„Devilstone“ 2022: nuo tamsaus metalo iki naktinių šokių

Alternatyvios muzikos festivalis „Devilstone“ skelbia galutinį atlikėjų sąrašą. Anykščių Dainuvos slėnyje liepos 14–17 d. vyksiantis renginys pakvies per 50 atlikėjų iš Lietuvos bei viso pasaulio ir pristatys įvairiaspalvę menų programą.

Į sunkiausią festivalio sceną „Vakarai“ atvyksta kaimynų pažiba „Decapitated“, grojanti modernų ir intensyvų mirties metalą. Grupė iš Lenkijos gali pasigirti 7 studijiniais albumais, du dešimtmečius trunkančia karjera ir tūkstančiais gerbėjų visame pasaulyje. Kai kurie kritikai pavadintų jau klasika.

Jungtinės Karalystės metalcore pasididžiavimas „Bury Tomorrow“ į „Vakarus“ atveš Lietuvoje retai girdimą žanrą – „melodic metalcore“. Žinomi kaip grupė, sugebanti išjudinti net pasyviausius žmones prie scenos, jie kuria kapotų gitarų, švaraus ir „growl“ vokalų sintezę.

Graikijos juodojo metalo pažibos „Rotting Christ“ pažįstamos daugeliui. Rituališkais antikiniais motyvais išsiskiriantys tamsiojo Olimpo dievai kuria paslaptingą, gilią ir atmosferišką muziką.

Į „Vakarų“ sceną atvyksta ir britų metalo ateitis „Conjurer“. O toji ateitis tikrai saugiose rankose. Tituluojami kaip viena labiausiai jaudinančių metalo patirčių, jie kol kas ilsėtis nežada: diskografijoje – per 4 metus išleisti du albumai, biografijoje – gastrolės po Europą, ilgas sąrašas festivalių ir tūkstančiai perklausų.

Vakaruose“ taip pat gros: „Crisix“, „Mayhem“, „Evil Invaders“, „Rotting Christ“, „Decapitated“, „Tručas“, „Crypts of Despair“, „Phrenetix“, „Sisyphean“, „Awakening Sun“.

Festivalio „Rytų“ scena orientuota į atradimus. „The Holy“ gali tapti vienu tokių: kūrybingas penketas iš Suomijos nenori groti ramios muzikos, tad turi net du būgnininkus. Festivalis kvies atrasti ir postpunkerius „Crows“, kurie taip pat savęs negaili per gyvus pasirodymus: laužo ir gitaras, ir kartais kaulus.

„Rytuose“ taip pat ir graikų stoneristai „1000mods“. Jie – vienas geriausių pavyzdžių, kaip reikia eksperimentuoti ir tuo pačiu metu nepasiklysti bei išlaikyti ryžtą ir talentą. Žinomi dėl savo atsidavimo vintažinei įrangai, grubaus ir sunkaus analoginio skambesio ir tikrai aistringų pasirodymų scenoje.

Taip pat „Rytuose“ gros: „Plié“, „Mcloud“, „Deathchant“, „Juodvarnis“, „Nothing“, „Swain“, „Akli“, „Monolord“, „Psychonaut“, „Sraigės Efektas“, „Dead Lord“, „New Candys“.

„Barbablu“ kaip visada laukia tamsi elektronika, šokiai, rokas ir netikėtumai, tokie kaip „SDH“ – duetas iš Barselonos, kuriantis tamsų ir vietomis baugų „synthwave“, prisotinta industrinių garsų. Šokti kviečianti nakties muzika. Šokiais taip pat pasirūpins aštuntojo dešimtmečio elektronikos madų įkvėpti „Linea Aspera“, iš Berlyno į Anykščius atskraidinantys gilius „darkwave“ garsus.

Smagiu atradimu gali tapti „Gents“, iš Danijos kilę vyrukai, demonstruojantys itin lyrišką „synthpop“. Į „Devilstone“ jie atvyksta su naujausio albumo premjera. Pristatyti naują albumą atvažiuoja ir „First Hate“, kuriantys itin asmeninį bei žavų „synthpop“ pasaulį.

O apie „HMLTD“ gyvus pasirodymus jau sklando legendos ir mitai. Sako, kad jie dar neturėjo dviejų vienodų pasirodymų, o įkvėpimo semiasi iš nuobodulio, kuris kyla žiūrint į kitus atlikėjus. Į Anykščius atvažiuoja velniškai karšta, keista ir jauna grupė.

Visi „Barbablu“ vardai: „Katarsis“, „Local Blood“, „Diso.Kognityvas“, „Dlina Volny“, „SDH“, „Linea Aspera“, „First Hate“, „Tempus“, „Gamka“, „Purple Negative“, „HMLTD“, „Gents“.

Šiemet į Devilstone sugrįža ir festivalio draugai „Kablys Club“, kurie į debiutinę „Miražų“ sceną atveža Chloé Lula, DJ Gigola ir Pablo Bozzi su tikslu sukurti geriausius šokius per visą festivalio istoriją.

Taip pat šokdins: „Mantas T.“, „Interiors“, „Jaroška“, „Caroil“, „Onis“, „Gnaw“, „John Patter“, „Polyester“.

Nuo 2009 m. vykstantis „Devilstone“ yra vienas ryškiausių alternatyviosios muzikos renginių po atviru dangumi Baltijos šalyse. Festivalio turinys išsiskiria žanrų įvairove, aktualiais muzikiniais vardais ir pozityvia, rokenroliška atmosfera. Tikras esktremalaus rokenrolo kurortas, kasmet laukiamas dėl muzikinių atradimų, meniškos armosferos bei originalių kūrybinių sprendimų.

Alternatyvios muzikos festivalis „Devilstone“ vyks liepos 11-14 dienomis Anykščiuose.

Daugiau informacijos: www.devilstone.net