus galima pasiimti Šiaulių kultūros centre. Kvietimų skaičius ribotas. Primenama, kad renginio metu privaloma laikytis visų Vyriausybės nustatytų saugumo rekomendacijų.