Išankstinė spektaklio-eksperimento „Taksai. Bandymai įveikti atstumus“ peržiūra Kaune

Gegužės 27–29 d. įvyko išankstinė spektaklio-eksperimento „Taksai“ peržiūra – taksi automobiliai iš „centriuko“ su žiūrovais išriedėjo į Kauno gatves. Unikalus „centriukas“, laikinai įsikūręs apleistose Šančių kareivinėse, taip pat žymi išnykstančią taksi kultūros ypatybę – gyvą skambutį.

„Šiandienos taksų vairuotojai – vis labiau nematomi, tačiau puikiai matantys: galiniuose veidrodėliuose jie stebi už nugarų vykstančias dramas ir komedijas, jaučia miesto pulsą, žino jo paslaptis, veža keleivius į keisčiausias vietas, kuriose patys niekada nesilankė“, – sako spektaklio idėjos autorė ir režisierė Kristina Werner.

Kitokie teatro aktoriai – taksi vairuotojai – pakvietė žiūrovus ne tik pasiklausyti ištraukų iš savo gyvenimų, bet ir įsitraukti į netikėtą pokalbį taksi automobilyje. Žiūrovai leidosi į iki 20 minučių trunkančias tris keliones automobiliais Kauno gatvėmis, kurių metu galėjo patirti skirtingų aktorių-vairuotojų pasakojimus apie jų patirtis, taksi gyvenimą, o vėliau į pokalbį buvo įtraukiami ir pašnekovai.

Oficiali spektaklio „Taksai“ premjera įvyks birželio 12 d., kiekvieną dieną iki birželio 19 d. žiūrovams bus pasiūlyti du spektakliai per dieną. Spektaklio metu Kauno gatvėse pasirodys 9 taksi automobiliai su savo istorijas pasakojančiais vairuotojais.

Tikros istorijos

„Kūrybinis procesas vyko dvejus metus. Meninio tyrimo metu lankėme taksi bendroves, važinėjome su pavėžėjais, ieškodami įdomiausių istorijų, taip pat ieškojome vietų Kaune. Galiausiai, subūrus aktorių-vairuotojų grupę, vyko darbas su jais – vairuotojams procese buvo daug naujų kartų, nuo darbo garso įrašų studijoje, teatro kūrybinėse dirbtuvėse iki repeticijų“, – apie pasiruošimą spektakliui pasakoja menų agentūros „Artscape“ vadovė ir spektaklio prodiuserė Aistė Ulubey.

Neįprastose vietose – taksi automobiliuose – vyksiantys spektakliai keleivį ir vienintelį spektaklio aktorių-taksi vairuotoją apgaubs netikėta ir intymia atmosfera, kurioje atsiskleis ne tik taksi gyvenimo, kultūros, taksistų realybė, bet ir su ja glaudžiai susijusio Kauno miesto vaizdas.

Spektaklio „Taksai“ kūrėjai bendram kūrybiniam darbui sukvietė grupę taksi vairuotojų ir pavėžėjų. Kai kurie dar mena legendinio Kauno taksi parko laikus, kiti, darbą pradėję palyginti neseniai, visada naudojosi elektroninėmis platformomis.

Spektaklio prodiuserė taip pat pabrėžia, kad vykdant tokio žanro performansui itin svarbu etiškumas. „Būtent dokumentinio teatro režisierė K. Werner yra žinoma Baltijos šalyse dėl taikomojo teatro principų – etiško darbo su bendruomenėmis, teatro, suteikiančio balsą žmonėms, kurių paprastai negirdime. Atsakingo, etiško darbo principai čia yra svarbi kūrybinio proceso dalis“, – sako A. Ulubey.

Taksai“ – tai nedideliam žiūrovų skaičiui skirtas spektaklis-eksperimentas, vykstantis judančiuose automobiliuose.

Spektaklis „Taksai“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis. Daugiau informacijos galima rasti www.artscape.lt, o bilietus įsigyti www.bilietai.lt.