Pagauti „Kablio“ kultūrą su „Kuro aparatūra“

Paskutinį vasaros šeštadienį, rugpjūčio 28 d., salyklinių gėrimų gurmanai „Kuro aparatūra“ kviečia į savo tradicinę šventę, šiemet skirtą ne tik skoniui ir garsui, bet pačiam „Kablio“ pastatui Vilniuje, kuriame jau keletą metų veikia ši gėrimų darykla. Ankstesniais metais buvo kviečiama apsidairyti tik pačioje „Kuro aparatūroje“, o šiemet duris atvers net tos „Kablio“ durys, kurios paprastai būna užrakintos. Pasibaigus ekskursijoms visi laukiami ant pastato laiptų įsikūrusioje „Saulės jėgainėje“ – čia iki pat vakaro skambės muzika: nuo gyvo grupės „MTJunker“ koncerto iki įvairiausios muzikos didžėjų.

2020-ųjų pradžioje, pasklidus žiniai, jog ketinama pastato paskirtį iš kultūrinės keisti į administracinę, Vilniaus savivaldybė kreipėsi į paveldosaugininkus prašydama “Kabliui” taikyti teisinę apsaugą – pastato kultūrinę paskirtį pripažinti vertingąja savybe. Tai jau ne pirmas kartas, kai nekilnojamo turto vystytojai kėsinasi į

buvusius Geležinkelininkų kultūros rūmus sostinės Kauno gatvėje, tačiau beveik nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo čia vyksta įvairiausi kultūriniai procesai: tarpdisciplininio meno programos „Jutempus“ parodos, vieni pirmųjų elektroninės šokių muzikos reivų, frankofonų šventės „Fête de la Musique“, sunkiosios muzikos festivaliai „Death Comes“, čia buvo įsikūrusi pirmoji nepriklausoma įrašų kompanija Rytų Europoje „Zona records“, veikė pogrindinis „Green“ klubas. Pastatas pilnas kultūros ir šiandien: pagrindines jo erdves užėmę „Kablys + Club“ ir „Kablys + Kultūra“, rūsyje pogrindinę veiklą tęsia „XI20“, veikia muaythai treniruočių salė ir ekstremalaus sporto prekių parduotuvė, taip pat – ir šios šventės kaltininkai „Kuro aparatūra“.

Ketvirtus metus organizuojama “Diena su „Kuro aparatūra” didina apsukas ir dieną kviečia pradėti popiet, kada prasidės ekskursijos po „Kablį“. [ Nemokama registracija ]. Skirtingai nuo atviros architektūros iniciatyvos „Open house“, šiuose pasivaikščiojimuose daugiausia dėmesio bus skiriama taip vadinamam „minkštajam“ paveldui. Vilniaus kultūrinių paribių dalyvis ir liudininkas, buvęs grupės „dr. Green“ vokalistas bei vienas čia veikusio „Green“ klubo iniciatorių Domininkas Kunčinas atvers kai kurias duris, kurios paprastai užrakintos, ir papasakos, kur buvo įrengtas realaus dydžio rožinis Barbės miegamasis, veikė bene pirmoji veganiško maisto valgykla Lietuvoje ar kaip įsirengti klubą po didžiaja scena. Kelionė po pastatą baigsis „Kuro aparatūroje“ ir tęsis „Saulės jėgainės“ terasoje.

Vakarinė dalis skiriama skoniams ir garsams. „Saulės jėgainės“ terasos gėrimų kranus okupuos „Kuro aparatūros“ produkcija. Gomurio patirtis lydės Mamiko Motto, Tado Quazar, Direktoriaus, Squadex, Ketamini, Belze parinkta muzika bei gyvas „MTJunker” koncertas.

„MTJunker“ susikūrė 2009 m. Danijoje, kur tuo metu mokėsi visi trys grupės nariai. „Krautrock’iška motorika, monotoniškai hipnotizuojanti ir psichodeliškai “smalinga” instrumentinė prietema – kažkas naujo sachariniškai teisingoje ir nuobodžiai pozityvioje aplinkoje“ – 2017-aisiais rašė „Ore.lt“, o įtakingas leidinys „DJ Mag“ išrinko grupę tarp 10-ies įdomiausių Lietuvos atlikėjų. Režisieriaus Tito Sūdžiaus sukurtas „fargodelinis“ vaizdo klipas trio kūriniui „Acid Pizza“ „Kino pavasario“ muzikinių klipų konkurse pelnė publikos prizą bei apdovanojimą už unikalią viziją. Be internete sklandančios kūrybos, grupė yra išleidusi kelis vinilus „Edge” (2017) ir „Sniego pilis” (2018), tačiau pastaraisiais metais buvo nutilę. Šių metų pradžioje “MTJunker” grįžo su savo naujausiu darbu – minialbumu “Darbinis intelektas”, kuriuo mielai dalinasi tiek virtualioje erdvėje, tiek savo retuose gyvuose pasirodymuose. „Diena su „Kuro aparatūra“ – viena retų progų pamatyti „MTJunker“ gyvai.

Visi „Dienos su „Kuro aparatūra“ renginiai nemokami, ekskursijoms po „Kablį“ reikalinga registracija.