Šiuolaikinės muzikos ansamblis Artisans pristato debiutinį albumą „PARIBYS“

Spalio 22 d. šiuolaikinės muzikos ansamblis „Artisans“ išleidžia debiutinį albumą „PARIBYS“, kuriame skamba keturi nauji jaunosios kartos kompozitorių – Mato Linkausko, Liepos Vozgirdaitės, Luko Butkaus, Mato Beržinsko – kūriniai, inspiruoti glaudaus bendradarbiavimo su Vilniaus Sintetinės biologijos organizacija (SBO).

Albumo kūrinių atsiradimą lėmė bendras projektas su SBO, dalyvaujančia prestižiniame, didžiausiame pasaulyje tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“ (angl. International Genetically Engineered Machine Competition), kuriame 2020 m. pelnė didįjį konkurso prizą. Mokslininkų komanda inicijavo albumo kūrinių sukūrimą su tikslu apjungti žmogiškąsias praktikas (šiuo atveju, muziką) su mokslinėmis.

„Artisans“ – tai šiuolaikinės muzikos kompozitorių ir atlikėjų ansamblis. „Artisan“ išvertus iš anglų kalbos reiškia „amatininkas, meistras“. Ansamblio pavadinimas — manifestas, kuris atsisako pretenduoti į romantinį menininko idealą, jį aukštinti ar dievinti, tačiau renkasi jam nepaklusti ir kokybiškai atlikti savo darbą — kurti, atlikti šiuolaikinę muziką ir plėsti jos suvokimo ribas. Ansamblis yra pristatęs ne vieną užsienio ir lietuvių kompozitorių šiuolaikinės muzikos programą įvairiuose festivaliuose, kaip „Druskomanija“ ir „Oxymora“, bei kitose koncertinėse aplinkose.

„Albumo pavadinimas turi kelias reikšmes: visų pirma, paribys yra „Artisans“ veiklos pradžios simbolis – taip buvo vadinama dabar jau nugriauta studija, kurioje pradėjome repetuoti. Šį žodį siejame ir su ansamblio laikysena Lietuvos šiuolaikinės muzikos kontekste: mes jaučiamės esantys paribyje tarp „gero“ ir „blogo“ skonio, tarp ansamblio ir grupės stereotipinių sampratų, tarp akademiškumo ir neakademiškumo, tradicinio savęs reprezentavimo ir marginalaus įvaizdžio“, – teigia ansamblio vadovė Liepa Vozgirdaitė.

„Šio albumo kūriniai išsiskiria savo stilistine įvairove, tačiau klausytojas galės pajusti šiuos kūrinius vienijantį bendradvasiškumą, kurį galima drąsiai apibūdinti, kaip „artizanišką“, – sako ansamblio narys Lukas Butkus.

Albumą sudaro Mato Linkausko kūrinys „In Umbra Tempus“, Liepos Vozgirdaitės „ja tvoi rabotnik!“, Luko Butkaus „One Dollar Life Saver“ ir Mato Beržinsko „SLX“.

Ansamblyje groja jauni kompozitoriai – Gintarė Valionytė (fleita), Lukas Butkus (fortepijonas), Liepa Vozgirdaitė (smuikas), Matas Linkauskas (gyva elektronika), Matas Beržinskas (elektrinė gitara) – ir šiuolaikinės muzikos atlikėjai – Dominykas Snarskis (perkusija), Nedas Latovinas (saksofonas).

Nuo spalio 22 d. albumą „PARIBYS“ galima klausytis visose pagrindinėse muzikos klausymosi platformose (Spotify, Deezer, Apple Music ir t.t.).

Albumo nuoroda: https://open.spotify.com/album/70ghkETm5wFqrHX9mTiIOT?si=eH78_voIS72c0_dZoMVnxg