Kultinė Alejandro Jodorowsky juosta „El Topo“ – vėl ekranuose

Spageti vesterno žanras, rytų filosofija, siurrealizmas ir amerikietiški archetipai. Visa tai susipina kultiniame Alejandro Jodorowsky filme „El Topo“ (1970), kurio sužavėtas Johnas Lennonas įkalbėjo „The Beatles“ agentą įsigyti filmo platinimo teises JAV ir 1 mln. dolerių skyrė kitam režisieriaus filmui „Šventasis kalnas“ (1973). „El Topo“ trumpam sugrįžo į kino ekranus – „Skalvijos“ kino centre filmas bus rodomas birželio 12 ir 19 d. Kauno kino centre „Romuva“ – birželio 12 d.

Anot kino kritiko Vlado Rožėno, „El Topo“ yra savitas ir unikalus kūrinys, kurio neįmanoma priskirti vienam žanrui.

„A. Jodorowsky yra ne kartą sakęs, kad siekė sukurti LSD filmą be LSD. Ir tai nei religinis mitas, nei komedija, nei vesternas, nei dar koks nors vienas žanras – tai viskas viename. Kaip tuomet elgtis žiūrovui, susidūrusiam su glėbiu idėjų, kurios viena prie kitos ne visuomet sklandžiai klijuojasi? Vienas būdų – analizuoti „El Topo“ kaip meta filmą, kiną apie kiną. Juk El Topo yra kurmis, lendantis į dienos šviesą. Analogiškai juostoje į dienos šviesą lenda ir po žeme įkaltinti nestandartiniai, neįgalūs žmonės, nekenčiami neva padorios, bet iš tiesų šarlataniškos paviršiaus visuomenės. „Neteisingas“ kinas sutinka „teisingą“. Mistika sutinka tradiciją“, – sako filmą „Skalvijoje“ pristatęs kino kritikas.

J. Lennono dėka 7 deš. filmas tapo hitu Niujorko kino teatruose ir yra laikomas vidurnakčio seansų fenomeno pradininku. Lennonas įkalbėjo tuometį grupės „The Beatles“ agentą Alleną Kleiną įsigyti filmo teises ir 1 mln. dolerių suma prisidėti prie būsimo Jodorowsky darbo. Vis dėlto vėliau dėl tarp Kleino ir Jodorowsky kilusių nesutarimų „El Topo“ ir „Šventasis kalnas“ tris dešimtmečius buvo visai nerodomi.

Jodorowsky ne tik režisavo filmą, bet ir pats parašė scenarijų, sukūrė garso takelį ir suvaidino pagrindinį vaidmenį. Filme jo personažas El Topo (liet. kurmis) iš meilės moteriai keturis dykumos meistrus iškviečia į dvikovą. Nugalėjęs juos, jis pasiekia aukštesnį sąmonės lygį. Tada prasideda naujas etapas – El Topo pasiskelbia šventuoju ir siekia išlaisvinti kalne įkalintą būrelį atstumtųjų.

Žinomam amerikiečių kino kritikui Rogeriui Ebertui 1988 m. A. Jodorowsky įteikė rašomąja mašinėle parašytą trumpą savo biografiją. Joje buvo parašyta, kad jis gimė Bolivijoje (1929 m.) rusų šeimoje, gyveno Čilėje, su Marceliu Marceau dirbo Paryžiuje, drauge su Fernando Arrabaliu įkūrė judėjimą „Panic“, Meksikoje pastatė 100 pjesių, kūrė komiksus, sukūrė „El Topo“ ir šiuo metu gyvena JAV. Jodorowsky būtų galima vadinti pasaulio piliečiu, tačiau nei vienoje šalyje jis nesijautė priimtas: „Bolivijoje buvau rusas, Čilėje buvau žydas, Paryžiuje čilietis, Meksikoje prancūzas, o dabar Amerikoje esu meksikietis“.

Šį sekmadienį „El Topo“ pristatys semiotikas, kino kritikas Dmitrijus Gluščevskis.

Nuo 2014 m. „Skalvijos“ kino centras rengia pasaulio kino klasikos rodymus Vilniuje ir kituose miestuose. Filmus pristato kino kritikai.

Bilietus į seansus galima įsigyti „Skalvijos“ kino centro kasoje arba Bilietai.lt.

Renginys „Facebook“: https://fb.me/e/3m4ecBWaI