Matthew Herbert „Triukšmo simfonijoje“: kertamo medžio, kiaulės gyvenimo ir plaukikės kelionės garsai

Žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ ir kultūrai bei šokiams dedikuota Naujamiestyje įsikūrusi erdvė „gallery 1986“ spalio 23 d., šeštadienį, pristato unikalią kino ir elektroninės muzikos patirtį. Vakaras prasidės nuo dokumentinio filmo „Triukšmo simfonija“ apie žymų muzikantą ir kompozitorių Matthew Herbertą peržiūros ir tęsis su Lietuvos elektroninės muzikos didžėjų – Marijaus Klimaičio, Monikos Setos ir Simo Slabačiausko – kuriamais šokių ritmais.

„Norime, kad „gallery 1986“ įsitvirtintų kaip vieta tinkama įvairiems meno renginiams – koncertams, šokiams, teatrui, šiuolaikiniam menui ar kinui. Šis bendradarbiavimas su „Nepatogiu kinu“ yra pirmasis kartas kai industrines „gallery 1986“ erdves įveiklinsime judančių vaizdų peržiūrai. Tuo pačiu šis renginys mums labai artimas, nes apie garsus ir muziką mes galvojame kasdien, o šeštadienį pristatysime filmą apie vieną žymiausių garso aktyvistų ir šokių muzikos kūrėjų – Matthew Herbertą. Vakaro programą papildys trys talentingi Lietuvos elektroninės muzikos didžėjai – Marijus Klimaitis, Monika Seta ir Simas Slabačiauskas – kviesdami žiūrovus ne tik klausymui, bet ir šokiams“, – pasakoja vienas iš „gallery 1986“ įkūrėjų Vidmantas Čepkauskas.

Filme „Triukšmo simfonija“ žiūrovai kviečiami susipažinti su muzikanto ir kompozitoriaus Matthew Herberto, žinomo dėl savo kritinio požiūrio į kūrybą ir gyvenimiškų garsų su politiškai opiais klausimais derinimo, pasaulėžiūra. Šios dokumentikos kūrimas truko net 10 metų, per kuriuos režisierius Enrique Sánchezas Lanschas lydėjo muzikantą įvairiausiuose kūrybiniuose procesuose. Režisieriui pavyko atskleisti garso menininko veiklos kredo – dėmesingas ir įvairialypis klausymasis gali kurti esminius pokyčius, padaryti pasaulį geresniu ir teisingesniu. Filme „Triukšmo simfonija“ žiūrovai turės unikalią galimybę patirti, kaip M.Herbertas kuria muziką iš kasdienių garsų ir triukšmo, kas jį įkvepia bei kodėl pakeisti klausymosi įpročius yra revoliucingai svarbu. Devyniasdešimties minučių trukmės dokumentikoje fiksuojama galybė neįprastų garsinių patirčių: kertamo medžio, kiaulės gyvenimo ar plaukikės, perplaukusios Lamanšo sąsiaurį, kelionės garsai, kurie menininko išradingumo dėka yra paverčiami muzika.

Matthew Herbertas yra vienas įvairialypiškiausių ir vizionieriškiausių šių laikų menininkų. Jis išleido daugiau nei 30 muzikos albumų, kūrė muziką Ridley Scotto filmams bei „Oskarą“ laimėjusiam filmui „Fantastiška moteris“ (A Fantastic Woman). Kūrėjas taip pat žinomas kaip elektroninės muzikos žvaigždė bei garsų aktyvistas. Norėdamas išreikšti savo kritišką poziciją dėl „Brexit“ referendumo, Herbertas įkūrė „Brexit Big Band“, su kuriuo turavo po visą Europą. Matthew Herberto kūryboje svarbią dalį užima kasdieniški garsai: lietaus lašų garsas ant paties menininko nuplikusios galvos, bombų smūgiai Libijoje, bulvės plaunamos „fish and chips“ užkandinėje Anglijos pakrantėje. Kadangi šio menininko darbai yra labai įvairiapusiški ir skirtingi, jo muziką galima išgirsti tiek šokių klubuose, tiek ir operoje ar radijuje.

„Muzika gali daryti įtaką įsitikinimams, politinėms pažiūroms ir gyvenimams – ji savo būdu kalbasi su klausytoju, kviečia jį dialogui ir pasakoja savo nuomonę. „Nepatogus kinas“ ir „gallery 1986“ siūlo praplėsti realybę ir kviečia į filmą ir šokius, – apie renginį pasakoja „Nepatogus kinas“ komunikacijos vadovė Daiva Gylytė.

Daugiau informacijos apie spalio 23 d., šeštadienį, 21 val. vyksiantį renginį galite rasti „Nepatogus kinas“ internetinėje svetainėje.