Atradę dingusį koncerto Vakarų Berlyne įrašą Bix’ai skelbia ypatingą pasirodymą Vilniuje

Šį pavasarį kultinę Lietuvos roko grupę „Bix“ pasiekė didžiulės naujienos – Vokietijoje buvo atrastas grupės koncerto Vakarų Berlyne įrašas. Lemtingas pasirodymas įvyko tuo metu dar padalintame Berlyne 1989 metų spalio mėnesį, likus kiek daugiau nei savaitei iki Berlyno sienos griūties, o koncerto, kurį tiesiogiai transliavo Vokietijos radijas „Deutsche Welle“, įrašas iki šio buvo laikomas dingusiu.

„Bix“ lyderis Saulius Urbonavičius – Samas pasakoja, kad netikėtai atrastas ir grupei sugrąžintas koncertas – tarsi antras stebuklas iš Vokietijos, po ko, kai 2017 metais profesorius Liudas Mažylis šios šalies archyvuose rado dingusį 1918 metų Lietuvos nepriklausomybės aktą.

Nuo pat vasaros pradžios „Bix“ aktyviai dirba prie šio įrašo atkūrimo bei unikalaus koncertinio albumo išleidimo ir skelbia nemokamą koncertą Vilniuje – „Bix Berlin `89“. Kartu su Vokietijos ambasada rengiamame bei Lietuvos ir Vokietijos diplomatinių santykių atkūrimo trisdešimtmečiui skirtame koncerte „Bix“ gyvai pristatys dingusiu laikytą įrašą.

Pasirodyme, kuris įvyks rugsėjo 18 dieną Vilniuje, Lukiškių kalėjime, grupė atliks originalią 1989 metų programą su laisvę pranašavusiomis dainomis ir pučiamaisiais instrumentais papildytu autentišku „Bix“ garsu – būtent taip, kaip skambėjo koncerte Vakarų Berlyne.

„Tai yra fantastinė istorija, kad po daugiau nei 30 metų buvo atrastas šis koncerto įrašas, darytas kelios dienos iki Berlyno sienos griūties. Trūksta žodžių, kaip tai yra nuostabu!“, – džiaugiasi Saulius Urbonavičius – Samas.

„Pamatysite, kokia energija buvo tuo metu. Atkuriam visą grupės sąstatą, su visom dūdom! Stosim prieš jus Lukiškių kalėjime ir trenksim galingiausią koncertą, koks gali būti! Savo muzika perteiksim fantastišką tų įvykių energiją ir tą jausmą, kai visi susivienijam ir pajaučiam laisvę, kurią dabar reikia saugoti, mylėti ir gerbti!“

Grupės lyderis prisimena, kad „Bix“ tuo metu buvo pirmieji Lietuvos laisvės šaukliai su Lietuvos vėliava keliavę per Vakarų Europos šalis ir pristatinėję, kas yra Lietuva: „Pasakojome, kad yra tokia šalis, nes niekas nežinojo. Pasakojome, kad iš tikrųjų esame ne Rusija, o – Lietuva!“

1987 metais susikūrę „Bix“ labai greitai tapo viena populiariausių grupių Lietuvoje. 1988 metais grupė jau koncertavo „Roko marše“ ir muzikos festivalyje „Lituanika“, o po metų buvo pirmoji į Vakarų Europą koncertuoti išvykusi grupė. 1989 m. grupė koncertavo Vakarų Vokietyje, Italijoje ir Olandijoje.

Anot Sauliaus Urbonavičiaus – Samo, muzika buvo viena pirmųjų užmezgusi ryšius tarp žmonių ir padėjusi statyti tiltus tarp valstybių, todėl simboliška, kad „Bix“ koncertas Vakarų Berlyne bus pristatytas šiemet, minint atkurtų Lietuvos ir Vokietijos diplomatinių santykių 30 metų sukaktį.

„Bix“ koncertas „Berlin ‘89“ Lukiškių kalėjime įvyks rugsėjo 18 dieną. Koncertą vilniečiams ir miesto svečiams dovanoja Vokietijos ambasada Lietuvoje. Nemokamus renginio bilietus platina Bilietai.lt. Prieš koncertą planuojama diskusija apie istorinę Berlyno sienos griūties reikšmę ir Lietuvos ir Vokietijos ryšius su „Bix“ nariais, diplomatais ir kitais svečiais.