„Yaga Gathering“ kviečia atverti akis: suokalbis su gamta ir provokuojančios instaliacijos

Miestas, iškylantis iš sapno, pasąmonės ieškojimų, it miražas pasirodantis įkaitusiame rugpjūčio ore tik keturioms dienoms, po kurių patirčių kondensatas vėl susigeria į miško žemę ir ežero vandenį. Šiemet muzikos ir menų festivalį „Yaga Gathering“ gaubs paslapčių skraistė, čia vyks slaptų draugijų susitikimai, ritualai ir užkalbėjimai, o viską stebės niekada neužsimerkianti gamtos akis. Tokią festivalio nuotaiką diktuoja ir jame dalyvaujantys šviesų menininkai bei performanso žanro atstovai.

Festivalio vizualios programos kuratorės ir koordinatorės Ievos Tarejevos teigimu, šių metų renginio erdvė, kaip ir kasmet, pasižymės ryškia transformacija iš dienos į naktį, tačiau tuo pat metu bus kitokia – turtingesnė, įveiklinanti.

„Nors pagrindinis tikslas yra suteikti vizualinę patirtį, tačiau šiais metais bus galima rasti ir įtraukiančių, interaktyvių instaliacijų. Viena iš tokių – dienos metu veikianti instaliacija – sakykla, kur bus galima išdrįsti garsiai išsakyti savo nuomonę, padeklamuoti eilėraštį ar išpažinti nuodėmes“, – pasakoja Ieva, ragindama skirti laiko kiekvienai instaliacijai ar performansui, patirti programą nuo pradžios iki pabaigos.

„Manau, kad visų menininkų kūriniai, kurie kurie bus realizuoti festivalyje yra įdomūs – nekantrauju pamatyti kiekvieną. Taip turėtų jaustis ir lankytojai – laiko bus pakankamai. Galiu tik suintriguoti, kad šiais metais kiek pasikeis festivalio geografija, kažko gali tekti paieškoti“, – sako festivalio vizualios programos kuratorė ir koordinatorė.

„Yaga Gathering“ neatsiejamas nuo magijos, saldžių nustebimo akimirkų, kai prieš akis nuolat vyksta kūrybos veiksmas, į kurį įsitraukti gali ir pats dalyvis. Šiemet, pasitelkiant šviesų meną ir performanso žanrą, festivalio svečiai galės patyrinėti ryšius su gamta, vienas kitu, sužadinti vaizduotę ir pojūčius. Miškas taps stebuklų lauku, galimybių erdve, kur netikėčiausiose vietose pats gali tapti kūrėju, kūriniu ar mėgautis kūrybos vaisiais.

Į mistinį vaizdų ir patirčių pasaulį renginio svečiai galės įsitraukti jau ketvirtadienį. Vidurnaktį savo pasirodymą pradės iš Baltarusijos atvykusi „Teart“ komanda, save laikantys nuostabiais keistuoliais ir kūrėjais iš šiuolaikinio cirko pasaulio.

Penktadienį profesionali šokėja ir mokytoja Valerija Gneuševa kartu su Dj Jaroška, pasinaudodama hipnoze, kvies į šokio, akrobatikos ir fetišo pasaulį, o iš karto po jos pasirodys svečias iš Kalifornijos Tyler Matthew Oyer. Šis performanso žanro menininkas savo kūryboje tyrinėja praeities, kaip formuojančio ir visą gyvenimą lydinčio idėjų bei patirčių rinkinio, temą. Jo pasirodyme susipins ritualiniai užkalbėjimai, klubinio šou elementai ir muzika iš neseniai atlikėjo išleistų albumų, persipynusi su naujais kūriniais.

Šeštadienį vos pradėjus temti į judesio laboratoriją pakvies Vasara Visockaitė ir Vaiva Paukštė. Laboratorijai vadovaujanti Vasara jau keturis metus dirba integruoto šokio srityje ir daug dėmesio skiria pozityvios bei saugios atmosferos kūrimui, kurioje dalyviai atrastų tik savo kūnui būdingų judėjimo būdų. Laboratorijoje sukuriamas stiprus ryšys tarp bendruomenės narių, jų unikalių patirčių ir skirtingai judančių kūnų.

Vidurnaktį pasirodysiantys Povilas Basčio, žinomo „Miss plastica“ pseudonimu ir Igno Maldaus duetas klaus „Argi ne visi mes gyvename slaptosiose draugijose?“. Improvizuoto performanso metu susijungs fotografija, šokis ir vizažo menas – eksperimentai su kūnu ir išvaizda, padedantys pasiekti transformaciją ir kelti klausimus, kuris tavo atvaizdas yra tikrasis.

Festivalio nuotaiką šiais metais kurs 20 skirtingų sričių šviesų, performanso ir tarpdisciplininių menų atstovų, kurių kiekvieno unikalus braižas prisidės prie dalyvių patirčių grandinės, leis patirti perkeistą laiką ir provokuos klausimą, kas yra tikra?

„Yaga Gathering“ ritualas vyks rugpjūčio 5 – 9 d. Varėnos rajone, Ežeraičio miške, prie Spenglos ežero ir šaltinio. Išankstinius bilietus į renginį galima įsigyti adresu www.yaga.lt