WhaleSounds pristato debiutinį vinilą ir naują kūrybos etapą

Atmosferiškos muzikos bangose nardantis kolektyvas „WhaleSounds“ lapkričio 27 dieną po ilgos pertraukos žiūrovus sostinėje, menų fabrike „Loftas“ pakvies į ypatingą renginį – savo pirmosios vinilinės plokštelės „Wav’e“ pristatymo koncertą. Šis renginys vainikuos daugiau nei šešerius metus trunkančią muzikantų bendrą kelionę ir tuo pat metu taps pirmąja proga viešai pristatyti pirmą grupės albumą tuo pačiu pavadinimu, dienos šviesą išvydusį pačiame pandemijos įkarštyje, praėjusį rudenį.

Vinilinė plokštelė – ritualas, kviečiantis sustoti

„Esame dėkingi asociacijai LATGA, kad turėjome galimybę savo kūrybą išleisti vinilo formatu. Ilgą laiką man, vaikiui iš kaimo, vinilai asocijavosi su sovietinėmis „Melodija“ plokštelėmis, kurių būdavo pilni kiekvieni namai, tačiau per pastaruosius penkerius metus turėjau nemažai progų įsitikinti tokio formato verte. Dabar kokybiška vinilinė plokštelė – ne tik užkietėjusių melomanų malonumas, bet ir daugelio muzikos klausytojų pasirinkimas, todėl neturėjome jokių abejonių dėl to, kad savo pirmąjį albumą norime išleisti ir tokiu formatu“, – sako grupės lyderis Gabrielius Zapalskis.

Jam antrina ir kitas „WhaleSounds“ narys Jurgis Marčėnas, kuris atkreipia dėmesį, kad vinilinių plokštelių klausymas prie greito šių dienų tempo pripratusiems klausytojams leidžia sustoti ir patirti muziką ritualo būdu.

„Priešingai, nei klausantis muzikos skaitmenoje, vinilui turi skirti gerokai daugiau dėmesio. Mūsų muzika – daugiasluoksnė, kviečianti savotiškai meditacijai, todėl stabtelėjimas mėgaujantis garsais ir stebint besisukančią plokštelę yra puikiai tinkamas būdas ją patirti“, – mąsto kūrėjas.

Šešerių metų kūryba – viename leidinyje

Grupės leidinyje „Wav’e“ – šeši kūriniai, kurių kiekvienas sukurtas skirtingais grupės gyvavimo metais. Dėl šios priežasties įraše skambančios dainos yra labai skirtingos ir savotiškai ženklina visus ligšiolinius „WhaleSounds“ kūrybos etapus bei ieškojimus.

„Albumas „Wav’e“ buvo tikrai labai ilgai brandintas, atrodo, kad kūriniai nugyveno visą amžinybę. Kai stebime krentančią žvaigždę, jos švytėjimą matome po daugybės metų nuo tada, kada ji iš tiesų nukrito. Tai – tarsi būdas naujai išgyventi atmintį, atkurti tai, kas jau įvykę. Panašų jausmą sukelia ir albume skambančių kūrinių atlikimas“, – teigia „WhaleSounds“ narė Birutė Belada Tauterytė.

Ramus klausymas ir banginių diskoteka

Vinilinės plokštelės pristatymo koncertas, anot kūrėjų, užbrauks ryškų brūkšnį tarp šiam leidiniui būdingo skambesio ir naujo muzikinio etapo, į kurį „WhaleSounds“ leidžiasi drąsiau eksperimentuodami su elektroniniais instrumentais. Grupės nariai žada, kad pristatymo koncerte suskambės ir naujų, dar negirdėtų kūrinių, kurie žiūrovams suteiks galimybę ne tik nardyti garsų gelmėse, bet ir pakilti iš sėdimų vietų bei sudalyvauti, kūrėjų žodžiais tariant, tikroje banginių diskotekoje.

„Išbandysime, kaip mūsų naujieji kūriniai skamba žiūrovams, o čia pat ir patys turėsime progą suprasti, kaip pasikeitėme. Turėjome intensyvią repeticijų ir pasirodymų vasarą, koncertavome drauge su grupe „Kamanių šilelis“, tačiau dar neturėjome progos atlikti tik mūsų vienų koncerto, skirto mūsų klausytojams“, – pasakoja G. Zapalskis.

Scenoje – ir pasiilgtas veidas

Muzikantai žada, kad į vinilo pristatymą susirinkę žiūrovai turės progą ne tik sudalyvauti įspūdingoje garsų kelionėje, bet ir išvysti specialiai šiai progai kuriamus kostiumus bei scenovaizdį. Prie kolegų scenoje prisijungs nedažnai gyvuose „WhaleSounds“ pasirodymuose išvystamas „Kamanių šilelio“ dueto narys, aktorius ir muzikantas Mantas Zemleckas – jo dėka „WhaleSounds“ ketina suskambėti visu pajėgumu.

„Pažymėsime vieno etapo pabaigą ir atversime naują puslapį – jau dabar jaučiame, kad jis bus gerokai vientisesnis ir praturtintas elektronika. Juokaujame, kad vieną dieną savo klausytojus pakviesime mūsų klausytis ir klubinėje aplinkoje“, – sako B. B. Tauterytė.

„WhaleSounds“ vinilinės plokštelės pristatyme sudalyvauti žiūrovai galės lapkričio 27 d. 20 val. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“ (Švitrigailos g. 29).